V horských okresech Jeseník a Šumperk je rozbředlý sníh od vyšších poloh na hlavních silničních tazích i silnicích 2. a 3. třídy. Na silnici přes Červenohorské sedlo je ujetá vrstva sněhu s posypem. V nižších polohách Jesenicka a Šumperska mrholí a teploty se drží nad nulou.

Na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku jsou sinice díky teplotám nad bodem mrazu zpravidla holé a mokré.

Rozbředlý sníh na Liberecku

Silnice v Libereckém kraji jsou ráno ve výrazně lepším stavu než ve středu, kdy místy připadlo i přes 20 centimetrů sněhu. K zajištění lepší sjízdnosti cestářům pomohlo oteplení. Teploty jsou ráno mezi pěti a minus jedním stupněm Celsia a srážky jsou převážně deštivé.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Rozbředlý sníh leží na hlavních tazích jen v horských oblastech Jablonecka a Semilska, jinak jsou silnice první třídy mokré. Rozbředlá či ujetá vrstva sněhu je na silnicích nižších tříd v západní části Krkonoš, Jizerských a Lužických horách.

V Krkonoších stouplo riziko lavin na třetí stupeň

 V Krkonoších od dneška platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Důvodem je vydatné sněžení a silný vítr.
"Během posledních 24 hodin napadlo za působení silného větru větší množství sněhu, tím pádem je sněhová pokrývka méně stabilní," uvedl Jirsa.
V lavinových lokalitách hrozí laviny malých až středních rozměrů z nového sněhu a laviny deskové. "Za posledních 48 hodin napadlo 30 centimetrů nového sněhu," uvedl na webu horské služby Robert Dlouhý.

Sníh a náledí v Pardubickém kraji

Na silnicích v Pardubickém kraji leží ve výše položených místech zbytky sněhu. Řidiči se na něj musí připravit například v okolí Hlinska, Svitav, Poličky a Žamberka. Místy může také vozovky pokrývat náledí, varují silničáři.

Právě kvůli němu vznikla i řetězová dopravní nehoda u Oldříše na Svitavsku, kde kolem 5:30 postupně havarovaly dva kamiony, dodávka a tři osobní automobily. Podle policie byli dva lidé lehce zraněni, státní silnice I/34 z Hlinska do Poličky je uzavřena, auta se postupně odklízejí.

Video
Video se připravuje ...

Kruhový objezd v Prostějově se stal pastí na mnoho řidičů. Další z nich takto zachytil "bílý balet". Youtube/Václav Stávek

Vysočina

Na Vysočině zůstal po středečním sněžení ujetý sníh na silnicích nižších tříd Žďárska, zbytky sněhu mohou být i na Třebíčsku. Sypače jezdily v těchto částech kraje ve středu večer i k ránu, řekl Aleš Hubený z dispečinku krajské správy a údržby. Solené hlavní trasy včetně dálnice D1 jsou na Vysočině mokré nebo vlhké. Teploty byly ráno dva až čtyři stupně nad nulou.

Sníh na Vsetínsku

Silnice druhé a třetí třídy v nejvyšších polohách Vsetínska pokrývá nesouvislá vrstva ujetého sněhu do pěti centimetrů. Kvůli silnému větru se na nich navíc mohou tvořit sněhové jazyky. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V nižších polohách Vsetínska se na cestách nižších tříd po nočním sněžení místy vyskytuje sněhová kaše a zmrazky, zejména v lesních úsecích. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje jsou převážně holé a vlhké, nebo mokré.

Jihočeský kraj

Všechny silnice jsou sjízdné, v horských oblastech na Lipensku a Vimpersku se zvýšenou opatrností, protože sněží a veškerá dostupná technika projíždí, sypače jak sůl, tak inert. Jezdí tam i traktory, protahují silnice, jezdily v noci, jezdí i teď ráno. Silný vítr ustal a přeháňky v té oblasti jsou sněhové, v nižších polohách jsou občas malé dešťové, ale není to mrznoucí.

Moravskoslezský kraj

Řidiči v Moravskoslezském kraji by dnes měli dbát na zvýšenou opatrnost. Upozornění se týká zejména silnic nižších tříd v horských oblastech. Může na nich být vrstva rozbředlého sněhu nebo zbytky sněhu po pluhování. Místy také prší. 

Královéhradecký kraj

Silnice v Královéhradeckém kraji byly dnes ráno s opatrností sjízdné. Hlavní silniční tahy byly mokré, na vedlejších silnicích v Krkonoších a na vršcích v Orlických horách ležel nový sníh, místy vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Na většině území kraje foukal silný místy nárazový vítr.

Jihomoravský

Některé silnice v Jihomoravském kraji jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Týká se to zejména silnic druhé a třetí třídy, kde leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.