Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrozivá jízda na lanovce: Sněhová bouře v Alpách uvěznila lyžaře ve vzduchu

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
5. ledna 2018
11:40

Jízdu, na kterou už do smrti nezapomenou, zažili lyžaři v rakouském resortu Vorarlberg. Sněhová bouře uvěznila několik nešťastníků na lanovce, která se pod poryvem silného větru kývala ze strany na stranu. Událost zachytilo několik přihlížejících na kameru. Jedná se o bouři Eleanor, která putuje Evropou a která už způsobila řadu problémů v Británii a ve Francii.

Extrémní počasí v pravém slova smyslu. To zažili návštěvníci ski areálu Vorarlberg v Rakousku, ale i několika dalších po celých Alpách. Lyžařská centra jak ve Francii, tak v Itálii musela během čtvrtka zavřít a vyhlásit nejvyšší stupeň nebezpečí.

Situaci komplikuje husté sněžení a silný vítr. Resort ve Vorarlbergu to pocítil naplno. Než se mu podařilo areál uzavřít, ve vzduchu na lanovce uvízlo několik lyžařů. A jelikož kvůli větru nebylo možné lanovku znova rozjet, zaměstnanci museli šplhat na jednotlivé pilíře a lyžařům pomáhat.

Laviny, velké vlny a převrácené vlaky

Viníkem je bouře Eleanor, která je aktuálně čtvrtou sněžnou smrští, která se od prosince pohybuje po Evropě. Na kontinent vyrazila ve středu poté, co se přehnala přes Británii a Irsko. Celkem si již vyžádala šest obětí včetně 21letého lyžaře, na kterého ve Francii spadl strom, a postaršího manželského páru ve Španělsku, které smetla velká vlna.

Oběťmi jsou také 45letá žena a její 11letá dcera, které zasypala lavina v jižním Tyrolsku v Itálii, a více než 90letá žena, která zemřela na infarkt poté, co se do jejího domu ve francouzských Alpách navalil proud bláta a vody. A je pohřešovaný dobrovolný hasič, který se snažil pomoci utopenému autu v alpské vesnici Le Moutaret. Pátrá po něm 80 lidí a dva vrtulníky.

Škody bouře zanechala i ve Švýcarsku, kde zranila osm lidí poté, co se kvůli silnému větru převrátil vlak.

Podle předpovědí měla Eleanor největší sílu mezi středou a čtvrtkem. V pátek se má situace uklidňovat, byť řada resortů má stále vyhlášený vysoký stupeň nebezpečí. Tisíce lyžařů tak i nadále nebudou moci na sjezdovky. Meteorologové navíc varují před dalšími záplavami. Ve Francii navíc zůstává 29 tisíc lidí bez elektřiny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi