Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ostatky kardinála Berana se vrátí do Česka, papež povolil převoz

Autor: mah, ČTK - 
3. ledna 2018
16:29

Papež František podle České televize dal svolení s převozem ostatků kardinála Berana do České republiky. Informaci následně potvrdil český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík. Papež tak rozhodl v souladu s poslední vůlí kněze. Josef Beran prošel nacistickým i komunistickým vězením a ve vatikánském vyhnanství zemřel v roce 1969. Tehdejší komunistická vláda v Československu ale zakázala převézt jeho tělo zpět do vlasti. K převozu ostatků z chrámu svatého Petra ve Vatikánu by mohlo dojít během dubna.

Vošalík označil za reálný termín druhou polovinu dubna. Česká strana o převoz Beranových ostatků usilovala dlouhodobě. V Praze by měly spočinout patrně v hrobce arcibiskupů ve svatovítské katedrále během letošního roku při stém výročí vzniku republiky. Podle neoficiálních informací se uvažovalo o konci dubna u příležitosti svátku sv. Vojtěcha (23. dubna), případně o 28. září spojeném se svátkem sv. Václava. Při té příležitosti by mohly být ostatky nejprve vystaveny ve Staré Boleslavi a poté převezeny do Prahy.

Kardinál Beran projevil přání být pohřben v chrámu svatého Víta na Pražském hradě, případně v hrobě svých rodičů v rodné Plzni.

Beran, který po odjezdu z Československa do Vatikánu u příležitosti jmenování kardinálem v roce 1965 se nesměl vrátit do vlasti, je jediným Čechem, jehož tělo bylo po smrti pohřbeno po boku papežů v kryptě chrámu svatého Petra. Pohřební obřad vedl tehdejší papež Pavel VI.

Kardinál Beran se stal kvůli dlouholeté internaci symbolem útlaku kvůli náboženskému přesvědčení a současně připomínal demokratickému světu těžký osud Československa. V roce 1998 byl zahájen proces jeho blahořečení.

Video  Tělo kardinála Vlka bylo uloženo do hrobky. Loučit se přišly davy lidí i duchovní z Thajska  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi