Sdílená lednice a sociální skříň stojí v koutě Římského náměstí. Zatímco svetry, halenky či kabáty rychle zaplnily prázdný prostor, lednice zela zprvu prázdnotou. Naplnila ji až Tereza Navrátilová, která je členkou týmu studentů Masarykovy univerzity, kterým není lhostejné plýtvání jídlem a potravinami.

„Princip tzv. foodsharingu je v Evropě velmi rozšířený. Veřejné lednice najdete na mnoha místech v Německu, objevily se už v Českých Budějovicích, poté v Plzni a v Praze,“ vysvětlila Tereza.

Komu je »veřejné« jídlo určeno? „Je hojně využívané studenty i staršími lidmi, stejně jako lidmi v nouzi,“ dodala studentka a sama do lednice vložila pomeranče.

Video
Video se připravuje ...

Studentka Tereza Navrátilová vysvětluje princip tzv. sdílené lednice na Římském náměstí. Zdeněk Matyáš

Vkládání oděvů a obuvi do skříňky se ujal Jakub Zaviačič. „Každý může vkládat nepotřebné oblečení, kterým pomůže lidem na ulici,“ podtrhl fakt, že iniciativa je zaměřena především na bezdomovce. Skříně vyzdobili malůvkami brněnští umělci, aby k nim upoutali větší pozornost. K té premiérové na Římském náměstí se brzy ve městě připojí další tři.

Celý projekt je aktivitou neformální skupiny Veřejné lednice a sociálního podniku People in Safety. Třetím do party je městská část Brno-střed, která přispěla částkou 39 tisíc korun a vybrala vhodné místo.

„Rozhodně je nenecháme napospas například vandalům, pravidelnou údržbu a dohled zajistí dobrovolníci,“  ubezpečila mluvčí radnice Kateřina Dobešová.  

Fotogalerie
9 fotografií