Zimní sporty, po kterých zhubnete a po kterých vůbec

Zimní sporty, po kterých zhubnete a po kterých vůbec
17. ledna  2018 
 06:00

Zima nabízí účinné a hlavně poměrně zábavné způsoby, jak snížit váhu a zpevnit tělo. Zkuste zimní sporty. Při kterých se skutečně hubne a které jsou jen pro radost?

Z hlediska co nejzdravějšího pohybu i hubnutí jsou na prvním místě běžky. V závislosti na tempu můžete během hodiny jízdy spálit zhruba mezi dvěma až třemi tisíci kJ (supervýkonní jedinci samozřejmě více a kráčející senioři méně). 

Při běžkování se totiž zapojuje v podstatě celé tělo – vedle nohou i ruce, hýždě, záda a hrudník. U všech zimních sportů posilujete rovněž srdeční činnost. Přitom běžky nezatěžují klouby, takže jsou vhodné i pro lidi s nadváhou a efektivně jim pomáhají proti ní bojovat.

Výhodou je také časově plynulejší pohyb bez neustálých přestávek, jako jsou čekání na lanovku a jízda lanovkou. Také je tu menší nebezpečí úrazu než u sjezdových disciplín.

Sjezdovky posílí břišní svaly

Na druhém místě je sjezdové lyžování. Spalování kalorií záleží na terénu, stylu, délce přestávek. Ze zdravotního hlediska zpevňujete hlavně nohy a hýždě, zanedbatelné není ani zapojení rukou. Na druhé straně je sjezdování zátěží pro klouby, především kolena.

Ohrožena může být i páteř, proto je důležité správné postavení, odborněji řečeno poloha pánve. Nejvíc páteř (i zádové svaly) namáháme "vyšpuleným pozadím" a velkým prohnutím páteře, což bývá nešvar hlavně u žen.

Správný postoj spočívá naopak v podsazení pánve – tedy jakoby tlačit zadeček dopředu, zároveň se nezaklánět, ale snažit se o co největší předklon (nikoli hrbením, ale sklonem celého těla dopředu). Toho docílíme hlavně pomocí břišního svalstva, které tím rovněž posilujeme. Vedle toho se v tomto postoji lyže stávají snáze ovladatelnými, a lyžování je tudíž ještě příjemnější.

Které další sporty jsou vhodné nebo nevhodné při hubnutí a kolik kalorií při nich spálíte? Čtěte na mojezdravi.cz.

 

Autor: Ivana Vajnarová/Mojezdraví

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji