Slavnostní zahájení se uskuteční v úterý 9. ledna v kině Lucerna. Následně pak bude 14. ledna pokračovat v dalších pražských kinech, jako jsou Světozor, Lucerna, Bio Oko, Kino Pilotů. Následně pak míří i do Brna a Bratislavy.

Sedmý ročník

Festival íránských filmů není v Praze žádnou novinkou. Jedná se už o sedmý ročník. Za sedm let měli milovníci umění možnost zhlédnout více než 150 filmů íránských umělců. Festival navštívilo 22 tisíc diváků a íránský film tu již není neznámým pojmem,“ těší se umělecký ředitel Festivalu íránských filmů Kaveh Daneshmand.

Navštivte 7. ročník festivalu íránských filmů.
Autor:  Festival íránských filmů

Většina organizátorů jsou Češi a většina hostů festivalu jsou Íránci. „Festival ÍRÁN:CI je skutečně jedinečnou událostí, která k sobě přivádí dvě zdánlivě velmi odlišné kultury a nachází mezi nimi společná témata,“ říká umělecký ředitel Festivalu íránských filmů Kaveh Daneshmand.

Tématem letošního ročníku je „Neboj!“, který vystihuje charakter tvorby mladé generace nezávislých íránských tvůrců. Íránští nezávislí filmaři čelí řadě překážek a musejí se vyrovnávat s omezeními a naprostým nedostatkem podpory nezávislého filmu,“ popisují nelehké podmínky organizátoři. I přesto dostávají filmaři ocenění ze světově uznávaných filmových festivalů.

Fotogalerie
7 fotografií