Sražená chodkyně tramvají na Hradčanské, mrtvá žena na Smíchovském nádraží poté, co přecházela silnici mimo přechod, nehoda policistů po nárazu do stromu ve Strašnicích a fatální střet v Horoměřicích. To je jen stručný výčet nehod v minulém týdnu, u kterých zasahovala pražská záchranka. Celkově vyjížděla ke 35 nehodám a do nemocnic odvezla 81 pacientů.

Těchto sedm dní bylo zřejmě nejhorších za posledních dvacet let. Přitom ve stejném týdnu v minulém roce záchranáři ošetřili při nehodách „pouze“ 25 lidí. Hlavní podíl na strašlivých číslech má páteční nehoda autobusu 316 v Horoměřicích.

45 zraněných a tři mrtví

Děsivý střet stále vyšetřují policisté, je ale jasné, že na něj zdravotníci jen tak nezapomenou. „Jednalo se o největší dopravní nehodu autobusu, u které pražská záchranka od devadesátých let zasahovala. Na místě zemřeli tři lidé, dalších 45 utrpělo zranění. Mezi zraněnými bylo 12 dětí a celkově převažovaly ženy. Záchranáři museli dva pacienty, z toho jedno dítě, uvést do umělého spánku,“ bilancovala pro Blesk.cz mluvčí záchranky Jana Poštová.

Napilno měli i pražští hasiči. V minulém týdnu vyprošťovali lidi pomocí speciálního vybavení hned u několika nehod. Už začátkem týdne srazila tramvaj ženu u zastávky Hradčanská. Ta přišla podle svědectví lidí o nohu. „Černý pátek“ začal pro hasiče i záchranku kolem čtvrté hodiny u již zmíněné nehody v Horoměřicích, kde bylo zaklíněno pod sedačkami osm lidí. A na Smíchově takto vyprostili ženu zpod autobusu. Té však už nebylo pomoci.

Celkový počet mrtvých v Praze za minulý týden byl zvláště kvůli těmto nehodám 79. Oproti loňsku je to o tucet více. Poslední tragickou událostí týdne se pak stalo úmrtí rozhodčího v Praze 6 na atletickém závodě, kdy jej sportovec trefil nešťastnou náhodou koulí do hrudi.  

Fotogalerie
55 fotografií