„V herně se nacházelo sedm výherních hracích automatů, na které provozovatel neměl patřičné povolení od ministerstva financí. Navíc na všech automatech byly nalepeny nápisy iStar, což mělo budit dojem, že se nejedná o výherní stroje, nýbrž o vědomostní kvízy,“ uvedla mluvčí pražských celníků Ivana Kurková.

Celníci se podle ní pravidelně setkávají s tím, že herny jsou vydávány za hráčské kluby či dobročinné spolky. „Není ani výjimkou, že automaty jsou v hernách skryté, například za tajnými dveřmi, které jsou na speciální čip nebo jsou za dvojitou stěnou, za plentou a podobně,“ uvedla.

Celníci se podle ní rovněž setkávají s tím, že automaty nebo rulety jsou umístěny v malých uzavřených prostorech, odkud je nelze vynést. „V těchto případech přichází na řadu bourání zdí a rozšiřování vstupu,“ dodala mluvčí.

Pokuta do 50 milionů

Za umožňování nelegální hry hrozí provozovatelům pokuta až do 50 milionů korun a propadnutí veškerého zařízení, které k nepovolenému hraní na automatech slouží.

Celní správa má na starosti kontrolu a potírání nelegálního hazardu od začátku loňského roku, kdy to umožnil nový zákon o hazardních hrách. Jen v Praze od té doby celníci uzavřeli 43 nelegálních heren, zajistili 361 výherních hracích automatů, 11 stolů pro živé hry, osm rulet, 11 kvízomatů, dva slevostroje a více než 2,5 milionu korun v hotovosti.