Hlavní město letos vybuduje dva nové rybníky, metropole jich podle magistrátu potřebuje více. „Postupně se snažíme do pražské přírody doplňovat rybníky,“ uvedla k tomu radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Vedle toho město nechá obnovit Prokopský potok, Biologický rybník v Horních Počernicích a tři Lítožnické rybníky. Revitalizaci za 20,5 milionu korun pak čeká park u Petřínské rozhledny, hotova by měla být do léta. Součástí projektu jsou úpravy zeleně, výměna asfaltu za dlažbu, oprava kaplí křížové cesty a Květnice, kde v podzemí vzniknou výstavní prostory.

Investice půjdou také do hřišť pro děti:

Investice do lesů a sadů

Letos bude dokončena také výsadba lesu V Panenkách mezi Běchovicemi a Koloději a nový les vznikne i v Satalicích. V zahradě Kinských chce město obnovit ořechový sad.

Park vzniká také na Dívčích hradech v Praze 5, kde vedle lesních dřevin a alejových stromů budou i luční trávníky. „Tam se teď udělalo to, na co nemusíte mít povolení. Postupně by se měly dobudovávat cesty a pak i nějaké další hřiště,“ řekla dále Plamínková.

O lesy a významné parky se v Praze stará městská firma Lesy hlavního města, jejímž vlastníkem je hlavní město. V péči má i větší stromové aleje v ulicích, vodní toky a nádrže. Parky, zahrady a veřejná zeleň v hlavním městě zabírají podle magistrátu 4465 hektarů a zhruba 5 000 hektarů tvoří lesy, z toho 2900 hektarů je v majetku Prahy.

Práce už začaly například v Modřanech:

Fotogalerie
23 fotografií