Akvapark Munsu se rozkládá na 150 tisících metrů čtverečních a otevřen byl v roce 2013. Jeho výstavbu nařídil sám Kim Čong-un a podíleli se na ní severokorejští vojáci. Ačkoliv režim tvrdí, že ho v prvním roce navštívilo skoro 900 tisíc návštěvníků, realita bude patrně úplně jiná. Podle jiných zpráv totiž za první půlku roku 2016 přišlo jen asi 100 tisíc lidí. Navíc v prvním roce po otevření podle webu DailyNK, který dění v Severní Koreji sleduje, dostali obyvatelé Pchjongjangu návštěvu akvaparku rozkazem.

Jenže návštěva Munsu patrně není nic pro chudé. Cizinec tu dá za čtyřhodinové vstupné přibližně 250 korun, a ačkoliv ceny pro místní nejsou oficiálně známy, normální lidé si mohou nechat o návštěvě nejspíš jen zdát. "Ten vodní park není nic jiného, než zábava mířená na vysoce postavené a bohaté kádry z Pchjongjangu. Papaláši, kteří chtějí hodně utrácet, tam mohou jít, ale pro obyčejné lidi je návštěva vodního parku nemyslitelná," popsal DailyNK jeden ze severokorejských uprchlíků.

Do vodního parku mohou zavítat i turisté, kteří si zážitek vesměs pochvalují kvůli možnosti kontaktu s místním obyvatelstvem. "Pro mě byl vodní park v Pchjongjangu nejlepším místem, kde jsem si mohl pokecat s místními. Povídal jsem si se studenty v bazénu a byl to autentický rozhovor," prozradil izraelský právník Ariel Shalev (32), který do akvaparku zavítal. Úplně bez dozoru ale nebyl a jeho průvodci ho dokonce sledovali i do převlékacích kabinek.

Video: Podívejte se, jak to vypadá v přeplněném čínském akvaparku

Fotogalerie
20 fotografií