Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Místo 756 tisíc drobné: Exministr Julínek u soudu pohořel, od státu chce bolestné za stíhání

Autor: ČTK - 
11. ledna 2018
10:17

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nedostane od státu náhradu nemajetkové újmy za své stíhání ani peníze vynaložené na mediální zastupování v trestní kauze letecké záchranné služby. V žalobě požadoval celkem 756 000 korun, domohl se však pouze 30 000, které zaplatil za právníky. Dnešní rozsudek pražského městského soudu je pravomocný.

Lékař řekl novinářům, že po prostudování verdiktu zváží případné další kroky. „Jsme si vědomi toho, že hrozící trestní stíhání bylo velmi závažné a nemajetková újma tam být mohla, nevidíme ale důvody prolomit promlčení nároku,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Tomáš Mottl. Julínek se totiž začal náhrady domáhat až dva roky po zrušení svého stíhání, ačkoliv podle zákona to měl udělat do šesti měsíců.

„Těžko s tím můžu být spokojený. K zásahu do mého soukromí a pověsti došlo, o tom není sporu,“ uvedl exministr při odchodu ze soudní síně. Ke svému někdejšímu obvinění zopakoval, že bylo absurdní. „Byla to problematická kauza, a o to víc jsem se potřeboval bránit,“ dodal.

Trestní stíhání bylo zrušeno pro nedostatek důkazů

Julínek v roce 2008 podepsal z pozice ministra smlouvu na provozování letecké záchranné služby soukromými firmami. Kriminalisté ho o pět let později obvinili z toho, že státu způsobil škodu ve výši 792 milionů korun, protože policie či armáda mohly službu provozovat levněji. Nejvyšší státní zastupitelství však lékařovo stíhání po čtvrt roce zrušilo pro nedostatek důkazů a policisté později kauzu odložili.

Julínek se s žádostí o odškodné obrátil nejprve na ministerstvo spravedlnosti, které ale jeho nárok v celém rozsahu zamítlo. Při loňském projednání věci u obvodního soudu pak uznalo Julínkův nárok na 8 000 korun, které lékař zaplatil za zastupování advokátovi Tomáši Sokolovi. Zbylou částku soud lékaři nepřiznal částečně kvůli promlčení, částečně kvůli tomu, že Julínek neprokázal účelnost vynaložených nákladů.

Video  Babiš má na zisk důvěry další týden. A Topolánek se tvrdě přel s Horáčkem  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Při dnešním odvolacím jednání lékař vymohl navíc jen 22 000 korun. Soudní senát totiž uznal, že Julínek měl právo nechat se zastupovat i druhým právníkem, a většinu úkonů, které advokáti provedli, označil soud za účelné.

Hrozilo mu až 10 let

Julínkovi hrozilo za údajné zneužití pravomoci a porušení povinností při správě cizího majetku až desetileté vězení. Nemajetkovou újmu, kterou mu sdělení obvinění způsobilo, vyčíslil lékař na půl milionu korun. Dalších 217 000 korun zaplatil mediální agentuře, podle soudů však neprokázal dostatečně konkrétně, jaké pro něj vykonala práce.

Exministrova právnička Sára Zavoralová dnes poukazovala mimo jiné na to, že Julínek se o odložení trestního oznámení, které kvůli letecké záchrance podal někdejší poslanec za Věci veřejné Jiří Štětina, dozvěděl až z médií koncem roku 2015. Policisté Julínkovi informaci na jeho dotaz potvrdili v lednu 2016 a exministr se poté začal domáhat odškodného.

„V žádném případě nelze souhlasit s tím, že z pohledu žalobce (Julínka) byla věc skončena už zrušením usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedla právnička s tím, že prověřovaný člověk zůstává v nejistotě, zda nebude opakovaně trestně stíhán. Soudce Mottl ale trval na tom, že podle zákona měl Julínek začít náhradu újmy vymáhat už v roce 2013.

draco17 ( 11. ledna 2018 12:52 )

Tenhle hajzl chce odškodnění za stíhání??jeho i toho odpornýho trpaslíka Cikrta už měli dávno zavřít,kdepak vzal trpaslík na sít lékáren??našel snad hrnec zlata.....šmejd mrnavej!!!

aIIahakbar ( 11. ledna 2018 11:48 )

Šu.línek, to byl taky exot a v tašce měl určitě schovanýho skřeta Kriplta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa