Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš otočil: Peníze autobusákům dají kraje. „Populismus,“ šije do něj náměstek

Autor: simao, ČTK - 
5. ledna 2018
11:02

Andrej Babiš (ANO) korigoval své vyjádření. Nařízení, kterým Sobotkova vláda k začátku minulého roku zvedla minimální mzdy řidičů linkových autobusů, se měnit nebude. Peníze na mzdy zajistí kraje, vzkázal Babiš na Twitteru po jednání s předsedkyní Asociací krajů Janou Vildumetzovou (ANO) a šéfem Odborového svazu dopravy Lubošem Pomajbíkem. Přesto čelí Babiš dál kritice z některých krajů.

Ve čtvrtek Andrej Babiš (ANO) po jednání s hejtmany mluvil o tom, že chce vládní nařízení zrušit. Považuje totiž za nesmyslné, aby premiér určoval mzdy řidičů soukromých přepravců. Vládní krok navíc označil za předvolební akci svého předchůdce.

„Babiš jde proti řidičům autobusů. Kdybych jako premiér neprosadil změnu nařízení vlády, bídné platy řidičů by se nezvýšily. Kraje soutěží dopravu na nejnižší cenu, motivace dopravců i krajů zvyšovat řidičům mzdy je proto nízká,“ reagoval následně na Twitteru expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Babiš jednal se šéfkou krajů i odborářem

Dnes Babiš své vyjádření upravil. „Právě jsme s šéfkou Asociace krajů Janou Vildumetzovou a šéfem Odborového svazu dopravy Lubošem Pomajbíkem domluvili, že peníze na řidiče zabezpečí kraje. Vláda bude hledat peníze na opravy silnic 2. a 3. tříd,“ uvedl dnes Babiš.

Za důležité Babiš považuje, aby přepravci peníze od krajů skutečně dali řidičům, což podle něj musí kontrolovat inspektorát práce. „A nařízení vlády se měnit nebude. Budeme ale společně hledat způsoby, jak profesi řidiče lépe oceňovat,“ dodal premiér.

Sobotkův kabinet po protestech řidičů rozhodl v říjnu 2016, že od ledna 2017 stoupnou minimální mzdy řidičů autobusů zhruba o třetinu ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Zvýšily se i další příplatky.

Kraje, které veřejnou dopravu objednávají a potřebné linky dotují, pak měly problémy s finančním pokrytím růstu mezd a tím, jak peníze k řidičům dostat. Nakonec loni v červenci vláda schválila příspěvek zhruba 394 milionů prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Babišův kabinet vyrazil autobusem před jmenováním uctít památku TGM do Lán. Babišův kabinet vyrazil autobusem před jmenováním uctít památku TGM do Lán. | Blesk / Jakub Poláček

Vildumetzová ve čtvrtek po jednání s Babišem řekla, že nařízení Sobotkovy vlády nefungovalo, peníze od krajů se k řidičům často nedostávají. „Proto chceme v co nejbližší době přijít s náhradním systémovým řešením tak, aby se navýšení platů dostalo spravedlivě ke každému řidiči,“ uvedla šéfka Asociace krajů.

Autobusák? Nepřitažlivá profese, varuje Pomajbík

Šéf dopravních odborů Luboš Pomajbík dnes uvedl, že je rád, že se nařízení vlády o mzdách řidičů nemění. Dřívější vyjádření Babiše, že ho chce rušit, má za nedorozumění. „Z té dnešní schůzky je pro mne nejdůležitější deklarovaný závěr, že se nařízení vlády rušit nebude, ale naopak budeme hledat cesty, jak ho co nejlépe realizovat,“ uvedl.

Zaručená mzda řidiče autobusu v letošním roce činí podle Pomajbíka 108,40 korun hrubého na hodinu. „Co nedokážou dojednat v kolektivních smlouvách navíc, tak nedostanou,“ konstatoval. Profese tak podle něho není přitažlivá.

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová | Jakub Poláček

Náměstek: Populismus non plus ultra

Na Babiše však přesto dál míří kritika z krajů. Premiér by měl dopředu zvážit to, co říká, prohlásil náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot (TOP 09) v reakci na Babišovo vyjádření ohledně navyšování mezd pro řidiče linkových autobusů.

„Pokud Andrej Babiš kritizoval bývalého premiéra Sobotku (ČSSD) za populismus, tak tento krok je populismus non plus ultra,“ uvedl dnes Knot. Podle něj se předseda vlády takto nemá chovat. „Pan Babiš by si měl uvědomit, že ve funkci premiéra nemůže svá prohlášení ze dne na den měnit,“ pokračuje náměstek jihočeské hejtmanky.

Míní, že Babišovo dnešní prohlášení je nefér vůči krajům. „Navýšení mezd pro řidiče představuje na jihu Čech částku v řádech desítek milionů korun. A nevíme, kde tyto peníze máme vzít. Budeme požadovat po vládě, aby nám částku nějak kompenzovala,“ dodal Knot.

Štěpán (ČSSD): Babiš znejistil autobusáky

Také hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) dnes kritizoval kroky premiéra Babiše. „Pan premiér se ve čtvrtek velmi rezolutně opřel do tohoto nařízení s použitím slov typu, že je to nesmyslné, a ani ne po 12 hodinách tento svůj názor mění. Vypovídá to o jeho nepříliš systémové práci,“ míní. Hejtman dodal, že premiér znejistil desetitisíce zaměstnanců v autobusové dopravě. Skutečnost, že se nařízení měnit nebude, ale přivítal.

„Jaké důvody ho vedly ke změně názoru, nedokážu odhadnout, každopádně je to zřetelné znejistění desetitisíců zaměstnanců, kteří pracují v autobusové dopravě. Původní vyjádření považuji za velmi vážné a velmi varující. Proč ho premiér okamžitě stáhne a velmi změkčí, je pro mě nepochopitelné,“ dodal Štěpán.

Hrozil kolaps dopravy, tvrdí Netolický (ČSSD)

Čtvrteční vyjádření premiéra Babiše na tiskové konferenci po jednání Asociace krajů ČR, že zruší navýšení mezd řidičů, bylo podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) lehkovážné a patrně šlo o jeho soukromý názor. Na oficiálních schůzkách s hejtmany prý nezaznělo. „Mohlo to de facto znamenat kolaps dopravy, stávky, snižování platů řidičů,“ řekl Netolický.

Pardubický kraj podle něj rád přidá dopravcům peníze na platy řidičů i letos, ale od státu očekává plnou kompenzaci, protože hejtmanství nemají bezedné měšce. „Budeme chtít plnou kompenzaci. Současná vláda nese odpovědnost za rozhodnutí vlád předchozích,“ řekl hejtman. Zvýšení minimální mzdy řidičů si letos vyžádá celkově v Česku 420 milionů korun navíc. 

Video  Zmatení cestující, ale i podpora řidičů: Autobusy nevyjely kvůli stávce  - Blesk/Jiří Krušina
Video se připravuje ...

Okleštěk (ANO): Nemáme s tím problém

To Olomoucký kraj nemá podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) se mzdami řidičů linkových autobusů žádný problém. „Náš kraj s tím nemá nějaký problém. Máme vysoutěženo už podle nových pravidel a valorizaci mezd máme zahrnutu ve smlouvách,“ uvedl Okleštěk.

Hejtman připomněl, že loni Olomoucký kraj kvůli růstu mezd řidičů linkových autobusů, o kterém rozhodla Sobotkova vláda, musel dopravcům zaplatit o 52 milionů korun víc. Hejtmanství peníze dalo z přebytku rozpočtu a částku posléze dostalo od státu zpět formou zvýšení příspěvku na investice do oprav silnic druhé a třetí třídy.

xiioma ( 5. ledna 2018 13:56 )

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/olaf-se-shoduje-s-ceskou-policii-ve-zprave-se-pise-o-podvodu/r~444 fd6f2f20811e7988aac1f6b220ee8/

janejaneja ( 5. ledna 2018 12:25 )

Slibuji, co jsem neslíbil, a neslibuji, co jsem slíbil. Asi tak.. Je neuvěřitelně trapný a ulhaný a to je teprve začátek vážení- máte se na co těšit, kobliháři jedni mizerní. Ani netušíte, co vás čeká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa