Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ubytování přes Airbnb? Dobrá cena, ale i plíseň v bytě. Víme, jak se nenapálit

  • Autor: ula - 
    18. 1. 2018
    06:30

    Klára (32) cestuje velmi často a využívá k tomu platformu Airbnb, tedy sdílené ubytování, které momentálně zažívá obrovský boom. Často totiž tato forma bydlení vychází levněji než hotel, což potvrzuje i Klára, na druhou stranu už se setkala s byty, které neodpovídaly fotografiím, byl v nich nepořádek i plíseň. Jako každá služba nese i tato celou řadu výhod, ale i rizik. Poradíme vám co dělat, abyste neutratili peníze za nepříjemnou kobku.

  • 1.Příjemná cena, ale také plíseň a nepořádek

    Klára přes Airbnb bydlela poprvé v New Yorku. „Cenově to vycházelo výrazně levněji než hotel ve stejné lokalitě. Navíc zde byla možnost domluvit si čas příjezdu a odjezdu, což máte v hotelu striktně dané,“ řekla Blesk Zprávy a dodala: „Nicméně pokoj vůbec neodpovídal fotografiím, byl špinavý, plný rozbitého nábytku, nebyl tam dostatek ložního prádla, ač jsme hlásili předem počet osob, nebyly ani slibované ručníky nebo základní kosmetika.“

    Podstatně lepší zkušenost měla pak Klára ve Vídni. „Cena byla opět velmi příznivá, vše odpovídalo fotkám, bylo čisto, uklizeno, k dispozici byly ručníky i základní kosmetika,“ chválí si mladá žena. 

    Hůř už bylo v Londýně. „Cena byla skvělá, ale opět ubytování neodpovídalo fotkám. Všude byla špína, plíseň, nebyli jsme si jistí, zda je povlečení vůbec vyprané, z popisu ani nevyplynulo, že koupelna je sdílená s dalšími dvěma pokoji,“ popisuje Klára.

    A v čem spatřuje Klára hlavní nevýhodu Airbnb? „Rozhodně v nedostatku negativních recenzí, člověk se totiž bojí napsat negativní hodnocení, aby nedostal negativní hodnocení zpět a příště by tak kvůli němu byl odmítnut. I přes tyto negativní zkušenosti budu používat sdílené ubytování dál,“ uvedla Klára.

    Airbnb Airbnb | Airbnb

  • 2.Co je Airbnb?

    Společnost Airbnb byla založena v srpnu 2008 a sídlí v kalifornském San Franciscu. Airbnb je komunitní platforma, díky které mohou její uživatelé přes počítač, mobilní telefon či tablet nabízet, vyhledávat a rezervovat jedinečné možnosti ubytování po celém světě. Ať už se jedná o přenocování v pěkném apartmánu, týdenní pobyt na hradě, nebo měsíční prázdniny ve vile. Navíc v mnoha cenových úrovních, ve více než 34 000 městech a 190 zemích světa.

    Můžete si zamluvit pokoj, celý byt nebo dům. I když je služba určena především turistům, je možnost si pronajmout byt nebo dům i na několik měsíců.

    Platforma zajišťuje fotky pronajímaných nemovitostí, zpracovává platby buď platební kartou, či paylpalem, řeší komunikaci mezi hostitelem a hostem a také reputaci, kdy se mohou hostitelé a hosté navzájem hodnotit.

    Komunikace je základem každého vztahu, i mezi hostem a hostitelem. Komunikace je základem každého vztahu, i mezi hostem a hostitelem. | Airbnb

  • 3.Jak vyhledávat ubytování?

    Díky několika vyhledávacím filtrům, jakými jsou cena, typ ubytování, počet hostů nebo jeho vybavení, lehce najdete ubytování, které splňuje vaše představy. Podle vašich preferencí můžete zvolit ubytování v nemovitosti, kterou budete mít pouze pro sebe, v samostatném pokoji v bytě, domě nebo společném pokoji.

    Co všechno můžete nastavit při vyhledávání?

    • Vhodný termín
    • Lokace
    • Počet hostů a jejich složení
    • Typ ubytování
    • Cena
    • Možnost okamžité rezervace bez schválení hostitelem
    • Počet pokojů při cestě více hostů
    • Vybavení v ubytování
    • Dodatečné vybavení jako parkoviště nebo bazén
    • Pravidla domu – povolení kouření, domácí mazlíčci
    • Jazyk hostitele
    • Zvolení Superhostitele

    Jak chytře bydlet na cestách přes Airbnb? Jak chytře bydlet na cestách přes Airbnb? | Profimedia

     

  • 4.Jen na fotky nespoléhejte, sledujte i hodnocení

    Pokud jste našli pokoj, který se vám líbí a odpovídá vašim požadavkům, pozorně si přečtěte všechny detaily o daném ubytování. Na profilu ubytování se dozvíte, jak samotné ubytování vypadá, jaké vybavení je hostům k dispozici a storno podmínky. Pokud se necítíte silní v některém ze světových jazyků, můžete při vyhledávání zvolit češtinu nebo slovenštinu jako požadovaný jazyk vašeho hostitele. Pozornost zaměřte na fotografie ubytování, ty mohou o ubytování napovědět nejvíce. Fotografie by neměly být rozmazané a měly by vytvořit jasnou představu o dispozicích pokoje nebo bytu. Z předchozích zkušeností je ale jasné, že ne vždy musí fotografie odpovídat skutečnosti. Sledujte, zda je na fotografiích skutečně vše, ne jen pokoje, ale i koupelna, kuchyň, okolí atd.

    Leccos napoví také index a rychlost odpovědí – pokud hostitel špatně komunikuje, je lepší se poohlédnout po jiném objektu.

    Pozornost věnujte umístění na mapě, často si lze prohlédnout okolí pomocí Google Streetview, zjistíte tak snadno, jestli se nemovitost nachází v příjemné čtvrti, nebo někde v ghettu, jaká je dostupnost MHD, obchodu s potravinami atd.

  • 5.Jak funguje komunikace?

    Po výběru objektu napíšete zprávu majiteli, je dobré se krátce představit a popsat účel své cesty (stačí odstavec dva, není třeba sepisovat román) a uvést požadovaný termín ubytování. Pomůže také pečlivě vyplněný profil na Airbnb včetně profilové fotografie. Majitel vám odpoví, zda je váš termín volný, či nikoliv. Pokud je vámi požadovaný termín dostupný, provedete rezervaci zadáním své platební karty nebo přes Paypal. Airbnb plní roli „notářské“ úschovy – zablokuje peníze na kartě nebo Paypalu a uvolní je hostiteli po skončení vašeho pobytu. V případě problémů funguje Airbnb jako prostředník a pomůže problémovou situaci vyřešit (sleva, vrácení peněz…).

    Peníze na cestování po světě si můžete vydělat jako hostitel. Peníze na cestování po světě si můžete vydělat jako hostitel. | Airbnb

  • 6.Komunikujte a plaťte jen přes oficiální stránky

    V případě, že uvedené informace o ubytování neodpověděly na všechny vaše dotazy nebo pokud máte jakkoliv speciální požadavky, můžete ještě před samotnou rezervací kontaktovat pronajímatele. Ten by vám měl případné dotazy zodpovědět. Jeho ochota a způsob jednání může být indicií k budoucí komunikaci mezi vámi a hostitelem. Dobrý hostitel by zpravidla měl reagovat rychle a odpovídat jasně na položené dotazy. Pokud je vaše zpráva několik dní bez odpovědi, není to dobrý signál.

    Před potvrzením rezervace si nezapomeňte přečíst hodnocení ubytování od předchozích hostů. Před potvrzením rezervace si nezapomeňte přečíst hodnocení ubytování od předchozích hostů. | Airbnb

  • 7.Bezpečná platba především

    Jedním ze základních pravidel pro úspěšnou rezervaci a platbu ubytování je, že celý proces probíhá na zabezpečené platformě Airbnb. Nikdy byste proto neměli být hostitelem požádáni, abyste zaplatili přímo v ubytování nebo mu sdělovali informace o svojí platební kartě. V takové chvíli v rezervaci dále nepokračujte a informujte Airbnb o chování hostitele. Veškeré akce od komunikace po platbu musí probíhat skrze Airbnb.

    Jak chytře bydlet na cestách přes Airbnb? Jak chytře bydlet na cestách přes Airbnb? | Profimedia

  • 8.Zrušení zaplaceného ubytování?

    Každé ubytování si stanovuje své vlastní storno podmínky, proto si je rozhodně pozorně přečtěte. Důležité jsou zejména informace o tom, do kdy můžete ubytování případně zrušit a zda vám za zrušení budou zaúčtovány nějaké poplatky.

    Jak chytře bydlet na cestách přes Airbnb? Jak chytře bydlet na cestách přes Airbnb? | Profimedia

  • 9.Nevýhody Airbnb

    Rozhodně nebudete mít stejné služby jako v hotelu. Může se stát, že během ubytování se vyskytnou nějaké problémy, např. ztracené klíče, tekoucí vodovod apod., a hostitel nemusí být nablízku, aby záležitost rychle vyřešil. Stejně tak nemůžete čekat, že bude k dispozici základní kosmetika jako v hotelu. Rozhodně si ani nepřiplatíte za snídani a pokojový servis. Připravit byste se měli i na nedostatek soukromí, zvláště pokud bydlíte v pokoji, který je ve větším domě, a vy nemusíte mít např. koupelnu nebo kuchyň jen pro sebe. 

    Počítejte s tím, že po sobě musíte uklidit, žádná pokojová služba se samozřejmě nekoná.

    Nezapomínejte na to, že služba Airbnb funguje z velké míry na vzájemném hodnocení uživatelů. Pokud nebudete dodržovat stanovená pravidla nebo necháte v nemovitosti nepořádek, můžete od hostitele získat špatné hodnocení. Pro hosty s negativními recenzemi může být v budoucnu obtížnější najít vysněné ubytování. I to se ale dá vyřešit příjemným vystupováním a komunikací s potenciálními hostiteli, kterým můžete důvody špatného hodnocení vysvětlit.

    Ubytování je také lepší zaplatit si dostatečně dopředu, klidně i dva měsíce předem.

    Jak chytře bydlet na cestách přes Airbnb? Jak chytře bydlet na cestách přes Airbnb? | Profimedia

  • 10.Co dělat po příjezdu?

    Po příjezdu do místa ubytování a při předávání klíčů je dobré si s hostitelem ujasnit pravidla daného ubytování (např. noční klid, kouření v pokoji apod.). Při této příležitosti je dobré zeptat se i na to, jak probíhá odjezd z ubytování, zda můžete nechat klíče v pokoji nebo je musíte předat hostiteli. V pokoji pak zkontrolujte, zda ubytování vypadá tak, jak bylo inzerováno, je čisté a disponuje veškerým potřebným vybavením. V případě nedostatků kontaktujte pronajímatele a snažte se domluvit na nápravě. Pokud má ubytování závažné problémy, jako třeba nesprávnou polohu nebo nedostatečnou čistotu, kontaktujte nonstop linku Airbnb. Zaměstnanci ovládající 11 světových jazyků vám pomohou se řešením. Airbnb může odmítnout platbu hostiteli až do 24 hodin po vašem nahlášení. Pokud tedy budete řešit problém v prvních 24 hodinách pro příjezdu, vrácení peněz za špatné ubytování bude mnohem snazší.

    Jak chytře bydlet na cestách přes Airbnb? Jak chytře bydlet na cestách přes Airbnb? | Profimedia

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi