Počet nemocných postupně dosahuje hodnot, které jsme registrovali v předvánočním období. O epidemii ale zatím stále nejde," vysvětlil šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek. Nejvíce nemocných je mezi dětmi do pěti let a mladými mezi 15. a 24. rokem věku.

Mezi nemocemi dýchacích cest zatím podle odborníků převažují například rhinoviry či coronaviry. „Pozvolna však stoupá i záchyt obou typů chřipkových virů, A i B. Ty jsou však zachycovány ojediněle. Výskyt závažného průběhu chřipky jsme v Praze ve druhém kalendářním týdnu zatím neevidovali," dodal Jarolímek. Loni zemřelo v souvislosti s chřipkou 29 lidí.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou vodou s mýdlem. Neumytýma rukama by se lidé neměli dotýkat obličeje. Na očkování už je nejspíš pozdě, do nástupu epidemie by se podle Jarolímka už nemusely vytvořit protilátky.

Pražští hygienici dostávají data od 89 praktických lékařů, kteří registrují celkem 167.707 pacientů. Hlášení lékaři podávají každý pátek, kdy hlásí počet pacientů, kteří navštívili jejich ordinace v uplynulém týdnu. Následně hygienici tato data předávají Státnímu zdravotnímu ústavu.