Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Začíná placená otcovská dovolená: Jak žádat a na kolik si tátové přijdou?

Autor: bud - 
1. února 2018
11:22

Rodiče novorozeňat mohou od dnešního dne využívat novinku v podobně otcovské dovolené. Díky ní získávají tátové možnost trávit celý týden doma s dítětem a matkou, přičemž mají po tuto dobu garantováno 70 procent ze svého platu. O tuto dávku musí otcové zažádat nejpozději do šesti týdnů od narození dítěte. 

Na týdenní hrazené volno má nárok každý novopečený otec, který se účastní nemocenského pojištění. Novinka z dílny ministerstva práce a sociálních věcí sice vchází v platnost prvním únorovým dnem, ovšem týkat se bude i dětí narozených až šest týdnů před tímto datem. Na podání žádosti o volno je totiž vyhrazeno právě toto období.

Volno na týden, stokoruny na den

Jde o dávku nemocenského pojištění, která garantuje otcům po dobu jednoho týdne volna příjem ve výši 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Například muži pobírající plat 20 tisíc korun dostanou 461 korun za den, celkem tedy 3227 korun za sedm dnů, po které mají na tuto dávku nárok. Muž s platem 30 tisíc korun si přijde na 4837 korun, respektive 691 korun za den. Nejvíce mohou muži dostávat 1225 korun.

Výše otcovské dovolené Výše otcovské dovolené | Archiv CNC

Novinku už v době projednávání podporovala například Liga otevřených mužů (LOM), která prosazuje rovné podmínky mužů a žen v různých oblastech. Podle ní důvodem, proč nyní s malými dětmi nezůstávají doma také otcové, je finanční nevýhodnost pro rodinu i stereotypní vnímání rolí mužů a žen.

„Tato dávka umožní být tátům se svým dítětem a manželkou v prvních dnech doma a nepřijít díky tomu o dovolenou na zotavenou či mzdu – v případě, kdy čerpají neplacené volno,“ je přesvědčen Lukáš Talpa z LOM.

Peníze nemohou čerpat všichni otcové

Na novinku ale nemají automaticky nárok všichni otcové. „Základní podmínkou je účast na nemocenském pojištění. Tedy z příjmu ze zaměstnání, které trvá, je odváděno pojistné na sociální zabezpečení. U OSVČ musí být splněna podmínka dobrovolné účasti na nemocenském pojištění OSVČ aspoň po dobu tří měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou,“ uvedla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Aby muži mohli dovolenou čerpat, musí o ni zažádat do šesti týdnů od narození dítěte. Díky tomu se týká jak dětí narozených v lednu, tak třeba o Vánocích. Podmínkou ale je, že bude období šesti týdnů dodrženo.

„Nárok na dávku tatínkům vznikne, jen když si termín nástupu na otcovskou určí v období od data účinnosti právní úpravy do konce šestého týdne ode dne narození dítěte,“ vysvětlila Buraňová. Pokud se tedy dítě narodilo například 25. 12. 2017, je nutné na otcovskou nastoupit v období od 1. do 4. února 2018.

Žádost musíte dát zaměstnavateli

Zaměstnaní muži o volno požádají svého zaměstnavatele. Vyplní pak přední stranu tiskopisu žádosti o otcovskou, který bude na webu ČSSZ od konce ledna, a formulář pak předají tam, kde pracují. Zaměstnavatel ho pak s doplněnými dalšími údaji po vybrání sedmidenního volna pošle příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. Osoby samostatně výdělečně činné žádost úřadu dodají po otcovské samy.

Vše o otcovské dovolené čtěte zde >>>

Více o otcovské dovolené čtěte ZDE >>>

Video  Intimní záběry z porodního sálu: Takhle probíhá císařský řez.  - Hospital-tv.cz
Video se připravuje ...

Kalikaty ( 4. února 2018 09:41 )

 11Karel11 kde žiješ Ty debile. Dovolená jsou 4 týdny, tak co tady plácáš za nesmysli. Až nebudou důchodci sami bydlet v bytě 3+1, tak nebudou živořit. Ať si zažádají o příspěvek na bydlení. A kdo vydělává důchodcům na důchody? Právě moje generace, a moje děti jednou budou vydělávat na důchod Tobě. Tak zavři klapačku a přemýšlej!

11karel11 ( 1. února 2018 18:43 )

Taková hovadina, chlap dítě nekojí, a když chce být doma má snad 5 týdnů dovolené. Mají raději přidat starým lidem, aby neživořili.

Zobrazit celou diskusi