Indiáni byli v Náprstkově muzeu od roku 1983. Stálou expozici ale v roce 2014 nahradilo muzeum jinou. „Vrací se tedy do Náprstkova muzea po 4 letech, a to proto, že téma indiánů je stále přitažlivé pro dětské i dospělé návštěvníky, kteří mohou obdivovat originální předměty získané od domorodých obyvatel dovezených známými cestovateli,“ prozradila Eva Dittertová, ředitelka Náprstkova muzea.

Oproti původní výstavě je ta dnešní ještě rozsáhlejší. Vystaveno je zde na  1200 předmětů, z toho téměř 500 z nich je vypůjčeno od soukromých sběratelů a několik desítek předmětů je vystaveno zcela nově.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka výstavy, kterou objevíte hned ve dvou patrech muzea Eva Fornálová

Doporučujeme si na prohlídku vyhradit alespoň 120 minut času. Kromě prohlížení předmětů se tady i začtete a taky můžete zhlédnout různá videa na obrazovkách rozmístěných po celé výstavě. Děti si tady taky přijdou na své, třeba už v přízemí u bizona, kde při odkrytí jednotlivých desek zjistí, k čemu všemu indiáni ze Severní Ameriky využili bizona.

V Náprstkově muzeu nyní můžete nahlédnout do života původních obyvatel Severní a Jižní Ameriky.
Autor: Eva Fornálová

Jiný přístup ke smrti

V druhé části výstavy pohlédnete do života jihoamerických indiánů, kde získáte představu o celém jejich životě. Nejzajímavější je dle nás pak poslední část věnující se pohřebním rituálům, kde si můžete prohlédnout mumifikované tělo i mumifikovanou hlavu ženy z Chille.

Zajímavostí přístupu k smrti indiánů je to, že se loučí pár dní po smrti s tělesnou schránkou zemřelého a s duší až po roce. Pokud ale čekáte, že první rozloučení je smutné, není tomu tak. Celý obřad Kuarup je pak popsán na výstavě.

Zatímco v západních zemích jsme čím dál častěji zvyklí zemřelé zpopelňovat a pochovávat do uren, indiáni z Chille do uren zpopelňovali pouze zemřelé děti. Dospělí byli až na výjimky vždy uloženi přímo do země. Přesto každý kmen měl trochu jiný přístup. To vše se dozvíte v Náprstkově muzeu.

Fotogalerie
83 fotografií