Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bývalý pučista Tejc nastoupil k Pelikánovi. Po odchodu z ČSSD je oficiálně náměstkem

Autor: vei, ČTK - 
8. ledna 2018
09:37

To, o čem se dlouhodobě spekulovalo, je skutečností. Bývalý předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny, nebo také účastník takzvané Lánské schůzky z roku 2013 a někdejší předseda poslanecké klubu ČSSD, Jeroným Tejc se stal náměstkem ministra spravedlnosti. Jako politický matador má pomoct Robertu Pelikánovi prosazovat zákony v Poslanecké sněmovně i v Senátu a umět pro ně získat také odborníky z různých komor. Tejc před pár týdny kvůli nesouhlasu s vedením opustil sociální demokracii. Patřil k hlasitým kritikům Bohuslava Sobotky i Milana Chovance. 

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán jmenoval dne 5. 1. 2018 Jeronýma Tejce svým náměstkem. Jeho hlavním úkolem bude komunikace se členy obou komor Parlamentu i dalšími subjekty zúčastněnými na legislativním procesu.

Jeronýma Tejce jsem oslovil s ohledem na jeho schopnosti a zkušenosti v oblasti legislativního procesu a s ním souvisejících politických jednání. Jsem rád, že mou nabídku přijal, a jsem přesvědčen, že jeho působení povede k efektivnějšímu projednávání návrhů ministerstva spravedlnosti v Parlamentu i k vyšší kvalitě nově přijímaných předpisů, “ uvedl Robert Pelikán.

Pelikán tak sáhl v podstatě do opozičních řad. I když Tejc už není aktivní politik a před pár týdny oznámil i odchod z ČSSD, určité vazby na ni stále má. Byl totiž řadu let jejím vlivným členem. 

„Je vidět, že hnutí ANO nemá lidi, tak se rozhlíží po různých politických koutech. Vidím v tom určitou bezradnost v duchu, ve kterém se skládala také nová vláda,“ řekl Blesk Zprávám bývalý ministr zahraničí Zaorálek, který zažil Pelikána na vládě i v Poslanecké sněmovně, a viděl tedy jeho bezradnost při prosazování rezortních předloh zákonů. 

„Nabídky pracovat na ministerstvu spravedlnosti si vážím. Velmi rád se budu podílet na tvorbě a prosazování legislativních návrhů, z nichž řada byla připravena ještě v minulém období a jejich projednávání bylo přerušeno volbami a ustavením nové sněmovny,“ řekl Tejc Blesk Zprávám ke svému novému angažmá.

Sám bývalý poslanec vládní strany prý ví, jak složité je prosazení vládního zákona i takovou vládou, která má v Poslanecké sněmovně jasnou většinu. „Bylo a bude třeba kompromisů z obou stran a především kvalitních návrhů, které argumentačně obstojí. Situace bude o to složitější, že ve sněmovně je nově zastoupeno devět politických stran a hnutí, často s velmi odlišnými prioritami,“ je si Tejc vědomý hlavních úkolů, které ho v úřadu Roberta Pelikána čekají.

Tejc chce ministru spravedlnosti podle svých slov pomoct předložit a prosadit takové zákony, které budou mít delší trvanlivost, než jedno funkční období. „Podporu si nelze vynutit, lze ji jen trpělivě vyjednat s pomocí argumentů, předložených analýz, vysvětlováním fungování praxe jednotlivých právních profesí a samozřejmě vnímáním racionálních argumentů a podnětů zaznívajících ve sněmovně či senátu,“ dodal Tejc na samém začátku svého působení na ministerstvu spravedlnosti v roli náměstka. 

Jeroným Tejc absolvoval studium práva na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V letech 2003 až 2017 byl poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V letech 2013 až 2017 předsedal jejímu ústavně-právnímu výboru.


marais ( 9. ledna 2018 09:46 )

Pelikán je snad nepomalejší ministr spravedlnosti a Tejc zase strejc, co pro misku čočky zradí.

marmat ( 8. ledna 2018 23:36 )

zada-jakoby se pod Vámi jmenovanými slehla zem - Snad už zůstanou v propadlišti dějin Takový hysterický a namistrovaný řeči jim lidi prokoukli.Popsal to v jednom rozhovoru perfektně hejtman Čunek ČSSD, kterého jinak nepapám....

marmat ( 8. ledna 2018 23:30 )

To je to, co nás = 29% inspirovalo podpořit ANO...chobotnice opravdu pláče

marmat ( 8. ledna 2018 23:28 )

Na Vás se Zdendou tady NIKDO nemá

marmat ( 8. ledna 2018 23:26 )

OK - Titulek jak z 50 let !!!!! Jinak všichni si podřezali větev loni s anti-Babišovskou jízdou Semlelo je jejich zajeté a zhýčkané EGO

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa