Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po porodu přišly halucinace a těžké deprese: Laďka (40) skočila z balkónu a skončila na vozíku

Autor: Jitka Pecharová - 
10. ledna 2018
08:50

Laktační psychóza po porodu syna se rozvinula v duševní nemoc. Ta Laďku (40) z Hradce Králové dohnala ke skoku z balkonu.

Zdravotní problémy začala mít máma syna (10) a dcery (14) ve třiceti. Když podruhé porodila, rozvinula se u ní laktační psychóza, ta se projevuje výkyvy nálad, depresemi až halucinacemi. Postupně se její problémy prohlubovaly natolik, že předloni zjara skočila z balkonu.

Naštěstí šlo o pád z 1. patra, takže přežila. Způsobila si však vážná poranění. „Došlo k rozdrcení kolen, zlomení lýtkových kostí a také kotníků. I když od toho pádu uplynou už dva roky, až teď se pomalu stavím na nohy,“ popsala Laďka následky zranění. Bez pomoci vozíku se zatím pohybovat nemůže. „Je ale naděje, že budu zase chodit. Hodně by mi pomohl pobyt v rehabilitačním ústavu v Košumberku. Ten ale stojí moc peněz,“ posteskla si žena, jejíž rodina sotva vyjde s rozpočtem.

I když má Laďka manžela a děti, kvůli nemoci a nehybnosti bývá často celé dny sama. To jejímu stavu nijak neprospívá. „Koukat na televizi mě nebaví a při čtení knížky se pod vlivem deprese nesoustředím,“ přiznala Laďka. Proto na sociální síti poprosila lidi, zda by jí neposílali jen tak nebo z cest pohlednice. „Hrozně mě to potěší, zahřeje u srdce a pohladí na duši,“ řekla nemocná žena.

Průzkum duševního zdraví Čechů: Přibývá úzkostí a depresí

I duše může bolet. Jaké psychické problémy nejvíc trápí Čechy? Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky rostou počty depresí a úzkostí. Do rukou ambulantního psychiatra se v roce 2016 svěřilo 641 663 pacientů, o 13 let dříve to přitom bylo 403 083 osob. „Psychiatrickou péči častěji vyhledaly ženy. Jejich podíl je přibližně 60 %,“ uvádějí odborníci. Například jen s úzkostí se v roce 1998 léčilo 120 tisíc Čechů, v roce 2016 už to bylo víc než 240 tisíc.

Proč chodíme k psychiatrovi?

  • 40 % úzkosti
  • 18 % deprese a bipolární porucha
  • 12 % Alzheimerova choroba a jiné demence
  • 8 % schizofrenie
  • 3 % závislost na drogách
  • 4 % závislost na alkoholu
  • 6 % vývojové poruchy v dětství
  • 4 % mentální retardace
  • 4 % patologické hráčství
  • 1 % sexuální poruchy a deviace

Jak jsou na tom jednotlivá pohlaví? Jak jsou na tom jednotlivá pohlaví? | Archiv Blesku

VIDEO: Až polovině Čechů hrozí duševní porucha. Dělníci jsou šťastnější než manažeři!

Video  Až polovině Čechů hrozí duševní porucha. Dělníci jsou šťastnější než manažeři!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

VIDEO: Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) o reformě psychiatrické péče: Musí být civilizovanější, zajistit to má stovka Center duševního zdraví.

Lucii009 ( 29. listopadu 2020 21:52 )

Všem co tu psali hnusné komentáře, s lítostí oznamuji, že moje maminka je již dva měsíce po smrti.. děkuji všem co ji zaslali pohlednici, její úsměv jsem díky jim milovala❤️

Lucii009 ( 30. listopadu 2018 07:25 )

Víte pane,kdyby jste byl alespoň trochu vzdělaný a měl něco v té hlavě,tak by jste pochopil,že pod vlivem antipsychotik a antidepresiv se přibíra na váze ohromným způsobem,kor když je moje mamka diabetik a trpí dalšími nemoci. V té době v bříšku mé maminky rostl ještě k tomu všemu nádor,vlastně bych chtěla vidět vás kdyby vám ve vaších 12ti letech zavolal otec,že vaše maminka skočila z okna. Taky by jste mohli vedět,že lidé s depresí moc nejedí,ale dejme tomu. Nesuďte knihu podle obalu a tyhle radoby “vtipný” poznámky si nechte příště pro sebe,někoho to může zabolet.

priserka ( 10. ledna 2018 11:00 )

mislivec, mislivec, na tebe se ty bílé myšky hrnou pořád, je to vidět u každého tvého příspěvku.

tini ( 10. ledna 2018 10:52 )

Konstruktivni by bylo zalozit pro pani konto a ucinit sbirku, aby mohla vyuzit rehabilitace. Jinak tloustka muze nastat i z antidepresiv.

jany ( 10. ledna 2018 10:42 )

a nemausime ji obdivovat a rikat jaka je uzasne silna atd, ze ne?

Zobrazit celou diskusi