Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trest za smrt vězně na Pankráci: Dozorce dostal podmínku!

Autor: ČTK ljš - 
18. ledna 2018
10:11

Dozorci, který čelí obžalobě kvůli úmrtí vězně Miroslava H. (†30) po nesprávném podání metadonu, uložil soud trestním příkazem půlroční podmínku. Muž s trestem nesouhlasí a podal si odpor, takže se soud bude muset případem zabývat ve veřejném hlavním líčení. 

Obvodní soud pro Prahu 4 původně vyhodnotil dozorcovo počínání pouze jako možné kázeňské provinění, nikoliv jako trestný čin, a postoupil případ Vězeňské službě. S tím se však neztotožnil nadřízený Městský soud v Praze, který toto rozhodnutí zrušil.

Třicetiletý vězeň zemřel na sklonku roku 2016 v pankrácké věznici. Z následného vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů vyplynulo, že si pro metadon došel schválně. Podle výpovědí spoluvězňů využil toho, že měl stejné příjmení jako jiný odsouzený, který opiát dostával při léčbě drogové závislosti.

Počínání dvojice dozorců, kteří vězně omylem předvedli ke zdravotní sestře, bylo kvalifikováno pouze jako přestupek. Trestného činu se podle inspekce dopustil praporčík, jenž se o záměně dozvěděl při přebírání služby a nenahlásil ji nadřízeným, takže nezabránil úmrtí. Obžaloba ho viní z toho, že nepřijal žádná opatření ke kontrole stavu vězně a spokojil se s vyjádřením zdravotní sestry, že se nemůže nic stát. Za porušení povinností dozorčí služby mu hrozí maximálně dva roky vězení.

Zdravotní sestru inspekce navrhovala obžalovat z usmrcení z nedbalosti, za což by ženě hrozil jeden rok až šest let odnětí svobody. Státní zástupce na ni ale obžalobu nepodal. Uzavřel s ní dohodu o vině a trestu, v níž žena souhlasila s uložením roční podmínky.

VIDEO Bleskové Zprávy přinesly reportáž o smrti vězně Miroslava H. (†30)

Video  Přehmat na Pankráci stál život vězně. A celebrita pomohla paterčatům  - redakce BleskTV
Video se připravuje ...

Video  Přehmat na Pankráci stál život vězně. A celebrita pomohla paterčatům  - redakce BleskTV
Video se připravuje ...

beda88 ( 18. ledna 2018 17:09 )

já ze svých daní krmím drogami mukla v lochu? to jsme to dopracovali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání