Neopakovatelná atmosféra »vesnice« v těsné blízkosti Pražského hradu. Možná jste tam nikdy nebyli, ale malebné domečky vám budou jistě připadat povědomé. Jako kulisy si je do svých filmů zvolilo nespočet režisérů. K vidění byl Nový Svět v pohádkách Honza málem králem, Čarodějné dědictví, ve filmech Báječní muži s klikou, Post Bellum nebo třeba i v seriálu Dynastie Nováků.

Ráj umělců

Čtvrť vždycky lákala umělce. Domeček režiséra Nováka, který se proslavil třeba filmem Fešák Hubert či Léto s kovbojem, i dům, kde měl ateliér slavný malíř Jan Zrzavý (jeho Kalvárie v Locronanu II. se loni v Praze prodala za 17 milionů), byly původně součástí barokního komplexu U Zlatého pluhu. Teprve později dostaly vlastní číslo popisné. Dvůr komplexu přímo sousedí s klášterem kapucínů.

Domy se dědí

„Jan Zrzavý zde vytvořil pět obrazů, čtyři jsou v držení Národní galerie,“ říká majitel obou nemovitostí, který na Novém Světě nějaký čas sám žil. Čtvrť si podle něj stále udržuje zadumaného venkovského ducha. Turistické trasy vedou většinou mimo ni a často ani rodilí Pražané půvabný kout hlavního města neznají. Domy se na Novém Světě většinou dědí, prodej je výjimkou. Většinu vlastní čeští majitelé. Pokud byste se tu chtěli usadit, budete si muset připravit 21 milionů za čtyřpokojový byt nebo 30 milionů za domeček 5+1 s užitnou plochou 220 m².

Bydlení chudiny

Domky a malá hospodářství začaly růst v údolí potoka Brusnice už v polovině 14. století. Za první republiky žila v domcích převážně chudina, která pracovala na nízkých pozicích na Pražském hradě. Šlo o různé služky, pomocníky v kuchyni nebo na zahradách.

V dobré společnosti

Nový Svět si jako svůj domov zvolila řada významných kumštýřů. Žil zde třeba sochař Josef Nálepa (†76), malíř Milan Knížák (77) nebo sklář Bořek Šípek (†69). Stále ho obývá světoznámý režisér Jan Švankmajer (83) či manželka režiséra Karla Kachyni (79), herečka Alena Mihulová (52).

Fotogalerie
13 fotografií