Zeman v Brně obdržel necelých 32 procent hlasů, zatímco Drahošův zisk se blížil 30 procentům. Statistiky z jednotlivých městských částí odhalily, že Drahoš uspěl proti svému rivalovi v městské části Brno-střed, v Žabovřeskách a v Králově Poli.

Miloš Zeman naopak opanoval 8 městských částí. Nejvýrazněji vyhrál ve Starém Lískovci, kde dostal 41 procent hlasů, Drahoš jen 24,5 procenta.

Třetí místo si na jihu Moravy připsal diplomat Pavel Fischer, dostal 12,13 procenta hlasů. Následují Marek Hilšer, Michal Horáček, Mirek Topolánek, Jiří Hynek, Petr Hannig a Vratislav Kulhánek. Volební účast v kraji činila necelých 63 procent. Před pěti lety byla v prvním kole o něco menší, přišlo 62,28 procenta voličů.

Ve všech okresních městech na jižní Moravě vyhrál současný prezident. Získal podporu v rozmezí od 42,37 procenta v Blansku po 47,52 procenta v Hodoníně. Na druhém místě skončil všude Drahoš. Jeho podpora sahá od 22,22 procenta v Hodoníně po téměř 25 procent v Blansku.

1. kolo bez incidentů

První kolo prezidentských voleb se obešlo na jižní Moravě i v Brně podle informací policie a strážníků bez problémů. Nechyběly spíše úsměvné situace. V jedné z volebních místností v centru Brna způsobil rozruch holub, s jehož odchytem si komise nevěděla rady. „Zklidnění situace v místnosti a odchyt holuba zajistili až přivolaní strážníci," řekl mlučí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Jeden z brněnských barů nabízel za odevzdání volebního lístku s Milošem Zemanem „panáka“ zdarma. Tuto možnost využilo několik desítek nočních hostů.  

Video: Názor politologa na výsledek 1. kola prezidentské volby

Fotogalerie
4 fotografie