Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Floridě je taková zima, že leguáni padají ze stromů. Nejsou mrtví, varují zoologové

Autor: ČTK - 
5. ledna 2018
07:33

Na internetu se rozšířily snímky ztuhlých a zdánlivě mrtvých floridských leguánů, kteří znehybněli při útoku zimy na subtropický jih Spojených států. Až dva metry velcí ještěři, kteří se hojně rozšířili do okrajů floridských měst, podle zoologů nejsou mrtví a s vyšší teplotou se probudí k životu.

Floridu v těchto dnech stejně jako i ostatní státy USA postihla vlna mimořádně chladného počasí, na obvykle slunném jihu poloostrova se teplota pohybuje kolem pěti stupňů. Leguáni, kteří se přestávají hýbat s poklesem teplot pod deset stupňů, padají z větví a nehybně se povalují na silnicích, často břichem vzhůru. Leguán zelený není na Floridě domovem, rozšířil se tam z Jižní Ameriky.

Je považován za škůdce, vyrývá doupata a ničí infrastrukturu. Místní ochránci životního prostředí pořádají pro místní obyvatele kurzy, jak se leguánům bránit a případně je pochytat. Pomáhat ztuhlým plazům zoologové nedoporučují. Zvíře by se prý po rozmrznutí mohlo cítit ohroženo a své nežádoucí dobrodince by mohlo pokousat.

„Nemějte je za mrtvé, rozhýbou se sami,“ doporučila obyvatelům jižní Floridy Kristen Sommersová z místní organizace pro ochranu přírody. Na ostatních místech Floridy se zima projevuje méně exoticky. V hlavním městě Tallahassee sněžilo poprvé po 28 letech.

Video - Arktické mrazy v USA

Video  Arktické mrazy v USA: První oběti a zavřené školy  - reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer - DRAMATIC EVOLUTION C
Video se připravuje ...

agfor ( 5. ledna 2018 16:48 )

Že bychom je vzali jako uprchlíky ? Aspoň by nemohli debilové z EU kvokat.

Zobrazit celou diskusi