Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hákové kříže, vypálený obchod: Francie řeší další útoky proti židům

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. ledna 2018
14:30

Na počátku tohoto týdne vyhořel na jihovýchodním předměstí Paříže obchod s košer potravinami, na který vandalové před několika dny nakreslili hákové kříže. Šlo nejspíše o útok žháře, uvedla agentura AFP. Plameny zachvátily také vedlejší košer supermarket řetězce HyperCasher, který byl rovněž minulý týden terčem antisemitských vandalů. Přesně před třemi lety v jiné pařížské prodejně stejného řetězce zabil islamista Amedy Coulibaly čtyři osoby židovského vyznání.

Požár obchodu v jihovýchodním pařížském předměstí Créteil byl nahlášen v úterý mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní. Podle místní prokurátorky Laure Beccuauové po něm zůstaly rozsáhlé škody. Objekt byl prý k ránu kompletně zničen. „Škody jsou obrovské, majitel obchodu byl převezen do nemocnice. Útokem je znechucen,“ uvedla Beccuauová.

Žhařství jako projev nenávisti

Majitel obchodu (44) během požáru nebyl zraněn. Muž se zhroutil, když viděl škody, které požár způsobil. Pro jistotu byl po zbytek dne hospitalizován. Muž je praktikujícím muslimem a pachatelé se na něj zaměřili pravděpodobně proto, že má velmi úzké vztahy s tamější židovskou komunitou.

Útok odsoudila i izraelská velvyslankyně v Paříži Aliza Bin Nounová a označila ho za „hanebnou provokaci“. Ve svém twitterovém příspěvku rovněž uvedla, že to ukazuje, že je stále větší potřeba bojovat s antisemitismem.

Ve čtvrti řádí vandalové

Další člen prokuratury Antoine Besme agentuře AP řekl, že incidentu v Créteil vyšetřovatelé přisuzují kriminální povahu, protože kovová roleta byla vypáčená. V případu bylo zahájeno předběžné vyšetřování a úřady se snaží zjistit, zda má spojitost s vandalstvím z minulého týdne. Tehdy na dva sousedící obchody někdo nakreslil celkem pět hákových křížů.

Pravděpodobný žhářský útok se odehrál přesně tři roky poté, co v košer supermarketu na křižovatce Porte de Vincennes střílel islamista afrického původu Coulibaly. Den poté, co na jižním předměstí Montrogue zabil policistku, vtrhl muž blízký útočníkům z redakce satirického časopisu Charlie Hebdo do obchodu a zastřelil tři zákazníky a zaměstnance. Jejich památku, stejně jako dalších 13 obětí teroristických útoků ze začátku roku 2015, v neděli uctil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Nový antisemitismus

Créteil je domovem židovské komunity o přibližně 23 000 členech a podle jejího lídra Alberta Elharrara „jsou tu elementy, které rozsévají teror“. Bývalý francouzský premiér Manuel Valls v rozhovoru u příležitosti vzpomínání na oběti tři roky starých útoků řekl, že antisemitismus je ve francouzské společnosti pevně zakotven.

Ve Francii žije největší židovská komunita v Evropě. Její předseda Francis Kalifat ve spojitosti s častými útoky mluví o fenoménu „nového antisemitismu“. Podle něj neodkazuje na holokaust druhé světové války, ale na spor mezi Izraelem a Palestinou.