Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš pro Blesk: Dřív jsem volil Karla, letos to dám Zemanovi

Autor: Vera Renovica - 
11. ledna 2018
14:24

Je to venku. Premiér Andrej Babiš (63, ANO) dlouho otálel se sdělením, komu udělí svoji podporu před prezidentskou volbou, která začne zítra. A Blesku v exkluzivním rozhovoru prozradil, proč ho přesvědčila současná hlava státu, Miloš Zeman (73). 

Před šesti lety o vás Miloš Zeman nemluvil hezky, mimo jiné prý nedodržujete dohody. Pamatujete si to?

Pamatuji, ale to bylo nedorozumění ohledně Unipetrolu. Pan prezident se tehdy vyjádřil, že jsem v rámci privatizace nesplnil slovo. Já jsem potom psal prezidentovi osobně ručně dopis na devíti stranách, kde jsem mu vše vysvětlil. Ale vnímejte to i v kontextu, že pan prezident byl tehdy předseda Strany práv občanů, takže to bylo takové politické prohlášení.

A teď mu vyjadřujete podporu.

Já jsem slíbil, že se dnes vyjádřím, protože jsem dlouhodobě dotazován novináři, proč jsem nepostavil kandidáta. Ale žádná strana ani hnutí nepostavily kandidáta. A u nás neměl nikdo zájem. Vyjadřuji se k tomu jako Andrej Babiš. Kdybych apeloval na naše voliče či sympatizanty, aby volili stejně, je to nesmysl, každý má svoji hlavu. Ale já samozřejmě budu volit pana prezidenta Zemana.

A důvody?

Je to člověk, který nekrade, jsou za ním vidět výsledky, drží slovo, jezdí mezi lidi nejen na radnice, ale na náměstí. Nežije z politiky na rozdíl od jiných kandidátů. Žije pro politiku a žil jako premiér a prezident. Jsou i věci, které se mi nelíbily – že rád provokuje. Také jsem se kriticky vyjadřoval k jeho spolupracovníkům.

Myslíte si, že se v tomto zlepší?

Myslím, že ano, já jsem to zaznamenal v projevu v prosinci, který byl spojovací, apeloval na svornost a on samozřejmě bojuje za české zájmy. Nebál se kritizovat bruselské kvóty na migranty. Ale zároveň nechce odcházet z EU. U něho přesně vím, jak se při problému zachová, na rozdíl od jiných kandidátů.

V roce 2013 jste ho nevolil.

Ne, to jsem volil Karla Schwarzenberga.

Jak jste se tehdy rozhodoval?

Tehdy jsem byl v situaci, kdy jsem možná neměl veškeré informace o obou kandidátech anebo jsem měl informace o prezidentovi Zemanovi zkreslené.

Považoval jste tehdy Schwarzenberga za dobrou volbu anebo Miloše Zemana za volbu špatnou?

Mně tehdy vadilo dědictví opoziční smlouvy, i když v porovnání s exprezidentem Klausem je Miloš Zeman člověk, který je absolutně nezkorumpovatelný.

Mluvíte o tom, že chce Miloš Zeman své výroky mírnit. To, že před pár dny, na oslavách 100. výročí vzniku Československa, mluvil vulgárně o ministrech z roku 1948 a o Alexandru Dubčekovi nepřímo řekl, že se »podělal«, to je to zmírnění?

Já jsem u toho projevu byl. Pan prezident má v tomto pravděpodobně pravdu u ministrů z roku 1948. Pan Dubček byl symbol Pražského jara a těžko posoudit, v jaké byl situaci, když přijela ruská vojska, v ulicích byli mrtví, všichni byli v šoku. A potom je zavlekli do Moskvy. Nechci moc nikoho soudit ani říkat, kdo měl odvahu a kdo ne.

Víc než obsah prezidentova projevu mě zajímá ta forma, ty vulgarity.

Tak asi to není nejlepší vyjádření ve večer, kdy se slaví výročí Československa.

Celý rozhovor s Andrejem Babišem čtěte v pátečním tištěném Blesku: O trestním stíhání * o programu vlády * o vystoupení z EU 

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
stacho ( 11. ledna 2018 18:41 )

Budeš větrat a malovat na Mírově...

stacho ( 11. ledna 2018 17:44 )

Kavárenská pa..káž a demohitlerovsky blok musí prohrát na celé čáře lidi volte Zemana .....

jikar ( 11. ledna 2018 17:18 )

Zemana, jeho čínské a ruské "poradce", kumpány Nejedlého, Mynáře, Ovčáčka, za nitky zpovzdálí tahajícího Šloufa, pochybné kamarádíčky, podnikatele, lobbisty, Zbytky, Veleby, Strnady, celou tu bolševickou sebranku ze SPOZ, tohle všechno vymeteme již brzy společně se Zemanem z Hradu. Vyvětráme, vymalujeme, a předáme Hrad důstojnému prezidentovi, jakého si po 15 letech vlády egomaniaků a sociopatů, ničících vše dobré v našem národě, zasloužíme.

jebut ( 11. ledna 2018 16:36 )

Voliči pedáka Drahoše a jiná kavárenská lůzo .....jebal vás pes

kukuku ( 11. ledna 2018 15:57 )

A koho jsi to volila v podzimních volbách - všichni Havlovci už jsou mimo politické strany (protože taková strana šanci na zvolení nemá) a zkoncentrováni jsou v rezervaci ČT24 (+dalších pražských mediích).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa