Osmiletý Martin a jeho devítiletý brácha Jakub se Tříkrálového otužileckého plavání účastnili úplně poprvé. „Otužuji se už skoro dva roky, brácha teprve rok,“ prozradil starší brácha Jakub, který se do vody ponořil hned po tátovi. Celou trasu dlouhou dvě stě metrů uplavali bez problémů. Když ale vylezli z vody, klepali se se zimou a běželi se rychle zahřát čajem.

Bratři Jakub a Martin s tátou Jaroslavem Chytilem
Autor: Eva Fornálová
K plavání v zimě je přivedl tatínek. Ten se otužuje už sedm let. Inspiroval ho k tomu Holanďan Wim Hof, který uběhl půlmaraton za polárním kruhem. „Běžel bos a v trenkách a doběhl bez omrzlin, to mě inspirovalo a přivedlo mě to k otužování ve vodě,“ uvedl Jaroslav Chytil, který měsíčně uplave přes sto kilometrů.

Se syny pravidelně trénuje už od září. A pokud si myslíte, že kluci neustále stonají, opak je pravdou. „Naopak býváme zdravější,“ říkal Jakub, který vodu a otužování miluje.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to celé proběhlo. Eva Fornálová

29 let ve vodě

Už popáté se do ledové Vltavy vrhnul i sedmdesátiletý Milan Řípa, který má s otužováním ve vodě už dlouholeté zkušenosti. Na letošním Tříkrálovém plavání byl nejstarším účastníkem. „Otužuji se už od roku 1989 a pravidelně se účastním i triatlonových a kryathlonových závodů… Při těch se v zimě plave, běhá a běhá i na lyžích,“ řekl.

Milan Řípa se otužuje už 29 let.
Autor: Eva Fornálová

Právě triatlon ho přivedl k otužování. „V té době jsme ještě neměli neopreny, takže otužilcem jsem byl, i když to nebylo mým záměrem,“ smál se. Podle něj ale zažil už příjemnější plavání než to sobotní. „Byl nepříjemný silný proud, který mě táhl a málem jsem nevyšel ani schůdky na břeh,“ dodal už s úsměvem poté, co byl v teple u čaje.

Otužilecká tradice

Tříkrálové otužilecké plavání pořádá Česká otužilecká unie už od roku 2010. Otužilci se do Vltavy pod Karlovým mostem v místech, kde byl shozen do vody Jan Nepomucký, patron mostů, rybářů, mlynářů, plavců, vnoří vždy 6. ledna v pravé poledne. Plavou asi dvě stě metrů směrem k Muzeu Karlova mostu do přístaviště pod posledním dochovaným obloukem Juditina mostu.

Fotogalerie
24 fotografií