Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zeman zostra na Hradě: Blbí ministři s demisí a Dubček podělaný hrůzou

Autor: ČTK, kal - 
9. ledna 2018
19:40

Nekomunističtí ministři, kteří v roce 1948 podali demisi, byli podle prezidenta Miloše Zemana blbí. Někdejší první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček patřil mezi ty, kteří se v roce 1968 podělali hrůzou. A za vznik svobodného Československa po roce 1989 může tehdejší sovětský prezident Michail Gorbačov. Zeman to v úterý uvedl v projevu na slavnostním večeru na Pražském hradě k zahájení oslav 100 let od vzniku Československa a 25 let od vzniku České republiky.

Hlava státu ve svém vystoupení hodnotila mimo jiné důležité milníky československé i české historie 20. století. „Kdyby nebylo několika blbých ministrů, kteří podali demisi, pak by nebylo možné, aby se Klement Gottwald zaklínal ústavností tohoto komunistického puče,“ uvedl prezident k únorovým událostem roku 1948.

Zeman také uvedl, že bylo vhodné se zamyslet, proč se po okupaci Československa v roce 1968 vojsky Varšavské smlouvy našel mezi tehdejší politickou elitou jediný statečný člověk František Kriegel a „proč se všichni ostatní podělali hrůzou“.

„Mně zakazují vulgarismy, ale toto, doufám, vulgarismus není,“ poznamenal. Dodal, že tehdejším představitelům souhlas s okupací nepomohl. „Nejdřív dostaly tyto idoly funkci předsedy Federálního shromáždění, pak už jenom klesly na velvyslance v Turecku a pak už ani to ne,“ uvedl ve zjevné narážce na Dubčeka.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Podívejte se na záznamy předvolebních debat Blesku:

Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Fischer vs. Horáček o vojně, referendu a prezidentovi: Kdo z nich byl lepší v duelu?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Topolánek v ostrém duelu s Horáčkem. Přeli se o „mlátičku“ Ondráčka, kraje a dluhy lidí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Pivo s Jiřím Drahošem: Na chleba si mě nikdo nenamazal a Topolánka jsem zažil jako premiéra  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Pivo v podhradí s Michalem Horáčkem: Nejsem žádné ořezávátko  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  S Mirkem Topolánkem na pivu: Štamgasti se ptali na komunistickou minulost jeho rodiny  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
cyrilko ( 10. ledna 2018 10:34 )

Zeman už druhý krát expresívny spôsobom urazil Slovákov. Najskôr v súvislosti s uznaním Jeruzalema a teraz s Dubčekom. Len kvôli objektivite zabudol spomenúť Beneša v roku 1938 a 1948, ktorý sa ale brutálne "podělal hrůzou" a dôsledky boli katastrofálne.

bibi-oliver ( 10. ledna 2018 07:16 )

nevím ale připadá mi ,že pan zeman chce aby ho lidi nevolili a vše pro to dělá protože nechce odstoupit sám ,už ta jeho kampan nekampan prostě jeho hradní rádcové ho tahají jak loutku

mazliva.samicka ( 10. ledna 2018 07:11 )

Dubček v Rusku vyrůstal.....Pak to jeho rodiče vzdali a vrátili se do československa..Ale jako malej....viděl transporty...z Ukrajiny....plný vlaky mrtvol.....Moc dobře znal ruskou mentalitu........jen moc dobře věděl..co Rusové dokážou..... Jsme moc malá....země..plná c.ikánů...nic ...víc....

jansochor ( 9. ledna 2018 23:37 )

Vlastně měl prezident Zeman pravdu. Soudruh Dubček se toho času po..., po pokálel. Lidově řečeno, soudruh Dubček si slušně a korektně vyjádřeno nadělal do kalhot. Omluvou mu budiž strach ze stěhování na Sibiř, ale pendrekový zákon podepisovat nemusel, tenkrát už mu ta Sibiř nehrozila.

jansochor ( 9. ledna 2018 23:32 )

Nikdy jsem neměl ze soudruha Dubčeka dobrý pocit. Národem zbožňován ale opírat se o něj nešlo. V dobrých chvílích veselý Saša, v krizi potom plačtivý hadr na podlaze. Politické byro ho znalo, protože Saša studoval u nich v Moskvě. Snad měli domluveno to divadlo, vždyt prokázáno, že Svoboda byl kolaborant. V tom případě by se prezident Zeman mýlil, Saša se tehdy nepodělal, jen dobře sehrál svoji roli. Nakonec podepsal pendrekový zákon a stáhl se do ústraní horských lesů, pokoj a klid. I tu chatu na Seneci mu ponechali. Celou totalitu se měl dobře, takže chválit koho nemáme. Soudruh Alexandr byl taková rozpačitá figurka ale myslel to s národem dobře. Pláč a slzy tomu svědčí, vlastně nic jiného nedokázal, než si krásně poplakat ale to jsme tenkrát vlastně všichni až na těch pár kovaných komunistů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa