Krátce po čtvrté hodině dorazila na místo těžká technika, kvůli které byla celá dálnice uzavřena. Na místo dorazily bagry, které odtěžily kontaminovanou zeminu ve směru na Humpolec, a jeřáby, které postavily kamiony zpět na kola. Poslední kamion byl vyproštěn v pět hodin. Následky budou ve čtvrtek odstraňovány do devíti a zítra se zas začne od osmi ráno.

Pozor, klouže to

Vozovky ve Zlínském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Především na silnicích nižších tříd leží místy rozbředlá vrstva sněhu. Na cestách ve vyšších polohách musejí řidiči počítat s uježděnou vrstvou sněhu krytou posypem.

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněhu sjízdné se zvýšenou opatrností. V noci na dnešek byly sněhové přeháňky a kvůli silnějšímu větru se tvořily sněhové jazyky. Navátý sníh silničáři místy stále odstraňují, řekl Vít Kryštof z dispečinku krajské správy a údržby. 

Se sněžením, místy intenzivním, by řidiči měli počítat stále. Podle meteorologů by se ke sněžení měl odpoledne přidat silný vítr a v zejména na severu republiky mohou vznikat závěje.

V Krkonoších po předchozím sněžení stouplo lavinové nebezpečí na nejzrádnější třetí stupeň z pětibodové škály. Při tomto stupni túry terénem vyžadují velkou opatrnost.

Největší těžkosti způsobilo sněžení a vítr v úterý a ve středu v Libereckém a Jihomoravském kraji. Nyní je tam situace klidnější, podle policie by přesto řidiči měli nadále dbát zvýšené opatrnosti. Zejména silnice nižších tříd mohou být obtížněji sjízdné. 

Na jihu Moravy podle silničářů mohou na Břeclavsku a Hodonínsku namrzat silnice. Ledovka je podle webu policie u Veselí nad Moravou na Hodonínsku, ráno se tam vybourala dvě auta, nehoda se obešla bez zranění.

V Libereckém kraji silničáři do rána dočišťovali vozovky před dalším očekávaným sněžením. Pro nákladní auta nad 3,5 tuny ale dál zůstane zřejmě do pátku uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a do Polska stejně jako silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Řidiči aut nad šest tun musí přes Frýdlant.

V Moravskoslezském kraji zůstává pro kamiony uzavřená silnice mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Tento tah na Slovensko vede kolem přehrady Šance, která zásobuje kraj pitnou vodou, silničáři tam proto nesmí používat chemické látky, jen inertní posyp. To dělá v kopcích kamionům potíže už při slabé vrstvě sněhu a silnici tam často zablokují.

V Ústeckém kraji zůstává uzavřený zhruba osmikilometrový úsek silnice mezi Loučnou pod Klínovcem a Kovářskou na Chomutovsku, což je ale běžné téměř každou zimu. Řidiči neprojedou ani po místní komunikaci kolem přehrady Fláje.

Dbejte zvýšené opatrnosti

Se zvýšenou opatrností by měli řidiči jezdit také v ostatních regionech. Například v Olomouckém kraji na silnicích na řadě míst totiž zůstává po odplužení a chemickém posypu sněhová břečka. Obdobná situace je ve Zlínském, Pardubickém, Královéhradeckém, Karlovarském a Ústeckém kraji, kde policie podle dopravní databáze dnes řešila několik drobných havárií.

Klouzat mohly ráno i silnice ve středních a jižních Čechách, kde místy napadlo až 15 centimetrů sněhu. Podle silničářů mohou být vozovky místy namrzlé a zejména na otevřených planinách a ve vyšších polohách se řidiči mohou setkat se sněhovými jazyky.

Pozor na silný vítr

Ve čtvrtek budou přes den teploty kolem sedmi stupňů, během dne by mělo opět sněžit, místy i silně, někde bude padat déšť se sněhem.  Zejména na horách na severu může napadnout až 30 cm nového sněhu. Během čtvrtečního odpoledne od západu významně zesílí vítr.

V noci na pátek by měla tvorba sněhových jazyků spolu s větrem ustat. Ráno si však dejte pozor na náledí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 0 až 4 °C, na jihu a jihovýchodě místy až 6 °C. Mírný západní vítr

V sobotu bude ještě sněžit, teploty klesnou na -2 až +2 °C.  Podobné počasí nás čeká i v neděli.

Fotogalerie
43 fotografií