Z kontrol vyplývá, že Uber předražuje jízdné v téměř každém čtvrtém případě. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se proti této službě v posledních dnech opět tvrdě vymezovala. „Vyzývám společnost Uber, aby si přestala dělat z občanů, ale i celé České republiky legraci, a začala respektovat zákony,“ uvedla. O tom, že je Uber taxislužba a měl by tak podléhat platným zákonům, rozhodl i Evropský dvůr.

Podle Uberu je ale na samotných cestujících, aby si vybrali. „Uber funguje na základě technologie, která dokáže rozpoznat, kdy na silnicích není dostatečný počet aut, který by pokryl zájem ze strany cestujících. V těchto výjimečných situacích mají dynamické ceny zajistit to, aby cestující, kteří nutně odvoz potřebují, auto získali, zatímco ti, kteří odvoz nepotřebují urgentně, počkali na dostatek volných aut. Dynamické ceny se však objevují zcela výjimečně,“ popsala pro Blesk.cz už dříve mluvčí Uberu Miroslava Jozová.

V září vyhlásili taxikáři válku řidičům Uberu:

Video
Video se připravuje ...

Na letišti taxikáři vyhlásili válku řidičům Uber. David Malík

Kontroly však ukazují, že se „výjimečné“ dynamické ceny objevují vcelku často, dokonce u každé čtvrté jízdy.

Daňové úniky a další podvody?

Proti Uberu mluví i vládní analýzy. Z dosud nezveřejněné analýzy sdílené ekonomiky v oblasti veřejné dopravy z loňského podzimu podle ČTK vyplývá, že Uber neplní daňové povinnosti, zejména placení DPH z poplatku Uberu a silniční daně. Navíc nezveřejňuje informace o řidičích, kteří pro něj pracují, což jim vytváří prostor k daňovým únikům. Analýza rovněž uvádí, že na trhu služeb hromadné přepravy osob nejsou zabezpečeny rovnocenné podnikatelské podmínky. Materiál také naznačuje, že řidiči také jezdí na hranici ztrátovosti a jejich výdělek po odečtení všech nákladů mnohdy nedosahuje ani 100 korun na hodinu.

Proti službě dlouhodobě protestují pražští taxikáři, kteří loni uspořádali několik protestů. Uber je podle nich nekalou konkurencí. Magistrát pravidelně provádí kontroly jak řidičů Uberu, tak klasických taxislužeb. V případě Uberu ukládá postihy v podstatě u všech kontrolovaných vozidel, protože neplní požadavky pro taxislužby, například viditelné označení nebo taxametr. Překvapením je však i počet pokut za předražení.

Celkem dostali řidiči Uberu v Praze, kterých je přibližně 2000, pokuty za 300 tisíc korun. Řidičů taxi je v Praze podle odhadů zhruba 8300, ti za posledního čtvrt roku dostali pokuty za 230 tisíc korun, nicméně kontrolovaných již bylo více než třikrát tolik.

Podívejte se, jak vypadá kontrola taxikářů:

Fotogalerie
37 fotografií

Vše o službě UBER čtěte zde >>>

Víte, co to je a jak funguje služba Uber Eats?