Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi utratí za nábytek v průměru 17 tisíc ročně. Vítězí IKEA, Sconto a Kika

Autor: ČTK, Mii - 
15. ledna 2018
15:45

Zhruba 17 200 korun utratí Češi za nábytek a bytové doplňky v průměru každý rok. Polovina lidí však nepřesáhne částku 10 tisíc korun. Více než 60 procent lidí pak někdy nakoupilo nábytek a bytové doplňky na internetu, dalších 11 procent to plánuje. Vyplývá to z aktuální studie GfK Furniture. Podle odhadů Asociace nábytkářů činil prodej nábytku v loňském roce 36,6 miliardy korun.

„Průměrná roční útrata za nákup nábytku a bytových doplňků na internetu tvořila loni přibližně 9100 korun. Na internetu se nábytek a bytové doplňky v loňském roce nakupovaly nejčastěji v prodejnách Ikea.cz, Jysk.cz, Mall.cz a Sconto.cz,“ uvedl Pavel Cabal z GfK.

Z nábytkářských kategorií nejvíce dotazovaných nakoupilo nebo plánuje nakoupit pohovky, koupelnový nábytek, postele, komody, z bytových doplňků pak ložní prádlo, kuchyňské nádobí a osvětlení.

Jedenáct procent dotázaných využilo v posledních dvou letech možnosti nakoupit nábytek a bytové doplňky na splátky nebo prostřednictvím úvěrové karty. V roce 2011 to tvrdilo 21 procent respondentů.

V tuzemsku dále patří mezi největší prodejce nábytku Ikea, Sconto, Kika, Jysk, Asko-Nábytek a Möbelix CZ. Tržby nábytkářské společnosti IKEA v Česku stouply ve finančním roce 2016/2017 na 9,7 miliardy korun.

Video  Jak si správně vybrat koupelnový nábytek? Musí být odolný!  - Adam Balažovič/BPŽ
Video se připravuje ...

diskutujici ( 15. ledna 2018 16:59 )

Pro nabytek jezdim do Polska. I s dovozem me to prijde levneji, nez kdyz to koupim u nas Sorry jako.

Zobrazit celou diskusi