Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schwarzenberg: Drahoš musí mít hroší kůži. Expert: Může rozhodnout i židle

Autor: Jakub Veinlich - 
17. ledna 2018
06:20

Byl soupeřem Miloše Zemana, před pěti lety ale Karel Schwarzenberg, někdejší šéf TOP 09, prohrál. Jiří Drahoš se má nyní připravit podle Schwarzenberga na podpásovky. Podle odborníka na volební marketing Karla Komínka nás čeká vyostřený souboj kampaně a rozhodnout může i obyčejná židle. A to kvůli posuzování zdravotního stavu obou kandidátů.

„Jak víme, tak pan prezident je proslulý svou inteligencí a znalostí prostředí, a jsou kolem něj zkušení borci, tudíž vytáhnou určitě něco, co nikdo nečeká a zaútočí z nečekané strany, ale na každý pád bych se pokusil si dát hroší kůži a nedbal na to, co po cestě štěká,“ dal knížecí radu Jiřímu Drahošovi Schwarzenberg, kterého Zeman před pěti lety ve druhém kole volby porazil.

Schwarzenberg byl před samotným finále prezidentských voleb, ve kterých se neúspěšně pokoušel porazit Zemana, kritizován mj. za výrok o Benešových dekretech, za které by prý někdejší ministr zahraničí poslal Edvarda Beneše před soudní tribunál v Haagu. 

Tchán obdivovatelem Hitlera

Objevily se i jiné podpásovky. Schwarzenbergův tchán - otec jeho manželky paní Theresy, rozené Hardeggové - měl být obdivovatelem Adolfa Hitlera a stal se velitelem jednotek SA. „Můj otec byl nacista,“ přiznala tehdy Schwarzenbergová bez obalu. Bývalý ministr zahraničí Schwarzenberg je ale přesvědčený, že za „zvednutím“ tohoto tématu stál tehdy Miloš Zeman a jeho tým. A právě před podobnými útoky varuje i Drahoše.

Volby 2013: Zeman se ve 2. kole střetl se Schwarzenbergem. Volby 2013: Zeman se ve 2. kole střetl se Schwarzenbergem. | Reuters

„On musí sám vědět, kde je jeho slabá stránka, kde by na něj mohli zaútočit. Jak známo, Miloš Zeman na mě zaútočil kvůli tchánovi. Takže může také přitáhnout něco z jeho příbuzenstva. Doufám, že to nebude, ale může to být velmi nečekaný podraz,“ dodal Schwarzenberg.

Odborník: Negativní věci půjdou ven

„Teď se opravdu budou zveřejňovat různé negativní věci, takže teď kampaň skutečně přejde do útočné fáze,“ potvrdil Schwarzenbergova slova Karel Komínek z Institutu politického marketingu.

Miloš Zeman, zdá se, ale udělal před letošním druhým kolem volby vstřícný krok. Jiřímu Drahošovi vzkázal, že s ním půjde do televizních debat. „Jsem stále mladý, plný sil, plný energie a diskuse mne těší. Pan Drahoš říkal, že by se se mnou rád setkal tváří v tvář, velice rád mu vyhovím,“ uvedl Zeman poté, co se v sobotu vyjadřoval k výsledkům prvního kola voleb.

V pondělí večer hradní mluvčí Jiří Ovčáček podotkl: „Pan prezident přijal nabídku těchto televizních stanic účastnit se duelů s Jiřím Drahošem: NOVA, BARRANDOV, PRIMA a ČT.“

Česká televize už o víkendu avizovala, že pro debatu počítá s termínem 25. ledna od 20 hodin – tedy v předvečer druhého kola. Právě debaty mohou být podle Karla Komínka z Institutu politického marketingu pro Zemana i Drahoše zlomové. Zeman navíc zřejmě podle Komínka dosáhl hned v prvním kole svého voličského maxima – takže bude muset tempo udržet.

Zeman se podle Komínka nechtěl původně debat účastnit zřejmě proto, že by je nemusel zvládnout kvůli zdraví. „Teď to zřejmě došlo tak daleko, že se rozhodl to vyvrátit. Sází na to, že bude schopný tu debatu reálně vyhrát,“ míní Komínek, který označil vedle dalších odborníků Zemana za brilantního řečníka a rétora.

Rozhodnout může i židle?

I v debatách se ale může rozhodnout v úplně jiném směru. Komínek byl během prvního kola kampaně překvapený, že prezidentští kandidáti seděli a nestáli podobně jako v předvolebních kláních v USA.

„I toto může hrát velkou roli. Když kandidoval v USA na prezidenta Richard Nixon proti Johnu Fitzgeraldovi Kennedymu, tak štábu Kennedyho se podařilo zajistit, že se u té debaty bude stát. A zajímavé bylo, že Nixon byl chvíli po operaci a vypadal velmi nemocně. A lidé, kteří se dívali na televizi, tak říkali, že jednoznačně duel vyhrál Kennedy a ti, co ji slyšeli v rádiu, tak říkali, že debatu vyhrál jednoznačně Nixon,“ řekl Komínek Blesk Zprávám a dodal, že rozhodnout může tedy i uspořádání debaty a to, jestli budou kandidáti stát, nebo sedět.

Zdravotní stav kandidátů je v řadě zemí při volbě prezidenta poměrně zásadní součástí kampaně. Odborníci nevylučují, že drobný kolaps přímo na ulici, který zachytil na video český občan, prohrál volby Hillary Clintonové, kterou nakonec porazil Donald Trump.

Podle Komínka může zdravotní stav českých kandidátů hrát určitou roli i při rozhodování voličů. „Řeší to především lidé, kteří v minulosti volili Miloše Zemana, ale teď si nejsou jistí, zda je skutečně zdravý,“ dodal Komínek.

Druhé kolo prezidentských voleb nás čeká 26. a 27. ledna a definitivním vítězem voleb se stane ten, kdo dostane větší počet hlasů. Zemana volilo v prním kole 1 985 547 lidí, Drahošovi pak dalo hlas 1 369 601 lidí. 

Video  Drahoš se střetne ve volbách se Zemanem. K čemu vyzval svého soupeře?  - Zuzana Štíchová, Aleš Bruclík
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
oldedek ( 18. ledna 2018 10:25 )

Ovčáček: Naší strategií jsou čtyři debaty, ať pan Drahoš přijde, nebo ne… Nó když jsou ti Hradní křiváci takhle vyčůraní, a mění ze strachu své názory ze dne na den, tak bych panu Drahošovi doporučil aby šel na ty dvě předem domluvené debaty a na ty další dvě, podobně jak to udělal Zeman Horáčkovi, poslal do diskuze bývalého velvyslance pana Petra Koláře, novináře pana Martina Fendrycha nebo pana Veselovského aby jak říká Kecáček nemusel „pan“ prezident sedět naproti prázdné židl…. Jó a nemusí si sebou brát ani fíkus ….

dobry-clovek ( 18. ledna 2018 08:52 )

Poprvé za éru ČR budeme mit horšího prezidenta než byl Gotvald, Novotny, Hácha, Husák a bude to pedofil a udavač Jiří Drahoš, zvolený intrikama a podvodem vypatlanych mozků pražské kavarny havloidniho odpadu za podpory a intrik megazlodeju. Doba temna začíná.. Pokud intrikama a podvodem zvítězí PEDOFIL a udavač DRAHOŠ tak muj prezident to stejně NIKDY nebude, protože pro mě a statisíce, miliony jiných obcanů ČR to bude stále jen zaprodané želé, srab, riťoliz, zrádce a udavač pedofilní prezident ČR = DRAHOŠ lidský odpad a slizoun. At si ho velebí stejný odpad, pro mě se nic neměni, pro me je a stále bude prezidentem Miloš Zeman

kdoasi ( 17. ledna 2018 19:27 )

Z tebe, jako z voliče, musí mít Drahoš radost Pokud jsou všichni jeho voliči takhle bystří, slušní a inteligentní, tak se musí jít Drahoš zastřelit. Spodina společnosti

kdoasi ( 17. ledna 2018 19:24 )

Neodpovídej otázkou a sypej sem argumenty.

kdoasi ( 17. ledna 2018 19:22 )

Já se stydím i za jeho "inteligentní" voličský fanklub

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa