Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kde najdeme volební lístky? Druhé kolo prezidentských voleb 2018 přehledně

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a jeho soupeř Jiří Drahoš
Prezident Miloš Zeman (vlevo) a jeho soupeř Jiří Drahoš  (Autor: Blesk - Karel Kopáč a ČTK)
Autor: ixs - 
18. ledna 2018
12:30

Termín druhého kola prezidentské volby je stanoven na 26. a 27. ledna 2018. Proti sobě stanou dva nejsilnější kandidáti z prvního kola, tedy Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Jaké volební preference mají kandidáti před druhým kolem a jaké kurzy vypsaly sázkové kanceláře? Jak je to s volebními lístky, voličským průkazem a kde najdete výsledky?

Termín prezidentských voleb 2018

Volby prezidenta vyhlašuje předseda Senátu. Podle zákona se volby konají vždy v pátek od 14 do 22 a v sobotu od 8 do 14 hodin. Druhé kolo tedy připadá na 26. - 27. ledna 2018.

Volební lístky

Pro druhé kolo prezidentských voleb volební lístky ve schránce nečekejte. Lístky se musí nejdříve vytisknout a pak rozvézt na jednotlivé úřady. Jenže úředníci by už jednotlivé sady nestihli rozdat každému do schránky, a tak volební lístky s jednotlivými kandidáty dostanou všichni voliči až ve volební místnosti.

Jak najít volební místnost

Pokud si chcete najít adresu své volební místnosti na internetu, máte několik možností. Města tyto informace běžně zveřejňují na svých webových stránkách a na sociálních sítích. Takže na adrese www.vašeměsto.cz požadovanou informaci najdete. Můžete také využít chytré app-mapy, kde zadáte adresu trvalého bydliště a mapa vám zobrazí vaší volební místnost.

Voličský průkaz pro druhé kolo voleb

Voličské průkazy pro druhé kolo prezidentských voleb mohly úřady vydávat už od 28. prosince. Kdo se rozhodl pro volbu mimo své bydliště na poslední chvíli, může ale o průkaz žádat ještě v příštích dnech. Písemně mohou voliči žádat buď poštou s notářsky ověřeným podpisem, anebo přes datovou schránku, a to nejpozději do 19. ledna do 16 hodin.

Osobně si pak mohou lidé vyřídit průkaz ještě dva dny před volbami. „To znamená, kdo si nepodá písemnou žádost o voličský průkaz do 19. ledna do 16 hodin, tak má ještě možnost si ho vyřídit osobně na úřadě do 24. ledna do 16 hodin,“ popsal postup při žádosti o voličský průkaz náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Jak napsat žádost o voličský průkaz? Návod najdete zde

Průzkum a preference kandidátů

Z průzkumu agentury Phoenix Research z poloviny ledna 2018 vychází jako mírný favorit druhého kola prezidentských voleb expředseda Akademie věd Jiří Drahoš. Podporu mu vyjádřilo 37 % dotázaných, zatímco pro současného prezidenta Miloše Zemana by hlasovalo 35,6 % oprávněných voličů. Zbylých 27,4 % respondentů dosud váhá, koho ve druhém kole podpořit. Drahošovi by mohly pomoci i hlasy nepostupujících kandidátů z prvního kola.

Zájem o druhé kolo bývá menší, nicméně letošní volby prezidenta lákají voliče více než ty minulé. Účast plánuje 59,8 procenta z nich. Pro srovnání, v historicky první přímé volbě hlavy státu před pěti léty byla volební účast v prvním kole – 61,3 %, o dva týdny později, v druhém kole pak ve výši 59,1 %.

Sázky a kurzy na prezidenta

Češi zatím prosázeli přes 140 milionů korun a tato částka v následujících dnech ještě poroste. Ve druhém kole lidé sázejí častěji na vítězství Jiřího Drahoše, v jehož vítězství věří také sázkové kanceláře. Vsadit je ale možné i na to, zda Miloše Zemana bude při hlasování opět obtěžovat odhalená žena.

Sázkové kanceláře registrují mnohem větší zájem sázkařů než před pěti lety. „Na vítězství Miloše Zemana už jsme přijali víc než 12 tisíc sázek, na Jiřího Drahoše přes 7 tisíc,“ uvedl Václav Sochor ze společnosti Tipsport. „Na Drahoše směřuje i většina velkých sázek, všechny tikety za 300 tisíc a více míří na jeho vítězství. Vůbec nejvyšší tiket ve 2. kole směřuje na Drahoše ve výši 526 tisíc korun při kursu 1,66 : 1,“ poznamenal i mluvčí Fortuny Pavel Šrain.

Prezidentské debaty před druhým kolem voleb

Prezidentské debatyjsou v plánu dvě. Svou nabídku kandidátům poslala Česká televize (ČT), Nova, Prima i TV Barrandov. Prezident Miloš Zeman přijal všechny nabídky, Jiří Drahoš potvrdil účast jen ČT a Primě. Původně se kandidáti shodli na dvou debatách. Prezident ale následně přijal nabídku všech čtyř televizních stanic, Drahoš trvá na dvou debatách.

TV Nova odvysílala debatu v neděli 21. ledna od 20:00. TV Barrandov zas v pondělí 22. ledna. Televize Prima debatu naplánovala na úterý 23. ledna ve 20:15 v přímém přenosu z Hudebního divadla Karlín. Česká televize debatu odvysílala ve čtvrtek 25. ledna od 20:00. Poslední debatu před volbami moderovala Světlana Witowská.

Výsledky prezidentských voleb 2018

V prvním kole prezidentských voleb zvítězil Miloš Zeman se ziskem 38,56 % hlasů. Do druhého kola s ním postoupil z druhého místa Jiří Drahoš, kterého podpořilo 26,6 % oprávněných voličů. Bronz bere Pavel Fischer, který uzmul 10,23 %.

Data pro 2. kolo voleb ještě nejsou k dispozici

Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

50 %
0 %
0 hlasů
0 %
0 hlasů

Průběžné i konečné výsledky 2. kola prezidentských voleb najdete zde, jakmile budou k dispozici.

Prezidentské volby 2018 - termín, výsledky, prezidentské debaty a aktuální zpravodajství najdete zde >>>


Kandidáti na prezidenta 2018

Miloš Zeman

Současný prezident Miloš Zeman odevzdal prostřednictvím své ženy Ivany kandidátní listinu společně s podpisy občanů na ministerstvo vnitra 6. listopadu 2017. Vnitro Zemanovi započetlo 103 817 podepsaných občanů na petici. Zeman v prvním kole volby prezidenta jasně zvítězil se ziskem 38,56% hlasů.

Transparentní účet Miloše Zemana >>>

Kompletní profil Miloše Zemana najdete zde >>>

Jiří Drahoš

Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš odevzdal kandidátní listinu na ministerstvo vnitra 3. listopadu 2017 s podpisy občanů. Vnitro mu po kontrole petičních archů a vyřazení chybných či neúplných údajů uznalo 141 234 podpisů. Drahoš v prvním kole prezidentských voleb skončil druhý se ziskem 26,6% hlasů.

Transparentní účet Jiřího Drahoše >>>

Kompletní profil Jiřího Drahoše najdete zde >>>

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Průzkumy volebních preferencí kandidátů najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa