Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Esenbák“ Ondráček dohled nad GIBS opět nezískal. Ani o Palachově týdnu

Autor: zst - 
17. ledna 2018
15:10

Sněmovna znovu volila předsedu stálé komise pro dohled nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů. Jediným kandidátem byl stejně jako před Vánoci člen KSČM Zdeněk Ondráček, který se angažoval během Palachova týdne v rámci sametové revoluce na straně SNB. Ondráček dostatečnou podporu nezískal, bude se tedy volit znovu. Přihlásit se do dalšího kola už budou moci i další zájemci o tento post. Poslanci naopak zvolili předsedu vyšetřovací komise ke kauze OKD. Tu povede Pirát Lukáš Černohorský.

Volební komise rozdala 186 volebních lístků, Ondráček potřeboval pro zvolení 94 hlasů. Dostal ale jen 83.

Řada poslanců si své volební lístky na protest ponechala, pochlubili se tím napříkald poslanci KDU-ČSL nebo Pirátů. Celkem neodevzdali poslanci 58 hlasů.

Volba předsedy komise pro kontrolu GIBS se komplikuje, protože jediným kandidátem byl právě Zdeněk Ondráček. Přes nesporné odborné kvality mu většina poslanců nemůže zapomenout účast v uniformě SNB při potlačování demonstrací spojených se sametovou revolucí.

Ondráček téměř uspěl v opakovaném hlasování před Vánoci, část Sněmovny ale zpochybnila sčítání hlasů, proto se opakované druhé kolo první volby konalo až ve středu. Vzhledem k výsledku se teď budou vybírat noví kandidáti na tento post, komunisté už naznačili, že znovu už Ondráčka zřejmě „stavět“ nebudou.

Ivan Bartoš Blesk Zprávám také řekl, že pokud nebude kandidovat na tento post někdo ze „skutečné opozice“, budou Piráti usilovat o přeobsazení svého postu v komisi. Bartoše by měl na této pozici vystřídat poslanec Mikuláš Ferjenčík, který by zároveň aspiroval na předsedu. Bartoš chce upřednostnit výbor pro veřejnou správu, kterému předsedá, a agendu pokládá za velmi obsáhlou.

Piráti povedou komisi k OKD

Naopak v případě vyšetřovací komise ke kauze o prodeji OKD poslanci předsedu zvolili. Nejtěsnějším možným rozdílem uspěl Lukáš Černohorský, bývalý předseda Pirátů. Potřeboval 95 hlasů a přesně tolik jich dostal. Jeho protikandidátkou byla lidovecká Pavla Golasowská.

tgbg ( 17. ledna 2018 17:19 )

To je dobře. Tento komunisticko-fašistický hnůj má rubat uhlí na Sibiři.

lalia ( 17. ledna 2018 16:04 )

Byl v té době u SNB a dělal co musel.99% lidí dělalo co muselo,aby se uživili v té době.Zrovna on to odnese.Kolik Snbáků máme ve funkcích a daleko větších koryt a jede se dál.Je to hon na čarodějníce,když to někoho baví.

petr11 ( 17. ledna 2018 15:30 )

..měl smůlu, že byl u policajtů....a co prognosťáci...jsou svatí, že?

zlymikes ( 17. ledna 2018 15:09 )

esenbáka nevolili, estébákovi za deset dnů dají svůj jidášský hlas

sensadrak ( 17. ledna 2018 15:01 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa