Mláďata dostala jména, která začínají stejným písmenem jako jména jejich matek. „Nejstarší z mláďat, Zakyr, se narodil koncem září desetileté samici Zoe. Pak přišla v říjnu na svět samička Pamira, její matkou je čtyřletá Pari, která se u nás také narodila. Nejmladší je Ronako, narodil se koncem prosince šestileté Rehani,“ vypočetl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Otcem mláďat je samec Mari, který pochází z holandského safari parku Beekse Bergen Hilvarenbeek. „Nyaly nížinné chováme v Plzni od roku 2008 a množíme od roku 2011. Dosud se jim u nás narodilo 27 mláďat,“ řekl Vobruba.

Ve volné přírodě je antilopa nyala nížinná obyvatelkou savan a řídkých lesů jihovýchodní Afriky. „Podobně jako u antilopy sitatungy, která zde byla chována předtím, zde nalezneme výraznou pohlavní dvojtvárnost. Samci jsou tmaví a rohatí, samice světlejší a bezrohé,“ popsal Vobruba. Patří do skupiny lesoňů.

Nyaly jsou společenská zvířata, která žijí většinou v menších stádech jednoho pohlaví, tvořených nejvíce 30 kusy. Samci nejsou příliš územní a jejich teritoria se často překrývají. Samice rodí po sedmiměsíční březosti jedno, zřídka dvě mláďata.

Ta zůstávají první asi tři týdny života skryta ve vysoké vegetaci, samice je chodívá pravidelně kojit. Mladé samice opouštějí své matky až v době, kdy se jim narodí vlastní mládě, samci pak ve věku, kdy dosáhnou pohlavní dospělosti. Nyaly nížinné chová kolem 40 zoo v Evropě, z toho pět v ČR.

Fotogalerie
11 fotografií