Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš dostal s důvěrou vládě týden k dobru. A Kalousek schytal nadávky

Autor: Jaroslav Šimáček, Zuzana Štíchová - 
10. ledna 2018
19:50

Nová Poslanecká sněmovna ve středu nerozhodla o vyslovení důvěry menšinové vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). Mezi poslance sice přišel i prezident Miloš Zeman, který Babiše podpořil. A při odchodu zmínil, že při druhém pokusu už bude požadovat zaručenou většinu. Poslanci se ale nakonec krátce před osmou večer usnesli, že budou pokračovat až ve příští týden v úterý od 14 hodin.

  • Vláda Andreje Babiše má zajištěny jen hlasy ANO, což je 78 poslanců z celkových 200. Pro získání důvěry musí získat nadpoloviční většinu přítomných poslanců, při plném počtu alespoň 101. Ostatní strany deklarovaly nesouhlas s tímto složením kabinetu.
  • V případě, že důvěru vláda nezíská, podá kabinet demisi. V té může setrvat i několik měsíců. Prezident Miloš Zeman upozornil, že by i druhý pokus „věnoval“ vítězi voleb Babišovi a ponechal by mu mnohem delší čas na jednání.
  • Prezident Zeman po vystoupení ve Sněmovně: „Předpokládám, že mě pan Andrej Babiš bude pravidelně informovat o výsledcích svého jednání. V okamžiku, kdy přijde a řekne, že má minimálně 101 zaručených hlasů, tak ho podruhé jmenuji premiérem.“
  • Piráti či STAN neuspěli s návrhem, aby hlasování o důvěře vládě předcházelo hlasování o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Na stole je také přerušení jednání o důvěře do té doby, než mandátový a imunitní výbor v tomto případě rozhodne.

ONLINE Důvěra Babišově menšinové vládě
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
21:33
10. 1. 2018

Radek Vondráček (ANO) odmítl, že by to bylo ANO, kdo obstruoval jednání Sněmovny. Atmosféru ve Sněmovně označil za „ne hysterickou, ale zjitřenou“.  Upozornil, že nejprve si vzali přestávku lidovci, pak přišla s návrhem na odklad jednání ODS.

„To už jsme se pohybovali kolem osmé hodiny večer a jsem tady 5. rokem a už mám nějakou představu, jak funguje Sněmovna. My jsme se připojili k návrhu, protože věcná jednání o programovém prohlášení a důvěře vlády už zkrátka nebyla možná. I prostřednictvím přestávek bylo možné dosáhnout toho, že bychom už dnes stejně nepokračovali,“ upozornil Vondráček. 

Před dalším jednáním v úterý 16. ledna Vondráček doufá, že se situace uklidní. „Já doufám, že se ty emoce zklidní. Mě mrzí, že ti poslanci mezi sebou nejsou schopni komunikace, nejsou schopni dialogu, tam proběhlo několik současných monologů, maximálně. Já bych poprosil spíš tu atmosféru v tuto chvíli uklidnit, protože pro to nevidím důvod. Je to spíš opravdu politická hra a politikaření a já mám problém to vysvětlit, když mi volají z domova, co se to u nás děje. Já mám opravdu problém to normálním lidem vysvětlit. Zkrátka se v Poslanecké sněmovně někdy stane něco takového, že přijde 200 lidí relativně normálních do práce a pak se to zvrhne v nějakou takovou debatu,“ dodal.

Video  
Video se připravuje ...
21:30
10. 1. 2018

Děkujeme vám za pozornost našemu online zpravodajství z dnešního vydatného dne ve Sněmovně. Jak to bude dál s důvěrou vládě Andreje Babiše, budeme samozřejmě sledovat i v úterý 16. ledna, kdy jednání o jejím osudu pokračuje. 

21:25
10. 1. 2018

Přizvanou osobou na mandátový a imunitní výbor, který se bude rozhodovat, zda doporučí vydat Babiše k trestnímu stíhání, je bývalý detektiv Jiří Komárek. Poslankyně ANO Taťána Malá uvedla, že Komárek byl pozván na úterý na 10. hodinu. „ANO se připojilo k návrhu SPD, a to z toho důvodu, že v médiích proběhly informace o tom, že tento jmenovaný bývalý policista hovořil o jakémsi vztahu vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo s mafií, a my prostě považujeme za důležité se s těmi informacemi seznámit,“ uvedla Malá. Osobně prý dala na mandátovém a imunitním výboru své čestné slovo za to, že výbor rozhodne v úterý do 14:00 o svém doporučení, aby mohlo být hlasováno v běžném termínu o důvěře vládě.

21:10
10. 1. 2018

Komunista Grospič uvedl, že o mimořádné jednání výboru mohou požádat minimálně dvě pětiny členů. Byl si vědom, že mohl svolat jednání do 15 dnů od obdržení žádosti, byl by však rád, aby již 16. ledna výbor ukončil projednávání policejní žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem

Video  
Video se připravuje ...
21:00
10. 1. 2018

Na závěr dne vystoupili ve Sněmovně jak šéf mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM), tak i zástupci hnutí ANO – předseda Sněmovny Radek Vondráček a poslankyně Taťána Malá, členka mandátového a imunitního výboru.

20:30
10. 1. 2018

„Ten vývoj ve finále byl příznivý,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Připomněl, že Piráti ráno předstoupili s návrhem, aby Sněmovna hlasovala o vydání Babiše s Faltýnkem předtím, než bude žádat vláda o důvěru. To by se nyní mělo v úterý 16. ledna stát. Pokud tedy nenastane nic neočekávaného. O Babišovi i vládě se nicméně bude jednat nakonec až po 1. kole prezidentských voleb.  

20:24
10. 1. 2018
!

„To, čeho jsme dnes svědky, je důsledek špatného rozhodnutí, které stálo na začátku – že se tady prezident Zeman domluvil se současným premiérem Andrejem Babišem, že je možné sestavit, jmenovat a mít vládu, která se neopírá o většinu v Poslanecké sněmovně, na jejímž počátku nestojí 101 poslanců, kteří by tvořili tu potřebnou většinu. To je ta základní příčina toho, že dnes tady prožíváme tento politický debakl vítězného hnutí ANO a tento zmatek, který v Poslanecké sněmovně funguje,“

uvedl šéf ODS Petr Fiala. Zbyněk Stanjura to označil za „manažerské selhání“. Spočívající  nejen v tom, že vláda nemá domluvenou podporu. „Hnutí ANO nebylo schopno zorganizovat ani to, abychom dnes o důvěře hlasovali,“ vytkl vítězi voleb. Obstrukce přišly podle něj z mandátového a imunitního výboru. Stanjura se brání, že jen návrhem na přerušení nabídl východisko. „Svědčí to o tom, že ta schůze není dobře připravena,“ dodal Stanjura s tím, že by nyní bylo správné, aby se před důvěrou skutečně jednalo o vydání či nevydání Andreje Babiše.  

Video  
Video se připravuje ...
20:12
10. 1. 2018

„Sněmovna nefunguje, nefunguje ani vláda, protože vláda, kdyby opravdu fungovala, tak by se nestalo to, co se stalo,“ uvedl Jan Chvojka z ČSSD. „Andrej Babiš by si měl sáhnout na nos a říct si, jestli to, co 2,5 měsíce dělá, dělá správně,“ dodal. Podle Jana Birkeho byla schůze „šlendriánsky připravená a pomýlená“ a něco, co se stává jednou za 10 let. Chvojka uvedl, že Zemanova dnešní aktivita pro hnutí ANO byla v podstatě k ničemu a celý den skončil ostudou.

19:55
10. 1. 2018

„Schůze mohla pokračovat dále, stačilo, kdyby bylo prodlouženo jednání po 21. hodině,“

uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip. Podle něj jde o obstrukci ODS, protože přerušení navrhl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

19:46
10. 1. 2018
!

Ve Sněmovně se znovu hlasuje – tentokrát o návrhu přeložit schůzi do příštího úterý 14:00. Pro je 150 poslanců, proti jen 10 komunistů. O důvěře se dnes hlasovat vůbec nebude, „výhrůžky“, že se bude jednat do půlnoci, byly liché.

19:09
10. 1. 2018

K nečekanému jednání mandátového a imunitního výboru řekl Miroslav Kalousek (TOP 09), že někteří kolegové už si hráli na vyšetřovatele i minule: „Očekávám, že nebudeme rozšiřovat pozvané osoby ani jednání. Že opravdu proběhne v úterý jenom to, co proběhnout má. Že se vyjádří poslanci Faltýnek a Babiš a budeme rozhodovat o jejich vydání nebo nevydání. Protože my nejsme ani soud, ani orgán činný v trestním řízení. My opravdu jenom posuzujeme, zda jejich trestní stíhání může, nebo nemůže být překážkou jejich poslaneckého mandátu. Od ničeho jiného tady nejsme.“

Video  
Video se připravuje ...
18:45
10. 1. 2018

Miroslava Němcová (ODS), která je také členkou výboru, připomněla, že se spisem Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) se měli dnes seznámit právní zástupci Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Uvedla, že členové výboru z ANO a SPD zamítli čtvrteční i pondělní termíny na schůzi. „Je vidět, kdo tady vede obstručkní jednání. Konáte pouze v zájmu svého šéfa,“ zaútočila. Lidovci si poté vzali hodinu pauzu na poradu klubu.

18:41
10. 1. 2018

„Pokládám za naprosto nepřípustné, že dnes večer budou pořádány další obstrukce,“

reaguje Kalousek, člen mandátového a imunitního výboru. Odmítl, aby na výbor přišli další přizvaní lidé „říct pravděpodobně nějaké drby“. Lidovec Výborný netuší, koho chtějí na výbor přizvat. „Je to naprosto bezprecedentní, to, co se tady děje,“ bouří a opoziční poslanci ho odměňují bušením do lavic. Šéf výboru Grospič (KSČM) uvedl, že žádost byla doručena dnes odpoledne od osmi poslanců a nemá jinou možnost, než výbor svolat.   

18:37
10. 1. 2018

Pirát Jakub Michálek se podivuje, že výbor má být svolán ještě dnes v noci. „Najednou, když to hraje zájmům ANO, tak je možné zvolat mandátový a imunitní výbor dokonce v noci... Ale pokud jde o rozhodnutí o vydání pana premiéra Babiše, tak se to nedalo zvládnout od listopadu,“ uvedl. Vyzval proto k přerušení schůze Poslanecké sněmovny na dvě hodiny, aby se tam vyjádřili i Babiš a Faltýnek, kteří jsou oba momentálně v sále přítomni. Michálek od Pirátů sklidnil potlesk. Byla to marná pirátská snaha. Pro bylo 63 poslanců, proti 90.

17:52
10. 1. 2018

„Rád bych věřil, že to byl můj první a zároveň poslední projev Miloše Zemana na půdě Sněmovny,“

uvedl dnes poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) a na Twitteru prozradil jednu informaci ze sněmovního zákulisí – sejít by se dnes měl 10 minut po skončení schůze tolik propíraný mandátový a imunitní výbor, kterému předsedá komunista Stanislav Grospič. Nikoli však, aby se pohnuly věci v případě vyjádření se k vydání či nevydání Babiše s Faltýnkem. Svolání výboru prý prosadili poslanci ANO a SPD. „Chtějí zvát na úterní jednání další osoby. Odmítám překračovat mandát výboru stejně jako pokusy o skryté obstrukce. Nejsme vyšetřovatelé,“ uvedl Výborný.

17:45
10. 1. 2018

Zatímco v průběhu odpoledne to vypadalo, že morálka ministrů menšinové vlády upadá, nyní sedí na svých místech spořádaně ve většině. Včetně premiéra Babiše.

Andrej Babiš a krušné chvíle ve Sněmovně: Před hlasováním o důvěře vládě
17:01
10. 1. 2018

Šéf Pirátů Ivan Bartoš na plénu mluvil o tom, že menšinová vláda je vláda typu „slibem nezarmoutíš“. Připomněl, že ANO bylo i ve vládě minulé. „Pan Babiš u toho byl a své sliby také neplnil,“ podotkl. Na Facebooku se pak Bartoš rozepsal o dnešní návštěvě Miloše Zemana ve Sněmovně. Bartoš míní, že si Zeman často protiřečil a podpořil vládu, „které sám proti všem zvyklostem dal bianko šek“.

Navíc si Zeman jako jediný z kandidátů mohl „přihřát polívčičku dva dny před volbami“, upozorňuje Bartoš. Vzkazy o 101 hlasech pro druhé kolo nebere příliš vážně, odhalil přitom, že Zemanova alternativa koalice se 140 mandáty, o které prezident mluvil, by byla „140hlavá kombinace vlády ANO, ODS, ČSSD a Pirátů“. „Tento mix s Babišem, Faltýnkem, ale třeba i s Chovancem, Sobotkou a dalšími polistopadovými experty na politiku si pan prezident namíchal vyloženě jen pro sebe a moc dobře ví, že s Piráty tyhle struktury počítat nemůžou,“ vzkázal Bartoš s tím, že pro Piráty jsou prý Zemanovy signály „irelevantní“.

Pirát Ivan Bartoš okomentoval vystoupení Miloše Zemana ve Sněmovně
16:33
10. 1. 2018

Exministr Jurečka (KDU-ČSL) navrhl přerušit jednání do doby, než se na svá místa vrátí většina členů vlády. A rázem nastal úprk ministrů zpět na svá místa, s hrníčkem a podšálkem přiběhl i premiér Babiš, místo pěti členů vlády usedlo do lavice hned 12.  

Schůze před hlasováním o důvěře vládě: Andrej Babiš se vrací na své premiérské místo ve Sněmovně
16:29
10. 1. 2018

Andrej Babiš to ve Sněmovně dál schytává, další proslovy však už neposlouchá. Své místo ve vládní lavici opustila i řada dalších ministrů. „Lež patří k běžné výbavě Andreje Babiše, s pravdou, eufemisticky řečeno, si pohrává velmi kreativně,“ říká první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Tvrdí, že Babiš nepokrytě používá lži jako běžný nástroj. „Andrej Babiš vlastně nehraje v politice fér od samého začátku,“ míní Adamová a mluví o „dopingu“ v podobě vlastnictví médií.

16:10
10. 1. 2018

Trochu jiný pohled do Poslanecké sněmovny přinesl Milan Chovanec (ČSSD). „A pak, že nemáme vládu,“ napsal k momentce, kdy se místopředseda Sněmovny Okamura (SPD) ocitl v lavici vedle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO). 

15:51
10. 1. 2018

Neúspěšný volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek míní, že dnešní sněmovní pře o důvěru vládě je zbytečná, když všichni ví, jak dopadne.

15:36
10. 1. 2018

„Záplava vulgárních mailů a SMS zpráv po mém projevu ve Sněmovně je mi sladkou odměnou. Potrefené husy dostaly hysterák ...,“ vzkázal na Twitteru Miroslav Kalousek (TOP 09). Ve svém projevu mluvil stejně jako předtím na tiskovce ve Sněmovně o tom, že „poprvé o důvěru žádá bývalý agent StB evidovaný po krycím jménem Bureš“. O Babišovi také prohlásil, že „zejména v případě svého dotačního podvodu, z kterého je podezírán, lhal mnohokrát prokazatelně“.

Zemanův projev označil za „předvolební“. A tak ani Zeman vedle Babiše neunikl Kalouskově kritice. Zeman, „o kterém také víme, že si s pravdou nedělá problémy“, uvedl Kalousek. „Lhář nám doporučuje někoho, o kom víme, že lhal, a je podezírán z toho, že i kradl, a my mu máme věřit?“ dodal.

15:20
10. 1. 2018

„Měl to (101 hlasů) chtít po Andreji Babišovi už v prvním pokusu. Nechtěl. Pravděpodobně mu chtěl dát prostor, aby se v tom prvním pokusu ukázal,“ zmínil před novináři Jan Birke, místopředseda ČSSD. „To se dneska nestane, jsou avíza, že kromě ANO nebude nikdo hlasovat pro důvěru vládě,“ dodal.

15:13
10. 1. 2018

„Mě minulost současného premiéra stále straší,“

říká Jan Farský (STAN). „Jen si představte, že vám a vaší rodině hrozí 10 let vězení za to, co jste udělali v podstatě vy,“ naráží na kauzu Čapí hnízdo, ve kterém mezi obviněnými fguruje i Monika Babišová, držitelka části anonymních akcií z doby, kdy farma získala dotaci od EU určenou pro malé a střední podniky. Farský varoval před mocí, které se v případě menšinové vlády Babišovi dostane. Babiše dle něj tíží kauzy z minulosti a nemůže být důvěryhodným premiérem. 

14:55
10. 1. 2018

Exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) novinářům řekl: „Když jsme my skládali koalici, tak pro to, aby byl pan Sobotka jmenován premiérem, museli jsme také donést více jak 101 podpisů. Teď tato podmínka nebyla, najednou nyní nově je. Potvrdilo se pro mě tím jenom to, že tento první pokus byl naprosto zbytečně vtažen do prezidentské kampaně pana prezidenta Zemana.“ Prezident přitom podle něj provádí „zajímavé názorové obraty“.

Také Jurečka míní, že menšinová vláda důvěru nedostane. „V tento okamžik si myslím, že i pro Andreje Babiše to bude tvrdý náraz do zdi. Poprvé v té vysoké politice něco výrazně důležitého neprosadil a bude muset i on přehodnotit ten dosavadní způsob a taktiku vyjednávání,“ upozornil Jurečka. 

Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve Sněmovně před hlasováním o důvěře menšinové vládě
14:50
10. 1. 2018
!

„Plán nemám, ještě neskončil první pokus,“ reagoval Babiš na dotaz, s kým chce vyjednávat o potřebných 101 hlasech ve Sněmovně v příštím pokusu. „Uvidíme, jak a kdy proběhne demise, pokud tedy nedostaneme důvěru. A jestli budeme pověřeni a kdy,“ dodal.

„My jsme otevření, jsme připraveni i na koaliční vládnutí. Menšinová vláda je ale lepší,“ zopakoval premiér také dlouhodobé přesvědčení včetně narážky na „lepší“ většinový systém. V Česku se volí v systému  poměrného zastoupení. Babiš odmítá, že by případná nedůvěra jeho práci nějak ovlivnila, vládnout chce stejně jako doposud.

Projev prezidenta Zemana označil za „fajn“. „Mně se ten projev líbil. Už to, že přišel, je od něj hezké,“ reagoval nezvykle zamlklý předseda hnutí ANO.

14:37
10. 1. 2018

Premiér Andrej Babiš se ve Sněmovně ocitl v obležení novinářů.

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně v obležení novinářů před hlasováním o důvěře jeho menšinové vládě Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně v obležení novinářů před hlasováním o důvěře jeho menšinové vládě Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně v obležení novinářů před hlasováním o důvěře jeho menšinové vládě
14:35
10. 1. 2018

Jednání Sněmovny pokračuje, k řečnickému pultíku se vydal šéf ODS Petr Fiala. "Jediným zdrojem legitimity vlády, jakékoliv vlády, je Poslanecká sněmovna," upozornil. A vyjmenovává důvody, proč ODS nemůže jednobarevnou vládu podpořit. "Žádná politická strana v říjnových volbách nedostala mandát na jednobarevnou vládu," míní. ODS bude proti vyslovení důvěry hlasovat jednomyslně.

14:35
10. 1. 2018

„Uvidíme, jestli to nebyl jen předvolební slib,“ reagoval na slova Miloše Zemana o požadované většině pro druhou Babišovu vládu místopředseda ODS Martin Kupka. „Pan prezident v projevu mluvil o tom, že by se mohl zopakovat německý model, možná tím myslel i období dvou až tří měsíců na vyjednávání,“ dodal.

Kupka také řekl, že ANO zatím o vládě ani nezačalo vyjednávat. Strana tento postup vítězného hnutí kritizuje dlouhodobě. Občanští demokraté považují možné rozpuštění Sněmovny za krajní řešení, nicméně se ho nebojí.

14:13
10. 1. 2018
!

Politici v hospodě, sorry jako a Zemanova šifra: Podívejte se na výběr z dnešního vystoupení prezidenta Zemana ve Sněmovně, jak ho poslanci přivítali a jak se s ním rozloučili. Opozice mezitím Zemana kritizuje: Na debaty čas nemá, na "nekampaň" ve Sněmovně ano. Čtěte ZDE

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
14:10
10. 1. 2018

"Co vím, tak pan prezident neřekl výslovně, že bude požadovat 101 podpisů, ale bude chtít garanci toho, že druhý kabinet získá aspoň 101 hlasů při hlasování o důvěře. Připadá mi to jako standardní a logický požadavek prezidenta před druhým pokusem,"

uvedl Andrej Babiš (ANO) v reakci na dnešní slova Miloše Zemana.

13:40
10. 1. 2018

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) si krátil obědovou paouzu a čekání na hlasování o důvěře vládě hrou na klavír. Přímo ve sněmovních kuolárech zaujal i místní personál, který si jeho hru natáčel. 

Video  
Video se připravuje ...
Ministr životního prostředí Richard Brabec si krátil čas ve Sněmovně hrou na klavír. Jeho um si natáčel i personál místního bufetu
12:49
10. 1. 2018

S tím, že menšinovou vládu podpořit nemohou, vystupují postupně Miroslav Kalousek (TOP 09), Tomio Okamura (SPD) a Milan Chovanec (ČSSD).

"Hnutí ANO vytrvale vládní spolupráci s SPD odmítá, přestože my jsme od prvního dne po volbách připraveni prosazovat náš politický program na vládní úrovni. A jsme připraveni dělat i programové a personální kompromisy," postěžoval si Okamura. Pustil se zostra i do některých ministrů z menšinové vlády. "Pokud kdokoliv, a mluvím tady i o členech této menšinové vlády, pokud kdokoliv z vás naši snahu o prosazení demokracie označí za extremismus nebo dokonce fašismus, tak je to jeho osobní právo plivat a škodit. Na druhou stranu takový člověk nikdy nemůže a neměl by žádat, natož čekat, moji důvěru a důvěru poslanců SPD. Krom velké sprostoty to ukazuje ještě navíc na absenci elementární inteligence. A takové ministry nikdo z nás nechce," bouřil Okamura.

Miroslav Kalousek ve Sněmovně během schůze před hlasováním o důvěře menšinové vládě Tomio Okamura ve Sněmovně během schůze před hlasováním o důvěře menšinové vládě Kateřina Valachová a Milan Chovanec (ČSSD) během schůze Sněmovny před hlasováním o důvěře menšinové vládě
12:34
10. 1. 2018
!

Při odchodu ze Sněmovny prohlásil prezident Zeman, že při druhém pokusu bude už od Andreje Babiše požadovat slíbenou většinu.

„Předpokládám, že mě pan Andrej Babiš bude pravidelně informovat o výsledcích svého jednání. V okamžiku, kdy přijde a řekne, že má minimálně 101 zaručených hlasů, tak ho podruhé jmenuji premiérem,“ řekl. Při prvním sestavování vlády přitom většinu nepožadoval.

Video  
Video se připravuje ...
12:13
10. 1. 2018

Babiš se dostává i k otázce sociálních dávek. "Chybí nové pracovní síly, ale někteří lidé nechtějí pracovat, asi," míní. Premiér upozornil, že vládou prošel mj. návrh na zdanění církevních restitucí, o což usiluje KSČM: "Jaké ohrožení demokracie? My makáme, vaše zákony projednáváme," vzkázal Babiš. "My nejsme odtržení od reality, víme, co potřebují naši občané," dodal Babiš s tím, že hnutí ANO není tradiční levice či pravice, ale je pro všechny. Požádal poslance, aby se zamysleli nad programem vlády a kabinet podpořili.

Andrej Babiš při projevu ve Sněmovně před hlasování o důvěru menšinové vládě Andrej Babiš při projevu ve Sněmovně před hlasování o důvěru menšinové vládě
12:05
10. 1. 2018

"Pokud by dneska ta vláda rozhodovala o tom rozpočtu, tak by to nebylo tak, že každý ministr přijde a bojuje za svůj rezort bez ohledu na to, jaké platy má např. kolega z jiného rezortu, např. školství," upozornil na výhodu menšinové vlády Babiš. Stejně jako Zeman se pozastavuje nad neziskovými organizacemi a 17,7 miliardy, které do nich celkově tečou. "My to zanalyzujeme a řekneme veřejnosti, kam ty peníze tečou," slíbil. "Chceme lépe spravovat majetek státu," říká Babiš a zmiňuje projekt administrativní čtvrti pro několik ministerstev. "Ten projekt je skvělý," chválí sám sebe Babiš. Rozčiluje se však např. nad tím, kolik se platí za nájmy. Ale třeba i vodu. "Není možné, aby u nás byla voda dražší než v Izraeli," čertí se premiér.

11:52
10. 1. 2018

Vedle toho Babiš mluví mj. o cílech na modernizaci státní správy i důchodovou reformu včetně zvýšení základní výměry důchodů, o tom, že by se v Česku měly rychleji stavět dálnice, rekonstruovat nádraží či investovat do sportovní infrastruktury nebo třeba nových bloků jaderné elektrárny. "Nestavíme byty, chybí byty, potřebujeme se konečně domluvit, chceme stavět byty pro seniory a samozřejmě i mladé rodiny, aby byly cenově dostupné," pokračuje Babiš ve výčtu programových priorit a skáče od kapitoly ke kapitole. "Máme obrovské štěstí, že jsme šestá nejbezpečnější země na světě a turisti přicházejí víc a víc… Potřebujeme je dostat i do jiných částí této země," dodal.

11:43
10. 1. 2018

Babiš připomíná, že vláda byla jmenována 13. prosince, aby mohl jet o den později na Evropskou radu "bojovat za naše zájmy". Proto ve svém projevu mluví o migraci, kdy tradičně odmítá kvóty, i postavení Česka v EU. "My nejsme v eurozóně, ale to neznamená, že jsme méněcenní," říká.

Video  
Video se připravuje ...
11:35
10. 1. 2018
!

"Čísla, která říkal pan prezident – to první číslo znám, to druhé taky, ty další ne, to musím nějak nastudovat,"

říká o koaličních počtech, které Zeman předestřel, premiér Andrej Babiš. "Můžeme se tady dohadovat, jestli jsme jednali dostatečně, a nebo nedostatečně," pokračuje. Je prý příznivcem většinového systému. "Nicméně si myslím, že je to o lidech, ne vždycky o stranách nebo o hnutích," podotkl.

11:31
10. 1. 2018

Kdo to bude platit? Na to se ptá na sociálních sítích ODS.

10. 1. 2018
11:25
10. 1. 2018
11:30
10. 1. 2018
!

"103, 108, 115 a 140,"

říká Zeman ve Sněmovně. Co takhle šifra znamená? Podle něj existují možnosti složit koaliční vládu. Zeman se zavázal, že před případným druhým pokusem dá Babišovi dostatek času na vyjednávání, aby případně koalici složil. "Chápu snahu Andreje Babiše stát v čele jednobarevné menšinové vlády, stát v čele vlády založené na odbornících, stát v čele vlády, která bude pracovat jako jednolitý dělný tým," podotkl Zeman.

Podle něj však zdaleka neproběhla všechna nezbytná jednání. I proto menšinová vláda důvěru nedostane, míní Zeman. "Potvrzuji svůj závazek jmenovat Andreje Babiše podruhé premiérem," dodal prezident a jeho proslov tím končí.

Miloš Zeman se loučí s poslanci. Podpořil ve Sněmovně opět Andreje Babiše Miloš Zeman zavítal do Sněmovny podpořit Andreje Babiše před hlasováním o důvěře vládě
11:20
10. 1. 2018

"Seznámil jsem se s tím, že ze státního rozpočtu jde 11 miliard korun na neziskové informace. Dámy a pánové, jsem známý přítel neziskových informací, ale někdy si říkám, že by měly hospodařit za své a nevysávat státní rozpočet, protože 11 miliard korun je opravdu hodně peněz," uvedl Zeman.

Kritizuje i počet úředníků (necelý tisíc) ve Strakově akademii, což je podle něj "přebujelý počet". Státní úředníci si navíc vymýšlejí práci, podotkl. Na galerii pro hosty přihlíží jeho projevu i mluvčí Jiří Ovčáček či tajemník Jaroslav Hlinovský.

Sněmovna zdraví prezidenta Miloše Zemana během jednání o důvěře vládě Andreje Babiše (ANO). Prezident Zeman lobboval za menšinovou vládu Andreje Babiše. (10.1.2018) Plná galerie pro veřejnost během jednání o důvěře Babišově vládě. Prezident Zeman lobboval za menšinovou vládu Andreje Babiše. (10.1.2018)
11:19
10. 1. 2018

Podle místopředsedy lidovců a exministra zemědělství Mariana Jurečky Zeman manipuluje fakty. Politici by se navíc dle Jurečkova názoru měli řídit spíše presumpcí viny.

11:18
10. 1. 2018

Zeman podotkl, že se sešel s členy vlády a řešil s nimi vše možné – odskočil si u toho mj. k inkluzi, kterou označuje za "zrůdný sociální experiment". Pozastavil se i nad programovým prohlášením vlády. "Ve vánočním poselství jsem toto programové prohlášení ocenil jako dobré východisko, nikoli jako definitivní produkt právě pro diskusi partnerů," uvedl Zeman. Připomíná mu "v dobrém slova smyslu švédský stůl, kde si každý může vybrat, na co má chuť"

10. 1. 2018
11:13
10. 1. 2018

"Pokud máme něco požadovat, tak je to především to, aby vyšetřování probíhalo relativně rychle," říká Zeman. Připomíná soud s Vlastou Parkanovou, která je pět let vyšetřována kvůli zakázce na letouny CASA. "Nebylo by dobré, aby nám jakýkoliv vyšetřovatel po pěti letech řekl: Vyšetřování skončilo, zapomeňte, sorry jako," podotkl Zeman. Poslance vyzval, aby si nehráli na soudce ani vyšetřovatele.

11:11
10. 1. 2018

Miroslav Kalousek (TOP 09) je, bez překvapení, z prezidentova projevu rozladěn: „Prezident Zeman právě přednáší ve Sněmovně předvolební projev v rámci své nekampaně. Důvěra vládě je mu šumák.“

10. 1. 2018
!

Zeman poslancům popřál, aby neztráceli kontakt s občany a vyráželi za nimi ze Sněmovny a svých kanceláří na náměstí, ale třeba i do hospody. Andreje Babiše se dle očekávání následně zastává. A upozorňuje na princip presumpce nevinny. 

Zeman přišel na jednání o důvěře Babišovi Zeman přišel na jednání o důvěře Babišovi
10:54
10. 1. 2018

Dochází i k obligátnímu focení Zemana s předsedou Sněmovny, do patra na plénum však nevyráží prezident po schodišti, ale nedalekým výtahem.

Prezident Miloš Zeman s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem
10:50
10. 1. 2018
!

Miloš Zeman dorazil do Poslanecké sněmovny. "Usmějeme se na novináře a také na sebe," říká při přivítání Radkem Vondráčkem.

Prezident Zeman dorazil do Sněmovny na jednání o důvěře menšinové vládě Andreje Babiše Prezidenta Miloše Zemana vítá před Sněmovnou její předseda Radek Vondráček (10.1.2018)
10:37
10. 1. 2018

Poslanci si odhlasovali původně předložený program schůze. Pro bylo 167, proti 17 z řad Pirátů. Nyní přerušili svou schůzi a čekají na příchod prezidenta Zemana.  

10:33
10. 1. 2018

Dnešní jednání Sněmovny opět slibuje "šarádu". Pobavit lidi však lze jinak, než předhazování křesťanů lvům, uvedl Jan Bartošek (KDU-ČSL) a přidal narážku na Babišovo Čapí hnízdo: "Stačí pozvat lidi, aby se podívali na surikaty a splní to účel stejně." Poslance však pobavil Pirát Michálek. Rozohnil se nad tím, jak to na mandátovém a imunitním výboru chodí. "Paní kolegyně, nekruťte hlavou na mě," uvedl a poslanci propukli ve smích.

Pirát Jakub Michálek ve Sněmovně před hlasováním o důvěře menšinové vládě Andreje Babiše Andrej Babiš před hlasováním o důvěře menšinové vládě
10:17
10. 1. 2018

"Premiér je tresně stíhaný,"

podotkl Zbyněk Stanjura (ODS). Hlasovat o důvěře vládě se podle něj má až poté, co bude známé stanovisko mandátového a imunitního výboru. Stanjura tak předestřel možnost, že by se dnes o důvěře pro Babišovu vládu vůbec nehlasovalo. A hned zkraje dnešní schůze tak dochází k prvním rozporům. "Je to v zásadě stejný cíl, ale jiná cesta," podotkl.

Na závěry výboru chce čekat i ČSSD, potvrdil Jan Chvojka. "Konzervativní strany by měla držet pravidla, která tu jsou zajetá po mnoho let," uvedl. Připomněl, že se čekalo i v případě Davida Ratha. "Já opravdu nejsem nějaký přítel pánů Babiše a Faltýnka," podotkl.

Hlasování o důvěře vládě: Premiér Andrej Babiš mezi svými ministry Hlasování o důvěře Babišově vládě: Andrej Babiš s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem
10:15
10. 1. 2018

Šéf KSČM Vojtěch Filip mluví o útoku na ústavní systém. Rozumí prý sice návrhu Pirátů, ale šlo by podle něj o "precedens, který tady nebyl, co pamatuje český ústavní systém". I on chce počkat na návrh mandátového a imunitního výboru. Varoval před přiblížením k "revolučnímu právu". "Vy jste dopředu deklarovali, že vládě Andreje Babiše nechcete vyslovit důvěru, jeden z těch důvodů je probíhající trestní řízení. Já to vidím, že vy máte v úmyslu narušit fungování ústavních institucí," dodal.  

"Mě tady pobavilo, že KSČM protestuje proti revolučnímu právu, to byl spíš takový bonmot," kontruje Pirát Michálek.

10:10
10. 1. 2018

Jaroslav Faltýnek (ANO) upozornil, že Sněmovna se usnesla na tom, že bod o vydání odročí do doby projednání mandátovým a imunitním výborem. "Jestli tady chce někdo makat, tak by se mělo začít v mandátovém a imunitním výboru," rýpl si člen výboru Jakub Michálek (Piráti), podle kterého ve výboru dochází k obstrukcím. Michálek za své vystoupení sklízí první dnešní potlesk.

Hlasování o důvěře Babišově vládě: Jaroslav Faltýnek u řečnického pultíku Hlasování o důvěře Babišově vládě: Babiš se radí s šéfem poslaneckého klubu ANO Faltýnkem
10:05
10. 1. 2018

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) zahájil dnešní schůzi, Piráti jako první bod schůze navrhují hlasování o vydání Babiše s Faltýnkem. Je zásadní rozdíl, jestli vládu představuje Poslanecké sněmovně premiér, který je trestně stíhaný, a nebo není, podotkl Ivan Bartoš.

K návrhu Pirátů se připojují dle očekávání i STAN. "Současná makající Sněmovna má dneska už 50. den na stole tuto žádost, přestože je spis ten samý, přestože jako další důkaz přibylo vyjádření z OLAFu… Není důvod, aby se toto jednání protahovalo a poslanci Babiš a Faltýnek se v Poslanecké sněmovně schovávali před spravedlností," uvedl Jan Farský.

09:49
10. 1. 2018

Také SPD by hlasovala pro vydání Babiše s Faltýnkem, pro které její poslanci zvedli ruku i napoprvé - nyní si ale myslí, že by mandátový a imunitní výbor měl dokončit svou práci a mj. vyslechnout oba politiky. Pro zařazení tohoto bodu na pořad schůze nebudou poslanci SPD hlasovat. "Jsme připraveni o tom jednat nejenom o půlnoci, ale i po půlnoci," varuje místopředseda Sněmovny Okamura před začátkem dnešní schůze. Předsednictví Sněmovny si podle něj rozdělilo časy, kdy předseda a místopředsedové povedou Sněmovnu, skutečně až do půlnoci. "Je správné, aby se o důvěře hlasovalo dnes," uvedl.

Tomio Okamura ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vládě Andrej Babiš ve Sněmovně před jednáním o důvěře jeho menšinovému kabinetu
09:41
10. 1. 2018

Také Okamurova SPD odmítla podpořit menšinovou vládu Andreje Babiše. "Andreje Babiše a jeho program nevolilo 70 procent občanů, není pro nás přijatelné, aby vládl sám," uvedl Okamura. Babiš se podle něj pasuje do role, kdy on je ten jediný, kdo umí pracovat, rýpl si do šéfa ANO. "Nevyměníme náš program za koryta," dodal.

Někteří ministři nejsou pro SPD dostatečně kompetentní, uvedl šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Okamura se však vyjádřil i k blížícím se volbám hlavy státu. "Já osobně budu volit v prezidentské volbě Miloše Zemana," uvedl. "Prezidentem ČR musí být vlastenec," dodal a vytáhl opět i migrační vlnu a islamizaci společnosti. Zemana označil za nesmiřitelného bojovníka s mezinárodním terorismem. 

09:26
10. 1. 2018

"Dva ze tří pokusů jsou špatné, bez podpory, i v tomto ohledu selhává Miloš Zeman jako prezident,"

rýpl si do Miloše Zemana Zbyněk Stanjura (ODS). Důvěru nedostala vláda premiéra Jiřího Rusnoka v srpnu 2013, naopak Bohuslav Sobotka v únoru 2014 důvěru dostal. I Stanjura věští, že Babišova vláda dnes podporu nedostane. "Od příchodu pana prezidenta očekávám, že bude hájit tuto vládu… Ta vláda je v mnoha směrech nestandardní. Vznikla bez pokusu vytvořit většinovou vládu," podotkl šéf ODS Petr Fiala.

09:14
10. 1. 2018
!

„Není to věru poprvé, co o důvěru žádá bývalý aktivní člen KSČ, ale je to poprvé, co o důvěru žádá bývalý agent Státní bezpečnosti evidovaný pod krycím jménem Bureš a člověk důvodně podezřelý z dotačního povodu.“

Do Andreje Babiše se hodně zostra pustil – dle očekávání – šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „V běžném občanském životě člověkovi, kterého podezíráme z podvodu, tomu příliš nevěříme a nesvěřujeme mu své osudy a majetky. Tím větší máme odpovědnost, máme-li ústavní odpovědnost a důvěru proto vyslovit nemůžeme,“ dodal.

Video  
Video se připravuje ...
09:07
10. 1. 2018

Stejně jako jiný bývalý Babišův koaliční partner KDU-ČSL ani ČSSD vládu Andreje Babiše nepodpoří. „V podstatě to byl diktát,“ říká k povolebním vyjednáváním Milan Chovanec, který v současné době vede sociální demokraty.

Zkritizoval i programové prohlášení vlády. „Všichni mají slíbeno vše a nikdo nedostane nic,“ uvedl Chovanec. Označil jej za „soubor slibů, které nebudou plnit“. ČSSD je připravena o povolebním uspořádání dál jednat – ale věcně. „Platí, že jsme připraveni podpořit projekt, který bude proevropský, který bude držet vazby s našimi partnery,“ dodal. Podle Jana Chvojky ČSSD chce, aby se vláda hned dnes dozvěděla, že nemá důvěru Poslanecké sněmovny.

09:04
10. 1. 2018

Je otázkou, nakolik se dnešní jednání v Poslanecké sněmovně protáhne. „Určitě jsme připraveni jednat i po půlnoci, není žádný důvod při takto závažném momentu spěchat… Je možné jednat až do ranních hodin,“ uvedl také Jan Farský. Vedle STAN prosazují změnu programu a jednání o vydání Babiše i Piráti, na tiskovce to uvedl Ivan Bartoš.

Video  
Video se připravuje ...
09:02
10. 1. 2018

Starostové a nezávislí by rádi před hlasování o důvěře vládě předřadili bod týkající se policejní žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. „Tato žádost o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání není ve Sněmovně poprvé,“ upozornil Jan Farský (STAN). Došlo k situaci, kdy oba řekli, že chtějí být vydáni a „chtějí hledat spravedlnost u soudu“, připomněl. Nyní však prý již postup není standardní a Babiš coby premiér proces prodlužuje. „Pokud někdo byl na pochybách, po zprávě OLAF už nemůže být na pochybách ani trochu a není třeba dále čekat,“ řekl.

09:00
10. 1. 2018

Dobrý den, vítejte u online přenosu z Poslanecké sněmovny. Menšinová vláda Andreje Babiše dnes požádá o důvěru poslanců, zajištěnou podporu nadpoloviční většiny hlasů (přítomných poslanců) však nemá. Jednání Sněmovny předchází tiskovky jednotlivých poslaneckých klubů.

cezar8 ( 11. ledna 2018 12:24 )

aničko - ono to za minulé vlády, kdy byl Babiš MF tak trochu nešlo, neboť ministr vnitra byl pan Chovanec, kde byly rozpory. Dnes je to malinko jinak....

cezar8 ( 11. ledna 2018 12:21 )

rego - z tvého komentáře chlapče vyplývají silné generační retardace, dobrá rada, i toto se dá léčit, sice velmi obtížně ale přece....

anna1234 ( 11. ledna 2018 11:06 )

.. jasně, zatím co u Babiše, velkopodnikatele a kapitalisty je člověk na prvním místě, že? Vy si neuvědomujete, že to je dravec, žralok, jak o něm řekl Zeman .. možná by nám mohli něco říct o tom, jak myslí na lidi, jeho zaměstnanci

anna1234 ( 11. ledna 2018 10:54 )

.. a proč by kauzy měla napadat až menšinová vláda??? Ty mohl nechat Babiš vyšetřovat už dávno co by ministr financí!!! a ani ministrem být nemusel, stačilo podat trestní oznámení. Proč to neudělal?

cezar8 ( 11. ledna 2018 09:59 )

Je více než jasné, že menšinová vláda s Babišem ihned napadne kauzy, které byly mnohem horší od minulých tradičních vlád. Babiš nechá vyšetřit protikorupční policii a začne ihned dohledávat miliony, miliardy z rozkradeného státu a z toho mají psudodemokraté obrovský strach. Všichni dosavadní „tradiční“ poslanci jsou čistí jako lilie, jen Babiše je třeba co nejrychleji zavřít za Čapí hnízdo, aby nedošlo k čistkám daleko většího rozsahu....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa