Výstava je jednou z pěti velkých expozicí, které Hrad uspořádal ke stému výročí založení Československa a ke 25 letům od vzniku České republiky. Přístupná je veřejnosti zcela zdarma, ale pouze do 15. ledna. Pokud se sem chystáte, doporučujeme se teple obléct. Můžete zde stát i dvouhodinovou frontu.

Na to se můžeme vykašlat. Jdeme domů,“ povzdechla si paní, která čekání po půl hodině vzdala. Ti, kteří se dostali dovnitř, ale nebyli o moc veselejší. Po vstupu vás čeká další čekání před prosklenými dveřmi, které může trvat desítky minut. 

Video
Video se připravuje ...

Jedinečná výstava láká davy Eva Fornálová

Strkanice nad historií

Nakonec vás pustí dovnitř, kde se navážete na dlouhého hada lidí. Poté vás pak nad listinami ze Zlaté buly sicilské a dalšími exponáty čekají strkanice, jelikož si chce každý užít tyto vzácnosti na dostatečně dlouhou dobu. „Je to nádhera. Škoda jen těch protivných lidí,“ říkala paní, která si prohlížela jednotlivé kousky.

Poprvé a naposled

Není divu, že lidé stojí hodinové fronty. Poprvé je veřejnosti odhaleno tolik významných exponátů, třeba jako poklad z Lumbeho zahrady. „Řada exponátů byla vystavena v minulém století, například některé rukopisy naposledy v roce 1958, vždy však pouze jako jednotlivé kusy, nikoliv v tomto ojedinělém souboru,“ představoval pro Blesk.cz výstavu mluvčí Martin Hakauf.

Nejstarší vystavený rukopis je více než 1000 let starý, vznikl kolem roku 870. „Unikátnost celé expozice tak spočívá ve spolupráci všech pořádajících institucí, které zapůjčily své nejvýznamnější památky, které tak návštěvníci mohou vidět na jednom místě. Další taková příležitost se bude jen těžko opakovat,“ řekl mluvčí.

Krátká výstava

Výstava je k nahlédnutí krátce kvůli nepoškození památek. „Originální památky jsou jinak uloženy v pečlivě klimatizovaných depozitářích s hlídanou teplotou a vzdušnou vlhkostí, proto není možné je vystavovat po delší čas. Striktně regulována je proto také doba osvitu zejména listinných památek, proto ani nelze prodloužit otevírací dobu,“ vysvětloval mluvčí Martin Hakauf.

Kdy? Do 15. ledna od 10 do 18 hodin
Kde? Císařská konírna
Vstupné? žádné

Fotogalerie
25 fotografií