Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Světová média doufají v pád Zemana: Češi prý volbou rozhodnou, zda patří na Východ

Autor: Mii, ČTK - 
12. ledna 2018
14:30

Ruská RT, indické The New Indian Express, anglická BBC nebo americký Washington Post. To je jen malý výčet světových médií, která se věnují prezidentským volbám v Česku, jež začnou v pátek v 14:00. Téměř všechny se shodují, že výsledek voleb rozhodne, jestli se z Česka stane západní nebo východní země. Postup Miloše Zemana do druhého kola považují za téměř jistý, ale upozorňují, že volby zdaleka nemá vyhrané. Jako hlavního protikandidáta uvádějí Jiřího Drahoše. A varují, že Zeman společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) tvoří nebezpečnou dvojici.

Velký prostor dala prezidentským volbám v Česku média v Německu. Suddeutsche Zeitung píše, že porážka Miloše Zemana by byla dobrým dnem pro Česko i Evropu. Upozorňuje na spojenectví Zemana a Babiše, kterého současný prezident podporuje navzdory podezření z podvodu a nevyjednané podpoře vlády. Podle deníku takový postup prolamuje tabu v Evropské unii. „Nejen Čechům lze přát, aby Miloš Zeman musel brzy odevzdat klíče od pražského sídla prezidenta,“ stojí v Suddeutsche Zeitung.

Průběžné výsledky 1. kola
Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

Magazín Spiegel svůj článek nazval „Nejhorší volba“ a připomíná v něm mimo jiné řadu Zemanových kontroverzních výroků, ať už směřovaly na adresu novinářů, abstinentů nebo muslimů. „Když chce český prezident Miloš Zeman vtipkovat, je to často mimo – pak působí, jako by se už neovládal. Ale mnoho z toho, co třiasedmdesátiletý politik říká, je vědomá hra se záští nebo záměrná provokace,“ míní Spiegel.

Video  Superdebata: Osm kandidátů na prezidenta. Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Českým prezidentským volbám se věnuje i rozhlasová a televizní stanice MDR, podle níž Zeman rád provokuje a je mu předhazováno, že rozděluje společnost svými proruskými a pročeskými názory. MDR se zmiňuje i o zdravotním stavu politika, který nepůsobí dobře. O politicky nejistých časech v Česku zase píše list Schwabische Zeitung, podle něhož je Zeman některými vnímán jak český Trump.

Slováci: Buď konec Zemana, nebo velká černá díra

České prezidentské volby přirozeně řeší i slovenská média. A také mluví o možných hrozbách. Podle Denník N. volby rozhodnou, zda Česko na dlouhou dobu ovládne antidemokratické spojenectví Zemana, Babiše a extremistů. „Prezidentské volby dávají českým občanům šanci odstranit alespoň jeden článek tohoto spojenectví a přetnout ho ještě předtím, než se definitivně upevní, začne dusit demokracii a uvrhne jejich zemi do hluboké černé díry, ze které by se pak dostávali ven velmi dlouho a bolestivě,“ soudí list.

První kolo voleb slovenský tisk jasně přisuzuje Zemanovi. „České volby jsou i velkým referendem o Zemanovi. Za favorita se považuje úřadující prezident Miloš Zeman,“ napsaly Hospodářské noviny. Dodaly, že hlavní otázkou hlasování bude, kdo se v rozhodujícím kole hlasování za dva týdny ocitne v souboji proti současné hlavě státu.

Video  Fischer vs. Horáček o vojně, referendu a prezidentovi: Kdo z nich byl lepší v duelu?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

List Sme napsal, že Zeman by teoreticky mohl obhájit křeslo hlavy státu již v prvním kole voleb. Dodal, že pokud bude účast v hlasování nízká a disciplinovaná, a  voliči Zemana přijdou do volebních místností, mohl by úřadující prezident již o tomto víkendu získat nadpoloviční většinu hlasů.

Video  Koho budou volit politici? A dali by prezidentovi větší moc?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Angličané: Strach z fake news a směřování na východ

Také do Anglie se dostaly zprávy o českých prezidentských volbách. Agentura Reuters upozorňuje na fakt, že Babiš Zemana podpořil a nazval jej čestným a politicky zkušeným, navzdory tomu, že rozděluje společnost. Píše také o tom, že český prezident je hlavně reprezentativní funkce a hlavní moc drží Poslanecká sněmovna.

Server BBC píše, že výsledek voleb rozhodne o budoucím směřování země. „Česko nikdy nebylo tak rozdělené jako dnes. Může za to Zeman a nejistota, kde leží jeho skutečné zájmy,“ uvádí web a upozorňuje na vazbu některých jeho poradců k ruskému ropnému gigantu Lukoilu. Zeman je podle BBC politicky nekorektní mistr úderných výroků, který náruživě pije alkohol a kouří a kvůli svému podlomenému zdraví se při chůzi musí spoléhat na hůl.

Video  Topolánek v ostrém duelu s Horáčkem. Přeli se o „mlátičku“ Ondráčka, kraje a dluhy lidí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Stejně tak server The Guardian připomíná, že Zemanovi je přisuzováno propagování vulgarity a nekompetence. Jako hlavního protikandidáta uvádí Jiřího Drahoše, který je „totální opak“ úřadujícího prezidenta. A Financial Times píší, že Češi se bojí, že do voleb zasahují Rusové a šíří dezinformace. „Je otázkou, zda Kreml skutečně dokáže ovlivnit prezidentské volby. Když se člověk podívá na dopad ruských dezinformací, jsou vhodné k mobilizování a diskreditování. To Zeman dokáže dost dobře sám,“ stojí v deníku zaměřeném na finance.

Zbytek světa: Složitý osud národa, kde se zvedá krajní pravice

I mimo Evropu jsou v hledáčku médií české prezidentské volby. Americké servery The Washington Post a The New York Times společně připomínají, že Zeman byl jedním z mála evropských lídrů, kteří podporovali amerického prezidenta Donalda Trumpa v jeho kandidatuře na úřad. Podpořil také rozhodnutí Trumpa přesunout izraelskou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Jako jedny z mála médií se věnují také protikandidátům Mirku Topolánkovi a Pavlu Fischerovi, kteří mají politickou zkušenost.

Podobně o Zemanovi píší indické The New Indian Express a New Delhi Times. Citují průzkum, podle kterého má Drahoš šanci jej porazit, a uvádějí, že během celého svého úřadování vystupoval velmi protiimigrantsky. Ruská RT připomíná Zemanův pakt s Babišem, který je vyšetřovaný z podvodu.

Stejně tak arabská zpravodajská televize Al Jazeera informuje: „Česká republika stojí na ideologickém rozcestí. Zvedá se zde xenofobní krajní pravice, které se podařilo dostat do parlamentu… volby ukážou, jakou identitu bude mít národ, který se čím dál více vzdaluje od progresivní evropské integrace.“ 

Nakonec krátce zmiňuje volby i čínský web Xinhuanet. Zeman podle něj nemá strach před ničím.

Video  Přijmout euro? Dovolit osvojení dětí gayům a lesbám? To byl DUEL Toplánka s Horáčkem  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejpockej ( 14. ledna 2018 04:44 )

ano ja jsem ten nevzdelanej luza, co komunismus nastesti nezazil, a co si zije v Anglii s inzenyrskym diplomem, a kdyz si my zapadni luzy dovolime volit Zemana, nadavaji nam do primitivu, komunistu a pro-Rusko fanatiku, takze jste asi drobet padly na hlavu ne?

hejpockej ( 14. ledna 2018 04:38 )

Rafan4321 ( 14. ledna 2018 00:26 )

Pro JUSSUF :

Rafan4321 ( 14. ledna 2018 00:23 )

PEPEN tak co, cucáš si dnes prsty ty ? a roníš slzy jako želva ??? BLBÍNEK

bullshit ( 13. ledna 2018 13:23 )

Zeman společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) tvoří nebezpečnou dvojici. Tak to vidí zahraničí ale u nás bohužel lúza ne. Andropov, Černěnko, Brežněv, Zeman - kontroní otázka: Co mají společného?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa