ČD v úterý představily inovaci, která má cestujícím zpohodlnět jízdy vlakem. Od listopadu pracovaly na virtuální podobě In Karty, která funguje jako nosič jízdních dokladů a slev pro cestování vlakem. Výsledkem je nová mobilní aplikace, která čipovou In kartu plně nahrazuje a kterou může mít v mobilu doslova každý.

Inovaci využijí i Pražané na výlety

„Čipovou In kartu dnes využívá asi 750 tisíc zákazníků Českých drah,” vysvětlil člen představenstva ČD pro osobní dopravu Michal Štěpán s tím, že se statistika týká vyloženě soukromých uživatelů a nikoliv firem. „V Praze je jejích uživatelů nezanedbatelné množství, protože pražští cestující často jezdí ven, mimo Prahu, za různými volnočasovými aktivitami,” doplnil pro Blesk.cz.

Vlaky ČD v Praze během všedních dnů přepraví až 120 tisíc cestujících, o víkendech potom polovinu. V současné době vypravují ČD v Praze a Středočeském kraji průměrně 1850 vlaků denně, což odpovídá čtvrtině vlaků Českých drah v celé republice.

Výhody

Virtuální In karta skýtá oproti plastové kartě řadu výhod. Nečeká se na její vydání 3 až 4 týdny, pro její založení stačí obyčejné, alespoň trochu reprezentativní „selfie”, a její platnost je neomezená. Dosud se plastové In karty vydávaly jen na omezenou dobu. Stávající držitelé In karet si ji v případě zájmu budou moci do mobilního telefonu „převést”. K její autorizaci také není nutné si někam dojít.

Jednoduchý princip

Princip virtuální In karty je snadný a přehledný. „Aplikace je tak jednoduchá, že věřím, že ji zvládne každý,” sdělila Zuzana Čechová, která je ředitelkou Odboru cenotvorby a produktové komunikace ČD. V prvé řadě je nutné mít mobilní telefon s operačním systémem Android nebo iOS.

Do mobilního telefonu je pak nutné stáhnout si aplikaci Můj vlak. V ní si přes vytvořený účet může zákazník buď synchronizovat svou stávající In kartu, nebo založit si ve virtuální podobě novou, vyplněním potřebných údajů a fotografie. Údaje pak autorizuje před prvním použitím průvodčí vlaku, „takže cestující nemusí kvůli jejímu zřízení chodit nikam navíc,” dovysvětlila Čechová. Novinka je určena jednotlivým cestujícím. České dráhy přitom potvrdily, že zvažují její případné rozšíření i pro přenosné užití firmám a jejich zaměstnancům.
Fotogalerie
10 fotografií