Na jevišti Městského divadla Brno, kde byla umístěna rakev s ostatky herce, už dobré dvě minuty mluvil umělecký šéf muzikálového souboru Petr Gazdík (42). Musel svou řeč přerušit, než příbuzní usedli do prvních dvou rezervovaných řad. Byla mezi nimi matka Dagmar (59), sestra Adéla (29), dědeček Bedřich (95) a vdova Lenka Janíková (38) s desetiměsíční dcerou Mayou. Truchlící rodinu střežila početná ochranka a velké manévry komplikovaly celý smuteční den.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Jakuba Zedníčka (†27): Plačící kolegové a Beatles! Zdeněk Matyáš

„Odchodem Jakuba Zedníčka ztrácí divadlo talentovaného herce, kamaráda a soucítím s jeho rodinou. Po skončení obřadu se zdržte osobních kondolencí. Kubíčku, budeš nám chybět, čest tvé památce,“ rozloučil se Gazdík. Po něm se ujal slova herec Dušan Vitázek (37). „Byl jako kometa,“ připomněl neutuchající humor, kreativitu a především energii svého kolegy a kamaráda. "Všichni tady stojíme, držíme se za ruce, dodáváme si sílu,“ přiznal dojatě.

Tanec u rakve 

Vzápětí muzikáloví herci připomněli na jevišti Jakubovo stepařské umění a naposledy mu zastepovali u rakve. A také zavzpomínali na jeho role v muzikálech Marry Poppins, Chicago či Mladý Frankenstein, v němž ztvárnil hlavní roli. Na jevišti se také promítaly fotografie Zedníčka ze soukromí i z jeho rolí. „Je to strašná tragédie. Na tom nic nezmění ani čas,“ řekla se slzami v očích herečka Zdena Herfortová (71), která stála čestnou stráž u rakve se Zdeňkem Junákem (66).

Fotogalerie: Poslední rozloučení s Jakubem Zedníčkem…
283 fotografií

Přichází slunce

Loučil se i režisér, libretista a dlouholetý ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša (61). „Jakube, tvůj odchod byl tak nečekaný, že jsme to prostě neunesli,“ připomněl tragickou smrt talentovaného herce, který zahynul půl hodiny po silvestrovské půlnoci na dálnici D1 poté, co vystoupil ze svého auta, jež nejspíš dostalo smyk, překonal dvoje svodidla a srazila ho projíždějící dodávka.

Na závěr Jakubovi všichni zazpívali píseň Here Comes The Sun (Přichází slunce) od Beatles. Po poslední oponě zazněl dlouhý aplaus. Ani po skončení posledního rozloučení nechtěli kolegové opustit rakev. Stále se jí s láskou dotýkali.

Matka se zhroutila

Zoufalá Jakubova matka, psycholožka Dagmar Zedníčková, během loučení zkolabovala. Neunesla žal nad ztrátou syna a bratr Pavel jí musel pomoci odejít z divadelního sálu ven na vzduch. Na druhém obřadu v krematoriu už byla přítomna.

Sestra plakala u rakve

Během obřadu se na jevišti objevila také Jakubova sestra Adéla, která je trenérkou gymnastiky v Rožnově pod Radhoštěm. Za celou rodinu se poklonila před rakví. Když procházela kolem bratrovy fotografie, pro slzy neviděla na cestu...

Fotogalerie
151 fotografií