Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dálnice D1 byla 19 hodin neprůjezdná: Lidé zde zůstali uvízlí a museli spát v autech

Autor: ČTK, čad, dce - 
17. ledna 2018
12:30

Sníh i ve středu komplikoval dopravu v celém Česku. Například dálnice D1 na Vysočině byla neprůjezdná již od úterního poledne kvůli nehodám desítek aut. Vyprošťování zpomalilo počasí. Zatím je otevřen jeden pruh dálnice v místě nehody. Mnozí řidiči zde museli zůstat i přes noc a spát v autě.

D1 se v úterý kolem poledne zastavila kvůli nehodám desítek aut. Zraněno bylo deset lidí, převážně lehce. Na Brno, kde bylo havarovaných aut méně, se začalo opět jezdit za 2,5 hodiny. Směrem na Prahu ale byla D1 ještě dnes ráno uzavřena. Přibližně v osm hodin byl zprovozněn jeden pruh dálnice. Kompletní zprůjezdnění dálnice se očekává kolem desáté hodiny. Zprovoznění ale komplikovalo počasí i fakt, že není kam rychle odklidit nabouraná nákladní vozidla. Na místě havarovalo 40 aut.

Podle našich informací na dálnici zůstalo i přes noc mnoho lidí. V uvízlých vozech museli přespat nejen kamioňáci, ale i posádky osobních aut, která ačkoliv nebyla de facto nabouraná, zůstala uzavřená mezi havarovanými vozy.

„Vyprošťovacím firmám se velmi obtížně daří místo zprovoznit, protože to tam klouže a technika si s nákladními vozidly, která jsou do sebe zaklíněna, velmi těžko dokáže rychle poradit,“ řekla České televizi před šestou hodinou ráno mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková.

V sousedním Jihomoravském kraji řešili policisté kvůli počasí od úterý do dnešního rána dvě stovky nehod, při nichž se zranilo přes 20 lidí. Některé kolize zablokovaly i dálnice, ale dnes ráno již byly v kraji D1 i D2 průjezdné. Kvůli počasí a nehodám, které se začaly kupit v úterý po poledni, byl na jižní Moravě kalamitní stav.

I v ostatních regionech řidičům ztěžoval cestu sníh. V jižních Čechách na Písecku sněžilo a na některých silnicích okresu Jindřichův Hradec byla zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi. V pohraničních okresech Plzeňského kraje napadlo zhruba deset centimetrů nového sněhu, což znamená problémy zejména pro kamiony v kopcích.

Horší sjízdnost byla také v Karlovarském kraji na dálnici D6 a silnicích první třídy. Na silnici 21 z Chebu na Plzeň u Velké Hleďsebe komplikovala situaci dopravní nehoda čtyř nákladních aut. Jeden člověk byl zraněn, silnice byla uzavřena. Silnice v Ústeckém kraji místy pokrylo náledí. V Dolní Poustevně řešila policie nehodu kamionu, jeden také uvízl ve Starých Křečanech.

V Královéhradeckém kraji varovali meteorologové a silničáři před tím, že by na horách mohl vát vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině a mohl by tvořit sněhové jazyky. Na Liberecku zůstávala ráno uzavřena pro nákladní vozy silnice z Mníšku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo.

V Pardubickém kraji na trase ze Slatiňan přes Nasavrky do Trhové Kamenice a v okolí Hlinska se objevila místy ledovka, což ztížilo jízdu zvláště kamionům. V Moravskoslezském kraji zůstávala ráno pro kamiony uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Vede kolem přehrady s pitnou vodou, takže silničáři tam nesmějí používat chemické látky. To dělá v kopcích kamionům potíže.

Policie zaznamenala problémy ve všech okresech. "Všude něco bylo. Stála nám i silnice I/43 kvůli tomu, že nemohly projet kamiony. V noci už byla situace klidnější. Většinou se odklízely úterní nehody. Od půlnoci máme sedm nehod, žádná zatím není vážnější," dodala Cejnková.

Jihomoravští silničáři nabádají řidiče k opatrnosti. Na většině jihomoravských komunikací leží rozbředlý sníh. Jen v Brně silničáři použili na posyp kolem 120 kilogramů soli.

Byli jste mezi těmi, kteří uvízli na dálnici D1? Prožili jste noc v autě v mrazu na dálnici? Ozvěte se nám na email tip@blesk.cz!

Jakub Novotn ( 17. ledna 2018 20:48 )

120kg soli na celé Brno ?? Doma mám 20kg pytel na sypání před vchodem. No tak to budou v ulicích Brna metrové krystaly...

zemekf ( 17. ledna 2018 13:00 )

50-60 na ledě ))))))) šlehnu sebů když idu pěšky 4-5km/h

zemekf ( 17. ledna 2018 12:58 )

no a ? kdo nemá v autě spacák, konzervu, ešus a vařič ))))))) kanystr je přežitek, že ))))) Tak proč si kupuješ auto když nemáš ani na takové ,,blbosti,, ;-)

agfor ( 17. ledna 2018 12:55 )

Hlavně, že nenažraný stát vydírá řidiče o 1500 Kč za jízdu po dálnici, kterou postavil z nakradených peněz.

joanna5 ( 17. ledna 2018 11:06 )

...sama kamiony a nakladaky, jasne... vcera jsme jeli po dalnici a jedini kdo predjizdeli v levem zasnezenem pruhu byly prave kamiony a nakladaky, osobaky jely opatrne a oni si to hrnuli devadesatkou jak hovadka bozi ... ani se nedivim a tak jim to i preju ... zaslouzi si to, sami sobe nepritelem, pokud tedy nezramuji nekoho nevinneho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání