Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Premiérova synovce na dovolené pobodali. Francie a Izrael jsou „na nože“

Autor: Darina Jíchová - 
9. ledna 2018
20:40

Synovec francouzského premiéra Edouarda Phillippa a další dva turisté byli pobodáni v Izraeli. Incident zhoršil už tak napjaté vztahy mezi dvěma zeměmi. Francie totiž odmítá akceptovat Jeruzalém jako hlavní město Izraele a izraelská vláda viní francouzskou zemi z antisemitismu, o útoku informoval deník The Telegraph.

Na tři turisty zaútočil gang izraelských mužů v turistickém resortu ve městě Ejlat minulý týden. Napadení utrpěli mnohačetná bodná zranění, útočníci je pak nechali ležet na cestě, kde je našli procházející a zavolali pomoc. Totožnost obětí nebyla zveřejněna, včera však izraelská média oznámila, že mezi zraněnými byl synovec francouzského premiéra.

Útok řešil i francouzský konzul

„Francouzský konzul okamžitě přijel z Tel Avivu. Tři turisti, mezi nimi i synovec premiéra Phillippa, byli ve městě na dovolené. K útoku došlo ve středu večer, pachateli byla větší skupinka Izraelců, kteří muže pobodali a nechali je ležet na ulici. Pobodaní byli převezeni do nemocnice, dva z nich utrpěli lehčí zranění, třetí z nich je ve vážném stavu,“ uvedl televizní kanál Israeli i24.

„Konzul je v kontaktu s premiérem Phillippem a informuje ho o jeho synovci. Dva lehce zranění muži již byli z nemocnice propuštěni, třetí zůstává hospitalizován. Je nejasné, zda se jedná o Phillippova synovce, nebo ne. Policie celý incident prošetřuje a pátrá po pachatelích. Francouzská ambasáda v Izraeli odmítla situaci komentovat,“ dodala izraelská média. O útoku mlčí i francouzský tisk.

Spor o Jeruzalém

Izrael nemá Francii za zlé jen to, že neuznala Jeruzalém jako jejich hlavní město. Vadí jim i to, že premiér Phillippe podpořil vydání kontroverzní antisemitské eseje. Jejím autorem je Louis-Ferdinand Destouches, který je spíše známý pod pseudonymem Celine. Dílo naprosto pobouřilo židovskou komunitu ve Francii, která viní francouzskou vládu z podpory antisemitismu. Tisíce židů se rozhodly v zájmu vlastního bezpečí odejít z evropské země do Izraele. 

Zobrazit celou diskusi