Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za nejlepší selfie od voleb iPhone. Účast má posílit lákadlo z Kremlu

Autor: Darina Jíchová - 
12. ledna 2018
22:55

Nízké účasti v prezidentských volbách se obávají v Rusku. Tady 1. kolo vypukne v neděli 18. března a Kreml zahájil novou strategii. Pro voliče byla vyhlášena soutěž o nejlepší selfie od uren. Akce je pořádaná zvláště kvůli odlehlým regionům, kde je volební účast obvykle velmi nízká. Občané s nejlepší fotkou získají iPhone, informoval o tom server RBK.ru.

Pro regiony byla připravena speciální prezentace se všemi informacemi o soutěži „Volební foto“. Jejím účelem je „mobilizovat voliče mezi 18 a 39 lety“ a „vytvořit příjemnou volební atmosféru“. Podle plánu budou s fotkami občanům pomáhat dobrovolníci. Lidé se budou fotit ve speciálním rámu připraveném na volebních místech. Snímek pak nahrají na Instagram nebo na největší ruskou sociální síť VKontakte. Fotografie budou doplněné o společné hashtagy.

„Selfíčka“ a koutek pro rodiče s dětmi

Vláda přišla s tímto lákadlem, neboť se bojí všeobecné volební apatie. Informaci o cenách, kterými budou iPhony a iPady, získaly noviny od svých zdrojů v Kremlu. Demo verzi tato soutěž prodělala v září 2017 během gubernátorských voleb. Prezidentský úřad rovněž navrhuje, aby každá volební místnost měla koutek pro rodiče a děti, kde si budou moct zahrát nějaké hry.

Největším kandidátem na vítězství je současný prezident Vladimir Putin. Analytici uvedli, že má 80procentní převahu nad všemi ostatními kandidáty. Je pravda, že poté, co soud znemožnil kandidovat Alexeji Navalnému, nemá Putin v letošních volbách žádnou konkurenci. Je tedy pravděpodobné, že v čele Ruska zůstane až do roku 2014.

Putin nemá rovného soupeře

Sergej Kirijenko, první náměstek úřadu prezidenta, si je stejně jako naprostá většina lidí jistý Putinovým vítězství. V prosinci se nechal slyšet, že při 70procentní účasti získá hlavní kandidát – jasná narážka na prezidenta, celých 70 procent hlasů.

Jistota Putinova vítězství je hlavní důvod, proč lidé nevidí potřebu volit. Podle listopadového průzkumu se k březnovým volbám chystá pouze 58 procent respondentů. V roce 2012 to bylo 69 procent a v roce 2008 dokonce 75 procent. Nízká volební účast by mohla vrhnout negativní světlo na Putinovo zvolení. Lidé by se mohli ptát: A co si myslí zbytek občanů? Vyhrál by Putin, kdyby volili všichni?

Prezidentské volby probíhají i v Česku:

Video  Cítí se v Česku bezpečně? Superdebata kandidátů na prezidenta a téma bezpečí či migrace.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi