Za 24 hodin stání v Rooseveltově ulici zaplatí lidé 1 140 korun. K zaplacení celodenního stání je tak potřeba 57 dvacetikorun nebo 114 desetikorun. To ve dvacetikorunách obnáší půlkilový pytlík!

Mince je nejlepší nosit v hrnku, do dlaní ani kapes se rozhodně nevejdou. A než vůbec celý obnos do parkomatu řidič nahází, uplynou podle testu Blesku tři minuty. Při použití desetikorun bude šofér krmit stroj celých šest minut… Automatu totiž trvá tři sekundy, než »spolkne« jednu minci  a lze do něj vhodit další.

Radnice přitom nehodlá neplatící šoféry v žádném případě pardonovat, od začátku vyhrožuje postihy. „Pokud u sebe řidiči nemají mince, mají možnost přeparkovat a využívat služeb parkovacích domů. Do nich řidiče navádí směrové cedule,“ řekl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Nové automaty chce radnice osadit během půl roku…

Hodina stání je za 60 korun

Půlhodinka stání v centru stojí místo 15 nyní 30 korun, hodina podražila z 30 na 60 korun. Vyjma čtyř ulic se platí i za stání v noci, které bylo dosud zdarma. V centru fungují tři parkovací domy. Domini Park v Panenské, Rozmarýn v Kounicově a Parking u Janáčkova divadla pojmou dohromady 900 aut. Přes den se v nich platí 30 korun za hodinu, v noci 20 korun za hodinu.

Radnice je neoblomná

Magistrát je ve »svaté válce« proti autům v centru nekompromisní. „Řidič je povinen sledovat dopravní značení. Parkovací místa v centru jsou označena dopravní značkou a doplněna dodatkovou tabulí s bližšími informacemi týkajícími se doby placeného stání,“ řekl  mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Fotogalerie
11 fotografií