Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Migrantům se zavře „brána do Británie“. Francouzi za to dostanou přes miliardu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
18. ledna 2018
13:40

Británie zaplatí Francii za další posílení bezpečnostních opatření v oblasti severofrancouzského města Calais 44,5 milionu liber, tedy v přepočtu 1,3 miliardy korun. Chtějí tak posílit vlastní ochranu mimo jiné před ilegální migrací. Podle mluvčího britské vlády to ve čtvrtek oznámí premiérka Theresa Mayová, která se ve vojenské akademii v Sandhurstu nedaleko Londýna setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

„Tyto peníze budou muset být použity na zlepšení bezpečnosti na hranici,“ uvedl mluvčí britské vlády. Prostředky by se měly vynaložit na oplocení, kamerové systémy a infračervenou detekční technologii. Ačkoli se Británie a Francie kvůli brexitu vydají různými cestami, chtějí podle mluvčího nadále úzce spolupracovat, mimo jiné v bezpečnostních otázkách.

Mayová s Macronem nejen o migraci

Mayová s Macronem by se měli v rámci britsko-francouzského summitu věnovat především otázkám migrace. Výsledkem jednání by mělo být nejen posílení ochrany hranice, ale i spolupráce tajných služeb.

Video  Maďarský řidič kamionu natočil video, jak v Calais najíždí do migrantů směřujících do Anglie.  - Youtube Andras Horvat
Video se připravuje ...

Očekává se, že Mayová rovněž oznámí, že její země přijme další migranty, kteří se nyní ve snaze dostat na Britské ostrovy zdržují v severní Francii. Především by mělo jít o nezletilé migranty bez doprovodu. Londýn k tomuto kroku už v úterý ve svém projevu v Calais vyzval sám Macron.

Migranti potulující se kolem Calais. Migranti potulující se kolem Calais. | reprofoto/twitter

Britská premiérka a francouzský prezident by měli odpoledne oznámit i posílení obranné spolupráce. Londýn by měl podle BBC například vyslat tři vrtulníky do Mali, kde Francouzi bojují s islámskými radikály. Paříž by na oplátku měla posílit britské jednotky v Estonsku. Macron by mohl na své první návštěvě Británie ve funkci prezidenta také potvrdit, že zapůjčí na výstavu do Británie slavnou tapiserii z Bayeux, která znázorňuje mimo jiné slavnou bitvu u Hastingsu.

Britové by do Calais podle všeho měli vyslat i pracovníky cizinecké policie, aby urychlili přesun těch, kteří splňují podmínky pro poskytnutí azylu v Británii. Mluvčí vlády dodal: „Investujeme do bezpečí jak našich hranic, tak i hranic Francie a Belgie. Čím rychleji zlepšíme kontrolní systém, tím rychleji zajistíme bezpečí všech lidí, Britů, Francouzů, Belgičanů i všech uprchlíků.“

Macron sliboval změnu dohod

Před svým loňským zvolením Macron sliboval, že stane-li se prezidentem, změní francouzsko-britskou dohodu z roku 2003, která posunula britské hraniční kontroly na francouzskou stranu Lamanšského průlivu.

Do oblasti severofrancouzského města Calais přišli v posledních několika letech tisíce migrantů, kteří se odsud snažili dostat do Británie. U přístavního města dokonce vzniklo provizorní tábořiště, takzvaná Džungle, kde žilo až 8 000 lidí. Na konci roku 2016 jej francouzské úřady zlikvidovaly a v úterý Macron slíbil, že jeho vláda nedopustí, aby tábořiště bylo obnoveno. V současnosti se podle odhadů na různých místech v okolí Calais zdržuje asi sedm stovek migrantů, kteří se chtějí dostat přes Lamanšský průliv do Británie.

Migrační krize za miliardy

Britská vláda podle svých údajů v posledních letech na bezpečnostní opatření v oblasti Calais vydala již více než 100 milionů liber (2,9 miliardy korun). V roce 2015 britské úřady zaznamenaly 80 tisíc pokusů o ilegální překročení hranice s Francií, v minulém roce to bylo už jen 30 tisíc.

dingous ( 14. dubna 2018 15:46 )

zaco to máš, že jsi tak trapně mimo? platíme společně Frontex, hlupáku

fotrpjotr ( 18. ledna 2018 14:33 )

Levnější by bylo naložit je na kontejner a odvézt domů,za ženami,dětmi a starci,kteří jim hlídali domovy "zmítané válkou".

sores ( 18. ledna 2018 14:31 )

A proč to nejde i u nás!!! Opět zavřít hranice v zájmu života a bezpečí jako za komančů!! Tedy myslím pro cizince hlavně čmoudy, ne pro české občany. Všechno jde ale musí se chtít!!

flora ( 18. ledna 2018 14:28 )

To nevadí. Klid. Portou Bohemicou se lehce dostanou k nám.

Milann ( 18. ledna 2018 14:18 )

A kolik dostane od Frantíků Drahoš zato že je od nich převezme.

Zobrazit celou diskusi