O stavu lávek Blesk.cz informoval již v průběhu prosince, kdy byl na místě redaktor se statikem. Jeho slova si vzal starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) k srdci a začal jednat. Po pár týdnech už byly pod mostky umístěny nové podpěry, které mají lidem zajistit větší bezpečí. Poliklinika ale podle starosty potřebuje urychleně celkovou rekonstrukci. O tomto tématu se emotivně debatuje už více než rok, zatím však bez úspěchu.

Čeká se také na památkáře. „Ke stabilizaci lávek Polikliniky Pod Marjánkou bylo přistoupeno po posouzení statikem. Ten samozřejmě také doporučil co nejrychlejší rekonstrukci mostků, která je ale vázána jak na definitivní rozhodnutí o prohlášení nebo neprohlášení polikliniky za nemovitou kulturní památku, tak na celý proces zahájení rekonstrukce budovy,“ popsal radniční mluvčí Ondřej Šrámek.

Revize všech lávek

Kromě těch u polikliniky Praha 6 zkontrolovala další desítky lávek. Naštěstí statici nenašli podobné nedostatky nikde jinde. Marjánka by ale měla podle statiků projít obnovou co nejdříve. „Statik také konstatoval, že realizací dodatečného podepření dojde k zajištění konstrukcí lávek do té míry, že mohou být provozně využívány bez omezení do doby jejich celkové rekonstrukce, která se předpokládá v průběhu první poloviny roku 2018,“ doplnil Šrámek.

Kontroly proběhly od prosincového neštěstí, při kterém byli zraněni čtyři lidé, na mnoha místech v Praze. Technická správa komunikací spravuje 651 mostů. Celkem 139 z nich je ve špatném stavu, někde je to i horší. Stav přitom kontrolují čtyři hlavní odborníci mostaři, kteří mají k ruce jen několik asistentek, a občas jim vypomůže specializovaná firma. Tragické zřícení lávky v Troji donutilo jednat i magistrát. Omezení se dotklo například lávky v Radotíně a pěší nesmí ani na Železniční most.  
Fotogalerie
21 fotografií