Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kim Čong-un slaví 34. narozeniny. Proč to letos není národní svátek?

Autor: Darina Jíchová - 
8. ledna 2018
20:55

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pondělí slaví 34. narozeniny. Žádné velké oslavy se ale neplánují. I když má diktátor kolem sebe vybudovaný kult osobnosti, jeho narozeniny nebyly zařazeny do oficiálního státního kalendáře pro rok 2018. Otázkou zůstává proč. Zvláště když má ze svého pohledu KLDR za sebou velmi úspěšný rok.

Jihokorejský deník Daily NK spekuloval o tom, že za tím nejspíš stojí přísné ekonomické sankce. „Mezinárodní sankce, které byly na KLDR uvaleny po 6. testu jaderné hlavice v září, zasáhly především běžné lidi. Kvůli přísným opatřením spousta z nich přišla o práci. Veřejné mínění o Kimovi tudíž značně kleslo,“ uvedl zdroj Daily NK.

„Vláda propaguje svoje úspěchy v rámci jaderného programu, je nutné si ale uvědomit, že i ti nejbohatší letos dost strádali. Pokud by z Kimových narozenin udělali národní svátek, lidé by se vládě jen vysmáli,“ uvádějí noviny.

Kim jako laskavý vůdce

Existuje ale i další teorie. Kimova sestra Kim Jo-čong se snaží změnit to, jak lidé vnímají jejího bratra. Svůj plán zahájila na Nový rok. Smírným novoročním projevem ve světlém obleku místo černého, tradičně střiženého po vzoru uniforem a malou rodinnou oslavou narozenin chce ukázat, že Kim je laskavý vůdce, který nepotřebuje přehnanou pompu.

Kim Čong-un Kim Čong-un | Profimedia.cz

Jak skutečně Kim oslaví narozeniny, není jasné. Rozhodně se ale nebude jednat o celonárodní svátek, jako je tomu v případě oslav narozenin jeho otce Kim Čong-ila a děda Kim Ir-sena. Výročí obou bývalých vůdců patří mezi významné dny KLDR. Není ani přesně známo, kolik let je současnému diktátorovi.

Věk se odhaduje podle vyjádření Kimovy tety Ko Jong-suk, která utekla z KLDR a momentálně žije v USA. V rozhovoru pro Washington Post zavzpomínala, jak se starala o malého Kima. Svou první uniformu prý dostal v roce 1992, když mu bylo osm let. Poslední veřejné blahopřání obdržel Kim v roce 2014 při basketbalovém zápasu v Pchjongjangu, kdy mu popřál americký basketbalista Dennis Rodman.

Tajný život diktátora 

O diktátorově životě není mnoho informací. Jsou známé pouze střípky a dohady. Ví se, že je ženatý a má pravděpodobně tři děti. Jeho přítelkyně z dob, kdy studoval ve Švýcarsku, vypověděla, že je vůdce velmi temperamentní a vzteklý. Ze strany zběhů se ozývají názory, že je to slabý, rozmazlený a vzteklý muž obklopený patolízaly, který bude co nejdříve odstraněn.

Zatím to ale nevypadá, že by se v KLDR připravoval nějaký převrat. Od svého nástupu k moci v roce 2011 se Kimovi povedlo své postavení utužit. Jeho hlavní pozornost je zaměřená na vývoj jaderného programu. V roce 2017 provedli Severokorejci 16 testů, při němž odpálili 23 střel, většina testů proběhla úspěšně.

Konec korejské krize?

Na začátku ledna byla po dvou letech obnovena horká linka mezi Severní a Jižní Koreou. Kim a jeho jihokorejský protějšek Mun Če-in spolu budou jednat o účasti KLDR na olympiádě, dotknout se ale mají i jiných témat. O možném jednání mezi KLDR a USA přemýšlí i americký prezident Donald Trump.

yokky ( 8. ledna 2018 23:06 )

no,vidim ze dnes jsou to same chytre hlavy,asi se nejaka ta chyba vloudila,,,,😒😒😒😒

Zobrazit celou diskusi