Často platí, že Zlaté glóby naznačí, kdo bude úspěšný i na Cenách Akademie. A Coco dosáhl jak na Glóby, tak na nejvyšší profesní trofej Annie či na ocenění kritiků napříč USA. Během pouhých 5 dnů od listopadové premiéry utržil 150 milionů dolarů, teď jich má na kontě už přes 620, tedy 13 miliard korun!

Tři trumfy

Jaký je jeho recept na úspěch? Zaprvé: Vyhlášená animace Pixaru, která se s každým dalším snímkem blíží dokonalosti. Zadruhé: Režisér Lee Unkrich, který má na kontě animované hity Hledá se Nemo, Příšerky s.r.o. a druhý a třetí díl Toy Story. Ale hlavně: Pozoruhodná atmosféra Mexika a barvami hrající říše mrtvých, do níž se vydá hlavní hrdina Miguel i se svým potrhlým a trochu »olezlým« pejskem Dantem.

Tanec na hrobech

Tvůrci vyrazili do Mexika za inspirací hned pětkrát a zkoumali tam kulturu a zvyky spojené s tamní oslavou Dne mrtvých. Ten vypadá úplně jinak než jeho česká obdoba Dušičky. Hroby se pestře vyzdobí a pozůstalí v křiklavých kostýmech na nich hodují, zpívají a tančí, protože věří, že ten den se zesnulí na chvíli vracejí z onoho světa na tento.

Když už je řeč o tanci, tak vězte, že typické mexické »mariachi« hudby dostanete v Coco až až. Miguel se totiž touží stát slavným zpěvákem a právě tato touha jej přivede k fantastickému dobrodružství.

Žně výrobců kytar: Nestíháme!

Design filmové kytary není vymyšlený, autoři se inspirovali zdobením, které je už od 18. století typické pro mexické městečko Paracho. A místní řemeslníci teď mají žně – každý totiž chce kytaru jako filmový Miguel, tedy bílou s černými motivy a kresbou lebky.

„Dřív jsem jich dělal padesát týdně, teď už sto. Spím tři hodiny denně, musejí mi pomáhat příbuzní,“ přiznává Salvador Meza, který každý nástroj vyrábí ručně. „Říkáme tomu horečka Coco. Kdybych jich měla tisíc, bez problémů je prodám všechny,“ doplňuje majitelka obchodu s kytarami Maria Eugenia Gomez.

VIDEO: Trailer k filmu Zdeňka Trošky Čertoviny, který je právě v kinech.

Video
Video se připravuje ...

S čerty budou žerty! Troškovy Čertoviny představují první trailer! CinemArt

Fotogalerie
8 fotografií