Centrum celoživotního vzdělávání Dany Steinové hostilo v Holešovicích své nejstarší studenty na speciální oslavě. Jednou z oslavenkyň byla Helena Pechlátová, která se narodila roku 1922. Je nejstarší studentkou tohoto centra vůbec, navštěvuje ho už od roku 1987.

„Nejhorší, co vás v takovém věku čeká, je, že vám začnou ubývat přátelé. Svého času jsem dostávala na Vánoce asi padesát lístků, teď už jich chodí jen asi osmnáct. Doktoři sice říkají, že se máme chránit stresu, ale právě největším stresem je, když vám někdo zemře,“ popsala na oslavě realitu bez přikrášlení Helena Pechlátová, které ale ani navzdory této skutečnosti nechybí optimismus a chuť do života.

Geny, Sokol i „domluva“

„Mám tu dlouhověkost trochu po tatínkovi. Od 5 let jsem dělala Sokola, mám za sebou všechny spartakiády. Dvacet pět let jsem dělala jógu – tak ono mě to trochu drží. Mám to nahoře vyjednané do 150 let,“ popsala s nadsázkou a úsměvem oslavenkyně.

Helena Pechlátová je nejstarší studentkou Centra celoživotního vzdělávání Dany Steinové.
Autor: Daniel Černovský

Helenu Pechlátovou drží při svěžesti a elánu nejen její aktivity z minulosti, ale i ty přítomné. Právě proto, že se už více než 30 let vzdělává ve specializovaném centru, si zachovává bystrou mysl. Tu pak využívá také pro svou vášeň, kterou je skládání básní. Jednou takovou dokonce vyhrála anonymní rozhlasovou soutěž.

Co by energická seniorka poradila ostatním ve snaze dosáhnout dlouhověkosti? „Hlavně, ať myslí hlavou, nenechají se nahecovat, ať mají to svoje. Na to musí každý přijít sám, nemůže se nikdo nutit.“

Centrum celoživotního vzdělávání Dany Steinové má aktuálně otevřené zápisy do letního semestru 2017/2018. Zájemci se mohou zapsat každé úterý a středu od 8:30 do 15:30 hodin v kanceláři centra, která se nachází v Kulturním zařízení Domovina v ulici Na Maninách v pražských Holešovicích.

Proč Helena Pechlátová se studiem v důchodovém věku začala a jak zní jedna z jejích básní? Podívejte se:

Fotogalerie
7 fotografií