Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak se rozejít v klidu, bez hádek a výčitek, když vás ten druhý pořád miluje?

5. ledna 2018 | 06:00

Zamilovanost nevydrží navěky, a když ji nenahradí láska, ale nezájem a uvědomění si, že vášeň je už dávno pryč a že si s partnerem už nemáte vlastně co říct, nastal čas se rozejít. Jak to ale udělat správně?

Váš partner vám nic zásadního neudělal, ale zkrátka jste se začala nudit, láska vyprchala, cítíte nezájem? Ať už je důvod jakýkoliv, jedno je více než jasné. Nemá cenu zůstávat ve vztahu pouze z lítosti, ze zvyku nebo se snad držet naděje, že se vše vrátí do zajetých kolejí. 

Jste si opravdu jistá?

Než se opravdu rozhodnete svého partnera opustit, uvědomte si, proč to chcete udělat a jestli jste o tom stoprocentně přesvědčená. Rozcházet se s někým jenom kvůli tomu, že vás zrovna naštval nebo nevynesl koš, je hloupost. Pokud už delší dobu cítíte, že to není ono a že vám bez něj bude lépe (a jemu bez vás taky), pak jste opravdu připravená. 

Buďte upřímná

Nemá cenu chodit kolem horké kaše. To, že láska z vašeho vztahu vyprchala, ještě přece neznamená, že vám na partnerovi nezáleží. A to je přece pádný důvod, proč si zaslouží vědět pravdu. Možná mu vaše přímá slova ublíží a bude ho to bolet, ale nakonec i vy sama budete ráda, že jste byla upřímná.

Zkuste si představit, kdybyste byla na jeho místě. Určitě byste také byla ráda za upřímnost. Mazání medu kolem pusy a vymýšlení pohádek málokdy někomu pomůže. Zároveň zkuste celou situaci vyřešit v klidu, bez hádek a výčitky nechte hluboko v kapse. 

Kde to říct?

Možná jste se setkala s radami, že si máte vybrat místo, kde je co nejvíce lidí, abyste tak zabránila případným scénám. Pravda je ale taková, že akorát zabráníte tomu, aby váš partner projevil skutečné emoce. Jen si představte sama sebe. Někdo, koho milujete, vás opouští a vy zkrátka chcete plakat nebo se vztekat. Chcete si ulevit a nemáte možnost. Myslete na to a vyberte místo, kde budete sami dva a nikdo vás nebude rušit. 

Sliby, chyby

Může se stát, že vás bude prosit na kolenou a slibovat, že se změní a že se všechno zase zlepší. Buďte tvrdá a stůjte za svým přesvědčením. Jednou jste se rozhodla, že se mají vaše cesty rozejít, a za tím si stůjte. Každá rána se časem zahojí a každá bolest přejde a život je přece jenom krátký na to, abychom byli s někým, s kým nejsme už dál šťastní. 

Autor: Aneta Pařízková