Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rýmu dokáže zkomplikovat zánět ucha. Jirka a Monika dokonce vůbec neslyšeli

Autor: Zuzana Zelenková - 
21. ledna 2018
06:45

Obyčejná rýma se může někdy změnit v závažný problém. Své o tom ví Jiří (24), který dokonce na dva týdny úplně přišel o sluch. Zánět středního ucha, který se může objevit jako komplikace rýmy, přitom není nijak výjimečný. Pokud se nezaléčí, hrozí podle lékařů i úplná hluchota. Onemocnění přitom může potrápit jak děti, tak dospělé. 

„Jednou jsem takhle asi 14 dní neslyšel. Nejdříve to bylo jedno ucho, později obě dvě. Chvíli se to dá vydržet, ale později je to hrozné,“ popsal pro Blesk Zprávy Jiří, kterému nakonec pomohly léky a sprej do nosu.

Z rýmy se vyklubal zánět ucha i v případě Moniky (32). „Přišlo to bez varování. Měla jsem trochu rýmu a najednou mi zalehlo jedno ucho tak, že jsem vůbec neslyšela,“ popsala mladá žena svoje trápení. Ucho jí museli lékaři takzvaně píchat.

Propíchnutí nebo prasknutí bubínku

Lenku (30) stejný problém zastihl v sedmnácti letech. Začalo to chřipkou, později přišla rýma a ve finále se dostavily bolesti, které vycházely zpoza tváře. „Bolest volně přešla do ucha. Táta mi tenkrát poradil, abych si ucho propláchla peroxidem. Ale to nepomáhalo. Později přišly silné bolesti hlavy. Nakonec jsem skončila u doktora, který řekl, že je to zánět a dal mi antibiotika. Měla jsem hrůzu z toho, že mi ucho budou píchat. Ale po dvou dnech mi v uchu něco ruplo a celé to povolilo. Přišla velká úleva,“ popsala Lenka.



Podle dětské lékařky Ilony Hülleové je zánět středního ucha nepříjemná komplikace rýmy. Přichází ale jen za určitých podmínek. „Když je těžší forma rýmy a komplikuje se ještě bakteriální superinfekcí, tak může zánět středouší zkomplikovat rýmu. Jak se říká lidově, vrazí se to do uší a do očí,“ popsala pro Blesk Zprávy odbornice.

A komu onemocnění hrozí nejčastěji? „Jsou děti, které když mají slabší imunitní systém, nebo to jsou malé děti, které mají trochu jinak anatomicky uspořádané středouší. Může se tedy stát, že trpí při delších rýmách tím, že se objeví zánět právě ve středouší,“ vysvětlila odbornice.

Průběh je podle lékařky různý, někoho bolí ucho nebo mu v něm takzvaně lupne. Někomu se zánět může rozšířit a vznikne zánět středouší, což končí buď tím, že se ucho musí píchnout, nebo bubínek praskne a vyprázdní se.

Klíč je v prevenci

Podle Dětské ORL kliniky Fakultní nemocnice v Motole ročně zánětem ucha onemocní 200 až tisíc dětí ve věku do čtyř let. Podle lékařů se ale zdaleka nejedná pouze o dětské onemocnění. Pokud přijde zánět ucha v dospělosti, tak pacienta často nenapadne, o co může jít.



„Zánětu středouší předchází obvykle virová infekce horních cest dýchacích, která do středouší pronikne Eustachovou trubicí spojující dutinu nosní se středouším nebo z krve. Druhotně dochází k bakteriální infekci. V dětství i dospělém věku bývají příčiny takřka totožné a na začátku vypadají nevinně. Běžná rýma, kašel či zánět horních cest dýchacích ovšem mohou být spouštěčem nepříjemného zánětu ucha,“ vysvětlil celostní lékař Bohumil Ždichynec. Onemocnění potom může podle odborníka fatálně poškodit sluch.

Zánět tedy končí propíchnutím bubínku, jeho samovolným prasknutím, antibiotiky. Je mu možné ale i předcházet. Podle Ždichynce je zapotřebí posilovat imunitní systém. Odborník doporučuje zdravou stravu plnou vitaminů, hodně pohybu a správný pitný režim. V zimě je pak dobré zapojit saunování a vydatněji odpočívat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi