Nejstarší silniční betonový most v Čechách mezi Elsnicovým náměstím a náměstím Dr. Václava Holého v Libni se od listopadu loňského roku opravuje. Jde přitom o náročný zásah, do kterého se vloží také restaurátoři. Ke konci roku tu ale práce ustaly a zdánlivě se nic nedělo. Zhotovitel totiž čekal, až se naplno rozjede současná fáze rekonstrukce Zenklovy ulice, která přes most vede.

Na mostu se v první etapě opravy odhalila polovina svrchní části. „Na místě zůstala v provozu jednokolejka pro tramvaje, aby tudy mohly vozy jezdit alespoň do 3. ledna, kdy rozsáhlá fáze opravy Zenklovy ulice odstartovala,“ upřesnil starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD).

„Vzhledem k množství investorů, kteří se na kompletní rekonstrukci Zenklovy ulice podílejí, je tato akce velmi koordinačně náročná a práce jsou realizovány dle technických možností. V rámci kompletní rekonstrukce musí dojít k nutnému vymístění inženýrských sítí, které budou vyvěšeny na dvě kabelové lávky,“ uvedla tisková mluvčí TSK Barbora Lišková.

Oprava betonového mostu v Libni přes Rokytku začala a přerušila se. Pracovníci čekali na navazující zásah.
Autor: Daniel Vitouš

Pro bezproblémové vymístění inženýrských sítí bylo nezbytné počkat na navazující rekonstrukci silnice, aby zásah u mostu nebránil nezbytným přípravám. „Čekali jsme na neprůjezdnost tramvajové trati, bude totiž nezbytné z mostu odstranit celý svršek a zasahovat uvnitř mostu. Ten se bude ze strany od Rokytky opravovat restaurátorsky,“ dodala Barbora Lišková.

Jak se most změní?

Odborníci hodlají most rekonstruovat mimo jiné i proto, aby se zamezilo průsaku vody do klenby historické části této stavby. Vznikne nová vrstva vozovky včetně tramvajové trati, proběhne sanace konstrukce. Po dokončení se lidé mohou těšit na nové chodníky s pražskou mozaikou, obnoví se také zábradlí. Zásah má podle webových stránek TSK končit společně s rozsáhlou fází rekonstrukce Zenklovy ulice, tedy v září letošního roku.

Podívejte se na rozpracovanou rekonstrukci betonového mostu v Libni:

Fotogalerie
13 fotografií